Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: "Χρειάζεται συνολική πολιτική πρόταση"

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια συνολική πολιτική πρόταση που να δημιουργεί συσχετισμούς μέσα στη χώρα, τέτοιους που να μπορέσει να ανατρέψει τα μνημόνια και να φτιάξει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», σχολίασε ο Ρούντι Ρινάλντι, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική πρόταση του κόμματός του και την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη.


«Εγώ νομίζω ότι η τραγωδία που έγινε στην Κύπρο, οι αποφάσεις που πάρθηκαν και ο κυνισμός που επέδειξε γενικά το Eurogroup και πιο συγκεκριμένα οι γερμανοί ιθύνοντες είναι πολύ σημαντικά μαθήματα για όποιον θέλει να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο και να ανατρέψει τα μνημόνια και τις καταστάσεις που επιβάλουν. Το πρώτο πράγμα είναι ότι δεν μπορεί μια δύναμη ή ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί τα μνημόνια να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, επανατοποθέτηση ή ρήξη με αυτά που θέλει ο γερμανικός παράγοντας αυτή τη στιγμή. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία του λαού γιατί θα έρθει έτσι κι αλλιώς μια ρήξη και θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά προετοιμασμένοι, προβάλλοντας μια ουσιαστική πρόταση. Νομίζω ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από την προβολή των γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών τόξων στην περιοχή μας, στην Κύπρο και στην Ελλάδα», παρατήρησε.

Όπως είπε, «είναι αναγκαία η τροποποίηση των συσχετισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα, μια συμπαράταξη Ελλάδας – Κύπρου και των άλλων χωρών του νότου απέναντι σε αυτή την επέλαση που κάνει η γερμανική Ευρώπη σήμερα, μπορεί να δημιουργήσει τελείως διαφορετικά δεδομένα και να εξαναγκάσει σε λύσεις διαφορετικές από τα τελεσίγραφα που στέλνει. Τα τελεσίγραφα που έστειλαν ότι σε 72 ώρες θα σταματήσουμε τη χρηματοδότηση της Κύπρου και άρα θα διαλυθεί και θα καταρρεύσει όλη η Κύπρος, απαντιούνται με πολιτικές οι οποίες έχουν εξαγγελθεί και μπορούν να εφαρμοστούν από μια προετοιμασμένη δύναμη και έναν προετοιμασμένο λαό. Εγώ δεν ξέρω αν αυτή η επόμενη μέρα θα είναι με ή χωρίς ευρώ, αλλά θα είναι μια επιλογή που θα την επιβάλουν με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους οι ιθύνοντες της ευρωζώνης, δηλαδή οι Γερμανοί σήμερα, Από αυτή την άποψη αυτοί έχουν ένα μείζον πρόβλημα σήμερα και όχι τόσο εμείς. Όλος ο νότος είναι σε αναστάτωση. Γίνονται διαδηλώσεις σε όλη τη νότια Ευρώπη, γίνονται διεργασίες μέσα στον κόσμο. Ο κόσμος έχει τεράστια οργή. Μια φυγή καταθέσεων μέσα από τις τράπεζες θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπομείνουμε τα πάντα, να είμαστε πάντα υπό, για να μην υπάρχει μια διέξοδος για τη χώρα», είπε και σχολίασε πως «ακόμη ο σεισμός δεν έχει τελειώσει στην Κύπρο. Εγώ προβλέπω μια μεγάλη πολιτική κρίση. Ο Αθανασιάδης σήμερα είναι πρόεδρος, και αύριο μεθαύριο μπορεί να μην είναι τίποτα».

Ανέφερε πως «μεσολάβησαν 11 μέρες στην Κύπρο. Η στρόφιγγα δεν έκλεισε την επομένη. Πέρασαν 11 μέρες και είπε το τελεσίγραφό του ο Ντράγκι. Σε αυτές τις 11 μέρες το πρώτο πράγμα που έγινε είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση δούλεψε όσο τίποτα για να υπονομεύσει το όχι που είπε η Βουλή. Έστειλε αυτόν τον κ. ανεκδιήγητο, τον κ. Σαρρή στην Μόσχα προκλητικά αδιαφορώντας να κάνει μια συμφωνία με τη Ρωσία, και δούλεψε με τρόπο για να ανατραπεί η απόφαση που υπήρχε. Αν ήταν σοβαρός και πραγματικός ο Αναστασιάδης, να ήθελε ένα όχι, έπρεπε να έρθει κατευθείαν στην Αθήνα, να επιμείνει να υπάρξει μια συμπαράταξη Ελλάδας - Κύπρου, να πάει σε όλες τις πρωτεύουσες του νότου και να ζητήσει διαφορετική λύση, να πάει ο ίδιος ένα ταξίδι στην Μόσχα και να συζητήσει ο ίδιος τι μπορούσε να γίνει, γιατί τα 5,8 δις που ζητήθηκαν είναι ένα αστείο ποσό και μπορούσε να βρεθεί με διαφορετικό τρόπο. Μέσα σε αυτές τις 11 μέρες έγινε το ταξίδι του Μπαρόζο και των άλλων υπευθύνων προς την Ρωσία, κλείσανε κάθε δυνατότητα και ταμπονάρανε τη Ρωσία να μην παίξει κανένα ρόλο στη υπόθεση της κρίσης, και από κάλυψαν τα νώτα τους οι Ευρωπαίοι, τότε μόνο είπαν το τελεσίγραφο».

Παρατήρησε δε πως «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια συνολική πολιτική πρόταση που να δημιουργεί συσχετισμούς μέσα στη χώρα, τέτοιους που να μπορέσει να ανατρέψει τα μνημόνια και να φτιάξει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μόνο ένα plan A, και αυτό το σχέδιο που έχουμε είναι ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ένα πλάνο σύγκρουσης με τα μνημόνια, είναι ένα πλάνο να κάνουμε τα πάντα και πάση θυσία, να βγει η χώρα μας από την κρίση, και όχι πάση θυσία η χώρα μας να υπομείνει οτιδήποτε θέλουν οι Γερμανοί και οι άλλοι ιθύνοντες αυτής της Ευρώπης, αυτού του ευρώ και αυτής της ευρωζώνης. Θα πρέπει να υπάρξουν συνολικά άλλοι κανόνες».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: