Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μ. ΓΛΕΖΟΣ: "Δεν πρέπει να ενδώσουμε" για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε και δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το σωστό δρόμο. Το θέμα είναι πολιτικό», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.


Όπως είπε, «ο κ. Σόιμπλε «πρέπει να μας ξεκαθαρίσει, και εξαρτάται και από τους φίλους δημοσιογράφους από όλα τα μέσα ενημέρωσης των πολιτών, να θέτουν το ερώτημα «πότε ξεκαθαρίστηκε» και «πως ξεκαθαρίστηκε». Και επειδή είπε ότι το θέμα είναι λήξαν, «πως έληξε» και «πότε έληξε». Μπορεί να μας πει; Δεν τέθηκε ποτέ. Γιατί ναι μεν οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα έλεγαν ότι δεν παραιτούμεθα των αξιώσεων μας, άρα γνώριζαν ότι υπάρχει θέμα, μετά το άφηναν στην διπλωματική γλώσσα, αλλά χρειάζεται να δούμε πότε θα είναι κατάλληλες δήθεν οι συνθήκες, ή δήθεν η συγκυρία και η σχέση μας με τη Γερμανία για να είναι εφικτό».

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί κίνησε το θέμα αυτό η κυβέρνηση τώρα, είπε ότι «δεν μπορούσε να μην το κάνει γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορούσε περισσότερο γιατί έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από φίλους μας γι’ αυτό το θέμα. Έχει ξεκινήσει, δεν έχει γραφτεί, δεν είναι γνωστό τόσο πολύ, αλλά έχει ξεκινήσει και τελικά η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη. Χαιρετίζω αυτά που είπε ο υπουργός Εξωτερικών αλλά το θέμα δεν είναι νομικό. Το θέμα είναι πολιτικό. Το θέμα είναι πότε θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση το αναγκαίο διάβημα, και είναι ώρα να το κάνει τώρα, προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και τη Γερμανία, και να πει «μας οφείλετε αυτά», τα οποία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας απολύτως, και να πει «δέχεστε ή δεν δέχεστε;». Θα είμαστε ελαστικοί. Εμείς δεν θέλουμε να τους πιάσουμε από το λαιμό. Αν όμως είναι αρνητικοί, τότε πρέπει να προσφύγουμε στα διεθνή δικαστήρια, όπου όλοι οι δικηγόροι που ασχολούνται με διεθνή θέματα με έχουν διαβεβαιώσει ότι το θέμα αυτό του αναγκαστικού δανείου, μπορεί να τελειώσει μέσα σε 15 μέρες, το πολύ 20, ας πούμε ένα μήνα, και θα το έχουμε κερδίσει. Λοιπόν, Γερμανία – κυβέρνηση Γερμανίας, διάλεξε τι θέλεις; Να πάμε στα δικαστήρια ή να βγούμε σε διαπραγματεύσεις;». Παρατήρησε ότι η Γερμανία «θέλει να το αποφύγει. Δεν πρέπει να ενδώσουμε και δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το σωστό δρόμο. Το θέμα είναι πολιτικό. Αντί να ψάχνει τους νομικούς τώρα, το έχω πει καθαρά».

«Το θέμα, και επιμένω και σε αυτό, δεν πρέπει να το κομματικοποιούμε, δεν πρέπει να το μονοπωλήσει κανένας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό μέτωπο διεκδίκησης. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά για το θέμα αυτό. Και εδώ παίζουν τεράστιο ρόλο όλα τα μέσα ενημέρωσης του ελληνικού λαού, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, το διαδίκτυο, οι τηλεοράσεις, όλοι, που πρέπει να επιμένουν. Δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Τελικά δεν πρόκειται να χαθεί το θέμα αλλά γιατί να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα, που έχει φτάσει το θέμα σε αυτό το σημείο. Εθνικός σκοπός. Χωρίς να μονοπωλήσουμε κανένας αυτή την ιστορία, χωρίς να κομματικοποιήσουμε το θέμα. Όλοι οι Έλληνες έχω ζητήσει να μποϊκοτάρουμε τα γερμανικά προϊόντα για να υποχρεωθεί η Γερμανία, γιατί μόνο εκεί πονάει, στα οικονομικά», ανέφερε ενώ σημείωσε πως «είμαστε σε οικονομική κατοχή».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: