Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στη Βουλή η καταγγελία των εργαζομένων στην Καβάλα Oil

Στη Βουλή θα φτάσει το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στην Ενεργειακή Αιγαίου από τιμολόγια τα οποία δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.


Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, «ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι υφυπουργός Εργασίας. Έχει την ευθύνη της επιθεώρησης εργασίας. Πάνε οι εργαζόμενοι από την Καβάλα Oil και του λένε «ρε συ αυτοί εδώ δεν πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία» και κάνουν το παπί και οι υπάλληλοι εκεί της επιθεώρησης εργασίας. Και έρχονται και μου λένε, και γι’ αυτό θα το πάω στην Βουλή, πως κόβει τιμολόγια η θυγατρική στη μαμά εταιρία, και αυτά τα τιμολόγια δεν τα εξοφλεί, αλλά τα πάει στην εφορία και παίρνει εκατομμύρια ευρώ επιστροφή ΦΠΑ. Λέω ρε παιδιά πόσο; Λέει 4,5 – 5 εκατομμύρια. Λέω έχετε πάει εκεί στο ΣΔΟΕ της Καβάλας, πήγατε στους πολιτικούς, στους βουλευτές;»

«Σήμερα δεν θα πάω απλώς στη Βουλή για να ελέγξω απλώς τους κυρίους υπουργούς γιατί το επιτρέπουν αυτό σε έναν μέτοχο που δεν είναι καθόλου συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Εγώ σήμερα στη Βουλή που καταθέτω αυτή την ερώτηση δεν ρωτάω μόνο τους υπουργούς, λέω θέλω να μου πείτε ποιοι είναι οι υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Θέλω να μου πείτε αν τους περάσετε πειθαρχικό. Θέλω να μου πείτε ποιοι είναι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν δεν την κάνουν καλά. Και ξέρετε γιατί εξοργίζομαι; Δεν εξοργίζομαι με τους υπαλλήλους. Γιατί μου είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ότι ενώ πάνε και τους καταγγέλλουν, τους λέει ότι δεν μπορούμε γιατί μας πήραν τηλέφωνο από τα πολιτικά γραφεία. Για να δούμε τώρα αν μπορούν τα πολιτικά γραφεία να σας σώσουν. Αν μπορούν να λένε στον υπάλληλο κλείσε τα μάτια σου. Και ο υπάλληλος αυτός να κοιμάται ήσυχος, όταν όπως λένε σήμερα οι εφημερίδες ήδη οι τρεις έχουν δώσει μια λίστα με 12.500 για απόλυση. Όποιος δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την λογική θα πάει κόντρα. Θα πάει κόντρα σε αυτούς με όσους μπορεί να έχουν συμφέροντα, δεν ξέρω τι στο διάολο έχουν και συμμαχούν με αυτούς», παρατήρησε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Καβάλα Oil Μανώλης Κελαϊδάκης, ανέφερε πως «αυτό το έχει πει και ο κ. Παππάς στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε αλλά και καθημερινά το λέμε. Τα τιμολόγια που εκδίδονται από την Καβάλα Oil προς την Ενεργειακή, τα οποία ως και σήμερα πάρα πολλά από αυτά είναι απλήρωτα, δηλαδή δεν έχουν εξοφληθεί από την Ενεργειακή στην Καβάλα Oil, παράγουν κάποιο ΦΠΑ. Αυτό το ΦΠΑ επιστρέφεται από το κράτος στην Ενεργειακή, χωρίς να έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια. Γι’ αυτό και εμείς είπαμε ότι θα κινηθούμε δικαστικά και προς την πληρωμή των τιμολογίων και προς τις υπηρεσίες αυτές να μας πουν αν το θεωρούν σωστό ή νόμιμο να επιστρέφεται ΦΠΑ χωρίς να πληρωθεί το τιμολόγιο».

«Βάσει της συμφωνίας που είχε η Καβάλα Oil με την Ενεργειακή Αιγαίου, κάθε μήνα έπρεπε να κόβει ένα τιμολόγιο στην Ενεργειακή Αιγαίου με το λειτουργικό κόστος, και θα έπρεπε η Ενεργειακή σε τρεις μέρες μέσα να πληρώνει αυτό το τιμολόγιο. Αυτό το τιμολόγιο παράγει ΦΠΑ. Και αυτό ακριβώς γίνεται όχι μόνο με τα τιμολόγια της Καβάλα Oil, γίνεται και με τα τιμολόγια των προμηθευτών και των εργολάβων. Οι άνθρωποι αυτοί φωνάζουν κατά διαστήματα, και γι’ αυτό σαν σωματείο λέγαμε ότι και σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να εξοφλούνται τα τιμολόγια, γιατί και από εκεί παράγεται κάποιο ΦΠΑ. Καλούνται, πληρώνουν το ΦΠΑ αυτοί οι άνθρωποι που κόβουν τα τιμολόγια, η Ενεργειακή, βάσει των επιστροφών της έχει να παίρνει μεγαλύτερα νούμερα, κάνει διακανονισμούς παίρνει χρήματα και κατά τα άλλα μένουν απλήρωτα τα τιμολόγια», σημείωσε.

Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών είπε πως «ξεκινάμε κάποιες αγωγές, που όπως μας είπαν οι δικηγόροι πρέπει να είναι ξεχωριστές, γιατί δεν μπορούν να αφορούν μαζί μισθούς, φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ένσημα στο ΙΚΑ και θα διαβαθμιστούν αυτές οι αγωγές».

Παρατήρησε δε πως «η Ενεργειακή βολευόταν μέχρι τώρα ίσως στην πρόθεση όλου του νομού, να βοηθήσει μια εταιρία να σταθεί στα πόδια της και να πάει στις πολυπόθητες επενδύσεις. Ακόμη και εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε κατηγορηθεί γιατί βάλαμε τόσο πλάτη στην Ενεργειακή και γιατί γκρινιάζουμε τώρα για μισθούς οι οποίοι οφείλονται εδώ και 6 μήνες ή υποχρεώσεις της Ενεργειακής προς την Καβάλα Oil που είναι πάνω από 1,5 χρόνο τιμολόγια, και όλο αυτό το πνεύμα το δικό μας και πολλών συνεργαζόμενων εταιριών ήταν στη βάση του να μπορέσουμε να πάμε σε αυτές τις πολυπόθητες επενδύσεις. Χώρια από τις κρίσεις της χώρας, έμπαινε θέμα αδειοδοτήσεων, έβαζε η Ενεργειακή πολλά θέματα τα οποία πολύ όμορφα είχε στήσει στις πλάτες και στο κοινωνικό προφίλ της εταιρίας».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: