Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμού

Η αντιμετώπιση όσων προκάλεσε ένας σεισμός στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης, η εκκένωση του σχολείου και η διάσωση δύο μαθητών και μιας δασκάλας που εγκλωβίστηκαν στο κτίριο, ήταν το αντικείμενο της άσκησης «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013», που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης.


Σύμφωνα με το σενάριο, εκδηλώνεται σεισμός με αποτέλεσμα την κατάρρευση μικρού μέρους της τοιχοποιίας του σχολείου και τον άμεσο κίνδυνο της ζωής των μαθητών και του προσωπικού. Κατά την διάρκεια του σεισμού οι μαθητές μπαίνουν αμέσως κάτω από τα θρανία και ο εκπαιδευτικός κάτω από το γραφείο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο σεισμός. Όλοι κρατούν σταθερά το ένα πόδι του επίπλου κάτω από το οποίο βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τραυματισμοί από την πτώση υλικών. Δεν εγκαταλείπουν το κτίριο στη διάρκεια του σεισμού και δεν πλησιάζουν κοντά σε παράθυρα. Όσοι είναι έξω δεν μπαίνουν μέσα στο κτίριο αλλά απομακρύνονται από αυτό.

Μετά τον σεισμό γίνεται η εκκένωση των αιθουσών. Κάποιος εκπαιδευτικός ανοίγει τις δύο πόρτες όσο πιο γρήγορα γίνεται και κάποιος αναλαμβάνει να διακόψει τις παροχές νερού και ηλεκτρικού. Οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για την εκκένωση της αίθουσας τους, ανοίγουν την πόρτα της αίθουσας, ελέγχουν την κατάσταση του κτιρίου και επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία στους μαθητές όπως ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.α και τους συντονίζουν ώστε η αποχώρηση να γίνει με ψυχραιμία ,τάξη και προσοχή. Καθοδηγούν τους μαθητές προς την έξοδο και τους επισημαίνουν να κρατούν την τσάντα πάνω από το κεφάλι τους. Η εκκένωση του κτιρίου γίνεται άμεσα αρχίζοντας από τις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στην έξοδο.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνουν τους μαθητές, παίρνουν παρουσίες και διαπιστώνουν ότι λείπουν δύο μαθητές και μια δασκάλα. Αμέσως ειδοποιούνται, από τον διευθυντή του σχολείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και επιχειρεί για τον εντοπισμό των μαθητών.

Τα οχήματα της Πυροσβεστικής φτάνουν και αφού γίνει η αναγνώριση του χώρου και αναπτυχθεί το δίκτυο σωλήνων για την περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο, σχηματίζονται ομάδες διάσωσης, οι οποίες σκοπό έχουν τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό των μαθητών και της δασκάλας. Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι οδηγούνται έξω από το κτίριο με τη χρήση διασωστικού φορείου.

Το συντονισμό της άσκησης από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης είχε ο διοικητής πυραγός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο διευθυντής του σχολείου Στέργιος Κεχαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: