Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: «Εδώ βιώνουμε μια πολιτική καταστροφή»

«Εδώ βιώνουμε μια πολιτική καταστροφή. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε με την γενική πεπατημένη, όπως πηγαίναμε τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, για την κατάσταση της χώρας και για την ανάγκη άμεσων καινοτόμων παρεμβάσεων.


Όπως είπε σχετικά με τη δήλωση Αλαβάνου για επιστροφή στη δραχμή, «την άποψη αυτή είναι γνωστό ότι την υποστηρίζω και εγώ πάνω από τρία χρόνια. Ο κ. Αλαβάνος το βάζει ως plan Β. Το σχέδιο δεν το έχω δει πάντως. Το να το πεις αυτό είναι ένα σύνθημα, σωστό μεν αλλά σύνθημα. Πρόγραμμα ή σχέδιο δεν έχω δει. Δεν καταλαβαίνω σε ποιους απευθύνεται ο κ. Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος απευθύνεται στην αριστερά. Δυστυχώς δεν έχει κατανοήσει τρία χρόνια τώρα ότι αυτά τα αιτήματα είναι τα αιτήματα του λαού. Αυτό που είδα στην συνέντευξή του ήταν ότι θα συνεργαστεί με μέρος του ΚΚΕ και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είπε πως αυτό θα κινείται στον χώρο της αριστεράς. Δεν θα αποκλείει κανέναν άλλο αλλά θα είναι κίνηση της αριστεράς. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς. Είναι θέμα πατριωτικό, δημοκρατικό, λαϊκό. Είναι θέμα του ίδιου του λαού. Σωστό είναι το σύνθημα αυτό, αλλά εμείς έχουμε μια σοβαρή ένσταση με όλα αυτά. Επειδή είμαστε παθόντες, δεν τα βλέπουμε καλά αυτές τις κινήσεις που ναι μεν έχουν συνθήματα αλλά στους δρόμους δεν τους βλέπουμε πουθενά. Για να υπάρξει ειλικρίνεια ανάμεσα σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι παλεύουν τα ίδια πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα. Όταν έρχεσαι σε θέσεις που τις υποστηρίζει ένα κίνημα που το παλεύεις με συστηματικότητα και με συνέπεια για κάποια χρόνια, δεν φτιάχνεις δικό σου μαγαζί, αλλά πας να συνεργαστείς με αυτό το κίνημα, να δείτε από κοντά τι γίνεται, εκτός αν έχεις άλλη ατζέντα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δούμε και το ειδικό βάρος του καθενός μας στους δρόμους, με τη λογική της προσωπικής επαφής με τον κόσμο».

Όπως είπε, «εδώ βιώνουμε μια πολιτική καταστροφή. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε με την γενική πεπατημένη, όπως πηγαίναμε τα προηγούμενα χρόνια. Αν εγώ πάθαινα vertigo ξαφνικά και συμφωνούσα με την κα Παπαρήγα, είμαι τρελός να φτιάξω ΚΚΕ Νο 2; Θα πήγαινα στην κα Παπαρήγα να συνεργαστώ μαζί της. αν εγώ έφτιαχνα ΚΚΕ Νο 2 ενώ συμφωνώ με τον τρόπο που βάζει τα ζητήματα η κα Παπαρήγα, τότε κάτι χοντρό συμβαίνει. Το θέμα μας είναι πως θα οργανώσουμε τον κόσμο για να γλιτώσει άμεσα, όχι το 2014 στις ευρωεκλογές. Εγώ δεν βλέπω γύρω μου ανθρώπους που θα μπορέσουν να επιβιώσουν για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο».

Για την περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Καζάκης είπε πως «εδώ μιλάμε για ένα αλήτικο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Κατέστρεψε μια χώρα ολόκληρη, ολόκληρο το λαό και μια οικονομία που ήταν εύρωστη αν μη τι άλλο. Μπορεί να έχει ο καθένας τις διαφωνίες του για τον τρόπο δομής και την πορεία της Κυπριακής οικονομίας αλλά ήταν από τις πιο εύρωστες οικονομίες της ευρωζώνης. Την κατέστρεψαν σε μια νύχτα η συμπαιγνία Αναστασιάδη – ευρωζώνης και τώρα έρχονται και μας ζητάνε τα ρέστα; Να καταθέσει πρώτα αυτός ο κύριος τα 28 δις των κυπριακών νοικοκυριών που φάγανε οι τράπεζές του, και αυτός ο ίδιος μαζί με την κυβέρνησή του και μετά να συζητήσουμε για τα 40 δις που θέλει. Πού πήγαν τα 28 δις και γιατί είναι κλειστές οι τράπεζες με την έννοια ότι δεν μπορούν να πάρουν τις καταθέσεις τους ο κοσμάκης. Εγώ θα πάω στην Κύπρο. Είναι πολύ υπομονετικοί οι Κύπριοι με τους πολιτικούς τους. Πολύ περισσότερο από μας. Και θα τους βγει σε κακό αυτό».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: