Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις

«Αυτοί λένε ότι εδώ είναι οι εργαζόμενοι, εγώ τους αφαιρώ τους μισθούς και τα δικαιώματα, εδώ είναι οι ελεύθεροι χώροι, εσείς αποφασίστε πότε θέλετε να κάνετε, ότι θέλετε να κάνετε, πως θέλετε να κάνετε. Εμείς αντιθέτως λέμε ότι αυτό είναι μέρος του πλούτου της Ελλάδας και πρέπει και να το αναπτύξουμε, και να το καλλιεργήσουμε και να το φυλάξουμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης.


Σχολιάζοντας το μοντέλο ότι θα έρθουν οι επενδυτές και θα φέρουν ανάπτυξη, και η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει και σε εταιρικές μελέτες και οικονομολόγων της ορθόδοξης σκέψης πια. Δηλαδή ότι η ιδέα ότι εσύ δεν πρέπει να έχεις σχέδιο, δεν πρέπει να έχεις προτεραιότητες, δεν πρέπει να πεις ότι έχω μια περιοχή πχ στην Καβάλα, τι προβλήματα έχει, έχω αρκετούς ανθρώπους με κατάρτιση, αν υπάρχουν μήπως χρειάζονται και άλλα πράγματα; Δηλαδή και να έρθει μια μεγάλη επένδυση, μήπως συνδεθεί με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η οικονομική βιβλιογραφία λέει ότι οι επιτυχημένες χώρες είχαν δικές τους προτεραιότητες και δικό τους σχεδιασμό. Αυτό συνέβη σε πάρα πολλές χώρες. Νομίζω το καλύτερο παράδειγμα είναι η Κορέα που την έχουν ως παράδειγμα οι ορθόδοξοι οικονομολόγοι ότι ήταν μια ανοιχτή οικονομία στις επενδύσεις, είχε πολλές εξαγωγές, αλλά είχε και πάρα πολλά εργαλεία, είχε και συγκεκριμένες τράπεζες που έδιναν επιδοτήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, είχε μια στρατηγική για την κατάρτιση, είχε δηλαδή δικό της πλάνο. Εμείς στην Αριστερά θέλουμε να το συνδυάσουμε αυτό το πλάνο. Δηλαδή να μιλήσει ο κόσμος για τις προτεραιότητες, γι’ αυτό λέμε και στο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να αναδείξει προβλήματα».

«Είναι σαν να μην ξέρει η κυβέρνηση τι προσωπικό έχουμε. Ότι ένας στους δύο άνεργους έχει πτυχίο ΑΕΙ. Αυτόν τον κόσμο να πεις ότι δεν θα τους χρησιμοποιήσω και απλώς θα σου φτιάξω δουλειές με 300-400 ευρώ, είναι σαν να μην χτίζεις πάνω στο δικό σου συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτοί λένε ότι εδώ είναι οι εργαζόμενοι, εγώ τους αφαιρώ τους μισθούς και τα δικαιώματα, εδώ είναι οι ελεύθεροι χώροι, εσείς αποφασίστε πότε θέλετε να κάνετε, ότι θέλετε να κάνετε, πως θέλετε να κάνετε. Εμείς αντιθέτως λέμε ότι αυτό είναι μέρος του πλούτου της Ελλάδας και πρέπει και να το αναπτύξουμε, και να το καλλιεργήσουμε και να το φυλάξουμε», παρατήρησε.

Όπως είπε, «νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που να σταματάει την λιτότητα. Δηλαδή η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί να σταθεί αν βγάζουν κέρδη, αν υπάρχει ανάπτυξη, αν υπάρχουν καταναλωτές που έχουν να καταναλώσουν. Αν δεν υπάρχει αυτό, ποιος θα έρθει εδώ. Παρά τη φιλολογία πριν τις εκλογές, βλέπουμε ότι και με αυτή την κυβέρνηση φεύγουν επενδυτές γιατί μπορεί οι επιχειρηματίες να κοιτούν το συμφέρον τους, αλλά ξέρουν και αν μια οικονομία δεν πάει καλά και δεν έχει προοπτική».

Το διπλό σχέδιο Στουρνάρα

«Ο κ. Στουρνάρας νομίζω έχει ένα διπλό σχέδιο. Το ένα είναι ότι περιμένουμε τους επενδυτές και το άλλο είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό μέχρι η Γερμανία να αλλάξει κατεύθυνση και να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύει η ευρωζώνη. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το κυρίαρχο. Δηλαδή δεν προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες, λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα και κάποια στιγμή ελπίζουμε να αλλάξει η Γερμανία στρατηγική. Και δεν κοιτά και τι έγινε στην Κύπρο, γιατί αυτά που έγιναν στην Κύπρο δεν δείχνουν ότι το ποσό της αλληλεγγύης αυξάνεται εντός της ευρωζώνης. Νομίζω ότι δεν θα μας την χαρίσουν αυτή την αλληλεγγύη. Πρέπει να πιέσουμε και εμείς», ανέφερε.

Όπως είπε, «το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές η Μέρκελ, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, και θα γίνει η μεγάλη συμμαχία των δύο κομμάτων, ότι θα δούνε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι με το νότο, ότι οι λαοί του νότου δεν δέχονται αυτή τη στασιμότητα για τα χρόνια που έχουν μπροστά τους, οπότε θα κάνουν κάποιες αλλαγές είτε στην κατεύθυνση των ευρωομολόγων, είτε με κάποιο μίνι σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή με κάποιες επενδύσεις. Αυτό νομίζω πως είναι η ελπίδα», και συμπλήρωσε πως «είναι όμως μερικά πράγματα που πρέπει να τα κάνεις είτε είσαι αριστερή κυβέρνηση είτε είσαι δεξιά ή οτιδήποτε. Δηλαδή να έχει δικό σου σχέδιο για ποιες επενδύσεις θέλεις, πως θα συνδεθούν αυτές οι επενδύσεις κλπ».

"Μια κοινωνία που φοβάται και έχει μεγάλη ανασφάλεια δεν μπορεί να σχεδιάσει κιόλας. Γι’ αυτό και έχουμε δώσει τόσο μεγάλη έμφαση να σταματήσει η λιτότητα και να δούμε πότε θα ξεφύγουμε από αυτό και να βάλουμε τα προβλήματα. Έχω την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός έχει μια ωριμότητα πια. Καταλαβαίνει ότι δεν θα γυρίσει στο 2008, γιατί και πριν το 2008 δεν είχαμε κυβερνήσεις που σχεδίαζαν. Άρα έχει ο ελληνικός λαός μια αίσθηση ότι δεν θα γυρίσουμε στο 2008, ότι πρέπει να πάμε μπροστά και να έχουμε το χρόνο να συζητάμε και να σχεδιάζουμε, και βέβαια να υλοποιούμε αυτά που λέμε με διαφορετικό τρόπο, πάνω σε ένα σχέδιο, πάνω σε προτεραιότητες", παρατήρησε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: