Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δυναμικά προχωρά η Δράση Παγγαίου "ΥποστηρίΖΩ"

Νέα συνάντηση για τις 10 Απριλίου προγραμματίζουν οι εθελοντές της Δράσης Παγγαίου «ΥποστηρίΖΩ», καλώντας παράλληλα και όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή προκειμένου να γίνουν κινήσεις για την ανακούφιση συμπολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.


Ήδη μέχρι τώρα η Δράση έχει προχωρήσει σε σειρά εκδηλώσεων και άλλων δράσεων που έχουν σχέση με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, ενώ κάθε Παρασκευή, στο χώρο της λαϊκής αγοράς της Ελευθερούπολης συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη τα οποία διατίθενται για τη σίτιση οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη της Δράσης, «με την ακράδαντη πεποίθηση ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους συμπολίτες μας είναι, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαραίτητα για την διατήρηση της ανθρωπιάς μας, για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αλλά, κυρίως, για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν τη συλλογικότητα και ν’ αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ξεκινάμε. Ξεκινάμε, χωρίς πρόθεση, αλλά ούτε και αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του Κράτους, έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Ξεκινάμε, με σταθερή την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις. Ξεκινάμε, έχοντας πάντα επίγνωση, εκ των προτέρων, του δύσκολου έργου που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, λόγω των πολύ μεγάλων αναγκών και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών. Ξεκινάμε μ’ αισιοδοξία, που προέρχεται από την επιτυχία ανάλογων πρωτοβουλιών, σε άλλες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας και με την εμπειρία που μας μετέφεραν και θα μας μεταφέρουν άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη διαγράψει λίαν ικανοποιητική πορεία και στην περιοχή».

Τη Δράση στηρίζουν η Μητρόπολη Ελευθερούπολης, ο Δήμος Παγγαίου, όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελευθερούπολης, ομάδες και σύλλογοι εθελοντών και πολίτες.

Επιλεγμένοι τομείς δράσεις του «ΥποστηρίΖΩ» είναι: «α) Επισιτιστικό και γενικά υλική και ηθική συμπαράσταση αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. β) Υγεία: Πρωτοβάθμια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία, να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία, κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση, γ) Εργασία: Καταγραφή ανέργων κι επισφαλώς εργαζομένων συμπολιτών μας, με ηθική, νομική και, κατά περίπτωση, οικονομική υποστήριξή τους. Παράλληλα, καταγραφή μόνιμων κι εποχιακών θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να κατευθύνονται προς αυτές, κατά προτεραιότητα, άτομα με πραγματικά και ουσιαστικά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια επιβίωσης, και τέλος, προσπάθεια εξεύρεσης προτάσεων ανάπτυξης και δημιουργίας ευφυών – ευρηματικών, επιχειρηματικών επενδύσεων κι εξεύρεσης επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, δ) Εκπαίδευση: Επισιτιστική και, γενικά, υλική και ηθική συμπαράσταση μαθητών – παιδιών αναξιοπαθουσών οικογενειών.

Μέριμνα για εκπτωτική και δωρεάν φροντιστηριακή βοήθεια μαθητών, με αποδεδειγμένη, οικονομική ένδεια. Πρωτοβουλίες – εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα αλληλεγγύης, ανακύκλωσης, δασοπροστασίας, δενδροφύτευσης, καλλωπισμού δημόσιων χώρων, ε) Περιβάλλον: Διαφύλαξη και συντήρησή του. Στους δύο αυτούς άξονες μπορεί και πρέπει να δράσει το κίνημα εθελοντών, με δασοπροστασία, προστασία των θαλασσών, δενδροφυτεύσεις, καλλωπισμούς, με πρωτοβουλίες του Δήμου, της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου, έτσι ώστε οι δράσεις να γίνονται οργανωμένες, συντονισμένες και στοχευμένες».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: