Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεων συνέχεια στο Παγγαίο

Συνεχίζονται στο Δήμο Παγγαίου οι επετειακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Παγγαίου από τους Οθωμανούς και από τους Βαλκανικούς Πολέμους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Παγγαίου αφουγκραζόμενος την σκέψη ομάδας ευαισθητοποιημένων πολιτών πήρε την πρωτοβουλία και αξιοποίησε αυτό το όραμα με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έτσι σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, από πέρυσι τον Απρίλιο διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, που έχουν σαν στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων του Δήμου Παγγαίου και παράλληλα την καταγραφή άγνωστων, μέχρι σήμερα, σελίδων της ιστορίας, τόσο για τον Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους στην περιοχή του Παγγαίου.

Έτσι ανεγέρθηκαν μνημεία σε σημεία μαχών των Βαλκανικών Πολέμων στην περιοχή, ενώ η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση, τον περασμένο Οκτώβριο, περιελάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, δραματοποιημένες αφηγήσεις κλπ, σε ένα μήνα γεμάτο εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα για τον Απρίλιο

Για το επόμενο διάστημα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αφορά τα 100 χρόνια από τις Μάχες του Παγγαίου, στο πλαίσιο των Βαλκανικών Πολέμων.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του μνημείου, στον οικισμό Δημαράς της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροχωρίου.

Το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του μνημείου της Βαζόπετρας στη Τοπική Κοινότητα Ελευθερών.

Παράλληλα, την ίδια μέρα (Σάββατο 20 Απριλίου), στις 7.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη, θα γίνει η παρουσίαση της Διατριβής με θέμα «Η σημασία της απελευθέρωσης του Παγγαίου και των στρατιωτικών γεγονότων της Άνοιξης του 1913 στην έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον συντάκτη της και εκπρόσωπο της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) αντισμήναρχο (Ι) Χαρίτωνα Χαρούση.

Επίσης, την Κυριακή 21 Απριλίου στις 10.30 το πρωί, θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του μνημείου της Μάχης του Παλαιοχωρίου, στη Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, για τις Μάχες των Δωματίων και της Εξοχής, όπου και θα γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: