«Εμείς ακολουθούμε την προτροπή του προέδρου μας και προτιθέμεθα να έχουμε μια νεολαία αυτόνομη, μια νεολαία που δεν θα παίρνει εντολές από κανέναν, αλλά θα τραβήξει το δικό της δρόμο, τραβώντας και το κίνημα μπροστά», τόνισε η πρόεδρος της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, τονίζοντας «το πολιτικό σύστημα έχει προσπαθήσει εδώ και χρόνια να φιμώσει τους νέους ανθρώπους και αυτό γίνεται εσκεμμένα, γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν το αντιδραστικό στοιχείο», και δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξη πως η κατάσταση θα αλλάξει.
«Η λύση είναι πολιτική»
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Όπως είπε η κα Παπαδοπούλου, «ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό μας συνέδριο πριν από τρεις μέρες στην Αθήνα, στο οποίο είχαμε παρουσία νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από όλες τις Περιφέρειες, από όλους τους νομούς, και το θετικό σε αυτό ήταν το θερμό και ενωτικό κλίμα, συν το ότι τα πρόσωπα που είδαμε εκεί ήταν νέα άφθαρτα και αγνά, με διάθεση προσφοράς στην πατρίδα και στο έθνος. Δεν είδαμε δηλαδή πρόσωπα που ήρθαν και παριστάνουν τους παπαγάλους, τους παράγοντες, όπως βλέπουμε σε άλλες νεολαίες».
«Ως πολιτική νεολαία, αυτό που πρωτίστως μας απασχολεί είναι η πολιτική παρέμβαση. Εμείς ακολουθούμε την προτροπή του προέδρου μας και προτιθέμεθα να έχουμε μια νεολαία αυτόνομη, μια νεολαία που δεν θα παίρνει εντολές από κανέναν, αλλά θα τραβήξει το δικό της δρόμο, τραβώντας και το κίνημα μπροστά. Έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό που έχει διαβλέψει ότι η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να φέρει την ανατροπή στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Μας έχει δώσει το ελεύθερο να βγούμε μπροστά και να αμφισβητήσουμε ακόμα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αν διαβλέψουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στις αρχές και στις αξίες που συνυπογράψαμε όλοι στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να μένουν σταθεροί και το Κίνημα και η Νεολαία, απλά θέλω να σας δείξω πόσο μπροστά είναι ο πρόεδρός μας. Και εμείς είμαστε διατεθειμένοι και σκληρή αντιπολίτευση να κάνουμε στα κυβερνώντα κόμματα, και να ελέγχουμε και εμάς τους ίδιους, το ίδιο το κίνημα», παρατήρησε.
Συμπλήρωσε παράλληλα πως «θα ενισχυθεί η φωνή της νεολαίας γιατί είμαστε ένα Κίνημα νεανικό. Ένα Κίνημα που τα μεγαλύτερα ποσοστά του τα έχει καταγράψει σε ηλικίες από 18 έως 35. Γενικά είμαστε ένα Κίνημα στο οποίο τα στελέχη του ηλικιακά βρίσκονται στις ηλικίες μέχρι 40-45 ετών. Επομένως είμαστε ένα νεανικό Κίνημα και αν μη τι άλλο θα υπάρξει και τέλεια συνεργασία ανάμεσα στην οργάνωση της νεολαίας και στην οργάνωση του Κινήματος».
Αποχή από τις φοιτητικές εκλογές
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νεολαίας των ΑΝΕΛ για αποχή από τις φοιτητικές εκλογές, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε πως «οι φοιτητικές παρατάξεις, ενώ ξεκίνησαν με στόχο να υπερασπιστούν τους φοιτητές και τα δικαιώματά τους μέσα στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλέον έχουν φτάσει σε μια σαθρή κατάσταση, σε ένα σημείο σήψης και δεν εξυπηρετούν το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Δυστυχώς βλέπουμε τις παρατάξεις να ασχολούνται περισσότερο με την ανταλλαγή σημειώσεων, με το να κάνουν πάρτι και ταξίδια, και δεν ακούμε από καμία παράταξη κανένα σχόλιο και κάποια πρόταση εφικτή και εφαρμόσιμη για τα πανεπιστήμια. Δεν ανταποκρίνονται σε αυτό για το οποίο ξεκίνησαν».
«Είναι διαφορετικό το να συμμετέχει κανείς στις εθνικές εκλογές και το να συμμετέχει κανείς σε φοιτητικές εκλογές. Εννοείται ότι στις εθνικές εκλογές η αποχή δεν είναι λύση και σε καμία περίπτωση δεν την υποστηρίζουμε. Όσον αφορά τις φοιτητικές εκλογές και τα πανεπιστήμια, η Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μπαίνει στα Πανεπιστήμια και στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, απλά μπαίνει με έναν άλλο τρόπο, μπαίνει ως πολιτική νεολαία, να συζητήσει με τους φοιτητές, να συνδιαμορφώσει θέσεις. Ώστε να μπορέσει να παλέψει για τα δικαιώματα των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια. Επιλέγει να μπει ως πολιτική νεολαία και το αν στο μέλλον αποφασιστεί να δημιουργηθεί μια παράταξη, αυτό θα γίνει από την έμφυτη ανάγκη των φοιτητών, και όχι γιατί θα πάμε εμείς να τους επιβάλουμε μια πρόταση Παιδείας για παράδειγμα, που θα έχουν διαμορφώσει 2-3 άτομα πίσω από ένα γραφείο και θα τους καλέσουμε να τη δεχθούν ή να την απορρίψουν. Οι προτάσεις για τα θέματα των φοιτητών θα προκύψουν από τους ίδιους τους φοιτητές. Εμείς ως νεολαία έχουμε αποφασίσει να δώσουμε λόγο και βήμα λόγου στο νέο άνθρωπο και στο φοιτητή. Δεν θα πάμε να του κάνουμε ούτε πλύση εγκεφάλου, ούτε προπαγάνδα, ούτε να τον καλοπιάνουμε με ταξίδια και πάρτι προκειμένου να ψευτοδεθούν οι φοιτητές μεταξύ τους για να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, και έτσι να δημιουργήσουμε στάνες και αγέλες ανθρώπων που θα κατευθύνονται σε συγκεκριμένους βουλευτές. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βλέπουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, και αυτό το πράγμα είναι σαθρό, είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αλλάξει», ανέφερε.
Το «κακομελετημένο και κακοσχεδιασμένο» Σχέδιο «Αθηνά»
«Είναι ένα σχέδιο που είναι κακομελετημένο και κακοσχεδιασμένο. Σίγουρα μια αναδιάρθρωση του χάρτη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνει, δεν είμαστε δηλαδή αντίθετοι επί της αρχής του να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανάγκες του φοιτητή, όσο και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Αυτό το σχέδιο «Αθηνά» που παρακολουθούμε να εξελίσσεται δεν έχει καμία λογική, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν βλέπεις να καταργούνται ολόκληρα τμήματα», ανέφερε όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά».
Όπως είπε, «δυστυχώς αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει καμία διάθεση προσφοράς σε όποιο υπουργείο αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ένα σχέδιο. Θα μπορούσε να γίνει μια καλή μελέτη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να μπορέσουν να εξάγουν καλύτερα συμπεράσματα και να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εμείς στηρίζουμε τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος στο σύνολό του, όταν αυτές είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών. Δεν θα πρέπει οι κινητοποιήσεις να έρχονται από μια λογική στείρας αντίδρασης αλλά θα πρέπει να είναι αποφάσεις που θα έχουν προκύψει δημοκρατικά. Βέβαια και το να κλείνουν τμήματα και να μην μπορούν να πάνε τα παιδιά να δώσουν τα μαθήματά τους είναι και αυτό ένα πρόβλημα, μια νοσηρή κατάσταση που υπάρχει χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια».
«Η λύση είναι πολιτική»
Σε άλλο σημείο η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε πως «η νεολαία μας είναι νεοσύστατη. Όποιες αποφάσεις πάρουμε, θα τις πάρουμε σε συλλογικό επίπεδο και με δημοκρατικές διαδικασίες, οπότε για τις δράσεις τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιήσουμε θα μας δώσετε το χρόνο που είναι απαραίτητος προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές σε συλλογικά επίπεδα. Από εκεί και πέρα το στίγμα το έχουμε δώσει ήδη τους προηγούμενους μήνες κατά τη διάρκεια της οργάνωσής μας προκειμένου να πάμε στο ιδρυτικό συνέδριο και αυτό είναι ότι και πολιτική παρέμβαση θα έχουμε, και κοινωνικό έργο. Στόχος μας θα είναι πρωτίστως η παρέμβαση με μελέτη για κάθε θέμα, η οποία θα γίνεται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία και με τους βουλευτές μας θα ακουστεί η φωνή των νέων ανθρώπων και μέσα στη Βουλή, μέσα από ερωτήσεις που θα γίνουν ή ακόμη και με τροπολογίες που μπορούν να κατατεθούν με την παρέμβαση μιας νεολαίας. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το τακτικό κομμάτι που είναι οι δράσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φτώχια, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, διότι η οικονομική κρίση έχει γίνει πλέον ανθρωπιστική κρίση και πάρα πολλές οικογένειες είναι στο δρόμο. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε και στην πράξη. Σίγουρα η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Αλλά δεν μπορεί όταν είσαι μια οργάνωση και έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις να μην το κάνεις».
Σχετικά με το πόσο δυναμικά μπορεί να παρέμβει μια νεολαία, ανέφερε πως «το πολιτικό σύστημα έχει προσπαθήσει εδώ και χρόνια να φιμώσει τους νέους ανθρώπους και αυτό γίνεται εσκεμμένα, γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν το αντιδραστικό στοιχείο. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπνεύσουμε και όσους ακόμη δεν έχουν πειστεί ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν την ανατροπή. Είμαστε έτοιμοι και με δράσεις και με πολιτικό λόγο να «παρασύρουμε», με την καλή έννοια, όλη την Ελλάδα απέναντι σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Πρώτα απ’ όλα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενημερωθούν, γιατί δεν έχουν καλή ενημέρωση. Σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να βγούμε μπροστά και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Από εκεί και πέρα χρέος μας είναι να τους εμπνεύσουμε ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλαγή μπορεί να έρθει».
«Είμαι βέβαιη ότι το κλίμα θα αλλάξει, ότι την αλλαγή θα την φέρουμε η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γιατί είναι κάτι το οποίο επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες. Δεν ξυπνήσαμε εμείς μια ωραία μέρα και είπαμε ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε και ας φτιάξουμε ένα κόμμα, ας φτιάξουμε ένα κίνημα, έτσι για να πούμε ότι υπάρχουμε και εμείς πολιτικά. Εμείς προήλθαμε από την κοινωνική αφύπνιση. Είμαστε ένα κίνημα λαογέννητο, το ίδιο και η νεολαία. Γι’ αυτό και μόνο έχουμε όλα τα εφόδια που θα φέρουν την ανατροπή», υπογράμμισε.
Κατάργηση του μνημονίου
Σχετικά με την πρόταση των ΑΝΕΛ για κατάργηση του μνημονίου, η κα Παπαδοπούλου σημείωσε πως «καταγγέλλουμε μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, καταργούμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, γιατί έχει αποδειχθεί ότι με τα μνημόνια η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χρέος και στην καταστροφή. Βγήκε ο πρωθυπουργός πριν μερικές μέρες με το διάγγελμά του και ήταν αισιόδοξος. Μόνο αυτός ήταν αισιόδοξος. Δεν βλέπω κανέναν άλλο να είναι αισιόδοξος. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο δρόμος των μνημονίων είναι καταστροφικός και δεν μπορεί να φέρει ούτε ανάκαμψη, ούτε ανάπτυξη, ούτε τίποτα. Επομένως σίγουρα τα μνημόνια δεν είναι η λύση, είναι βέβαιο».
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου