Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: "Ο όρος ανάπτυξη αποτελεί έναν επικοινωνιακό τίτλο"

«Από την αρχή αυτής της μνημονιακής περιπέτειας που έχει εμπλακεί η χώρα, ότι ο όρος ανάπτυξη αποτελεί έναν επικοινωνιακό τίτλο, που πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου εμμένουν στον τίτλο και μόνο», σχολίασε για την καθημερινότητα της χώρας μας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος.


Όπως είπε, «εμείς ανήκουμε στην πραγματική οικονομία, αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της καθημερινότητας και θα πρέπει δυστυχώς να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Αλλά νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα λειτουργούν ως παράδειγμα για την κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια τακτική και την ίδια πολιτική και σε άλλους τομείς που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και θα μπορούν να εκφέρουν θετικά αποτελέσματα».

«Τονίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια, από την αρχή αυτής της μνημονιακής περιπέτειας που έχει εμπλακεί η χώρα, ότι ο όρος ανάπτυξη αποτελεί έναν επικοινωνιακό τίτλο, που πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου εμμένουν στον τίτλο και μόνο. Γι’ αυτό είπαμε ότι ο πρέπει να διδαχθούν από τις κινήσεις του ιδιωτικού τομέα γιατί εμείς κάνουμε την ανάπτυξη πράξη. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να μας αφήσουν να μπορέσουμε να πράξουμε αυτό που εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά. Το κράτος πρέπει να έχει εποπτικό ρόλο, όχι παρεμβατικό. Το κράτος έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας και έχει αποτύχει οικτρά. Το ρόλο του επιχειρηματία λοιπόν πρέπει να αναλάβουν οι υπεύθυνοι, οι επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο, όχι ένα πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο που υπηρετούμε τα τελευταία 30 χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα και η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και της όποιας κυβέρνησης. Εδώ πρέπει να στοχεύσουμε καθαρά στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, εφόσον θέλουμε να έχουμε μια ουσιαστική Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μια νομισματική ένωση που κατά το δοκούν αλλάζει πορεία βάσει των επιθυμιών των ισχυρών που απαρτίζουν αυτή την Ένωση. Διότι αν θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή ένωση, πρέπει να υπάρχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή αμυντική πολιτική, μια κοινωνική οικονομική και κοινωνική πολιτική».

Για την υπόθεση που κυριαρχεί αυτές τις μέρες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Μίχαλος παρατήρησε πως «αυτό που πραγματικά είναι ερειστικό σε οποιονδήποτε ανήκει στον ιδιωτικό τομέα αλλά θα έλεγα και ευρύτερα στην κοινωνία, γιατί αυτή τη στιγμή η βασική διαφορά μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα, εστιάζεται στο θέμα των επιόρκων. Διότι εδώ λέγεται το εξής απλό: κάποιος ο οποίος είναι επίορκος, για κάποιον που έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία, δεν είναι δυνατόν να καταβάλουμε και το 50% του μισθού τους και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ανήκουν σε αυτόν τον δημόσιο τομέα. Αυτό που δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί μνημονιακή συμφωνία, διότι θα έπρεπε να είναι μια πρωτοβουλία που έπρεπε να έπαιρνε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τους επίορκους, σήμερα είναι το μεγάλο αγκάθι στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας για την καταβολή της δόσης που τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

«Αυτό που λένε οι τροϊκανοί είναι ότι χρειάζεται να φύγουν οι επίορκοι, χρειάζεται να φύγουν κάποιοι που δεν προσφέρουν. Και το ότι δεν προσφέρουν τεκμαίρεται από τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους. Ε, δεν γίνεται όταν σου δίνουν και την εναλλακτική λύση, όσους θα απολύσεις να προσλάβεις νέο προσωπικό, νέα παιδιά, να αποτελεί αυτό συζήτηση σήμερα», ανέφερε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: