Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: "Ο κόσμος λέει θα αντέξουμε"

«Ο κόσμος λέει θα αντέξουμε, θα προσπαθήσουμε και περιμένουν να δουν από την κυβέρνηση πόσο ικανή θα είναι ώστε να φέρει σε πέρας αυτή την κατάσταση πραγμάτων», σχολίασε ο ο Σάββας Ιακωβίδης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σημερινή» της Κύπρου, σχετικά με την κατάσταση στη μεγαλόνησο.

Όπως είπε, «το ΑΚΕΛ εδώ και πολλές μέρες υποστηρίζει ότι έχει καλέσει δύο πολύ γνωστούς καθηγητές Οικονομικών. Ο ένας είναι Ελλαδίτης και ο άλλος είναι Γερμανός, ή κάτι τέτοιο, οι οποίοι λέει θα μελετήσουν μαζί με δικούς τους οικονομολόγους, εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου και εξόδου και απαγκίστρωσης από τον εναγκαλισμό της τρόικας και του μνημονίου. Η απορία όμως είναι η εξής, και είναι αρκετά ειρωνική: Όλα αυτά γιατί δεν τα έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση για να αποτρέψουν ακριβώς να φτάσουμε στην τρόικα και στο μνημόνιο; Κατόπιν εορτής τώρα. Ο λαός δεν δέχεται να έρχονται κατόπιν εορτής αυτοί τους οποίους κατηγορούν ότι ευθύνονται για πάρα πολλά και για να φτάσουμε εδώ, γιατί φταίει και η αναβλητικότητα και η ατολμία και δεν ξέρω και τι άλλο».

«Όταν εδώ ο Μπαρόζο δύο φορές έκανε δηλώσεις σε εφημερίδες λέγοντας ότι κύριοι, το Νοέμβριο του 2011, εμείς επικοινωνήσαμε με την κυβέρνησή σας και της είπαμε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική, πρέπει να πάρετε επειγόντως μέτρα και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε. Και τι έκανε ο κ. Χριστόφιας; Πήγε στους Ρώσους, πέτυχε να του δώσουν ένα δάνειο 2,5 δις, τα οποία σε διάστημα δύο μηνών εξαφανίστηκαν. Και μας έλεγε ο τότε υπουργός Οικονομικών ότι από τώρα και στο εξής δεν χρειάζονται άλλες θυσίες γιατί έχουμε πάρει αυτό το δάνειο και μέχρι τέλος του 2012 δεν θα έχουμε ανάγκη. Το πήραμε τον Ιανουάριο του 2012 και μέχρι τον Μάρτη δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ. Εξαφανίστηκαν όλα. Όλοι απευθύνουν στο ΑΚΕΛ μια απλή ερώτηση ότι ωραία αυτά που προσπαθείτε να κάνετε τώρα για να δώσετε εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την τρόικα και το μνημόνιο γιατί δεν τα κάνατε πριν για να μην πάμε στην τρόικα και στο μνημόνιο», ανέφερε.

Μάλιστα τόνισε πως «είπε ότι θα το καταθέσει και στην κυβέρνηση και στα κόμματα προς συζήτηση παραδεχόμενο ότι αυτή η πρόταση την οποία ετοιμάζει και προφανώς θα ξέρουν περί τίνος πρόκειται, θα περιλαμβάνει προτάσεις που θα είναι και αυτές πάρα πολύ οδυνηρές. Δηλαδή και αυτές απαιτούν θυσίες, υπό την αίρεση, λέω εγώ ως απλός πολίτης, ότι θα βρεθεί εκείνη η κυβέρνηση ή η πολιτική ηγεσία, που θα συναποφασίσουν ότι με στρατηγικό σχεδιασμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτή την πρόταση. Αν βεβαίως γίνει αποδεκτή».

«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι ήρεμη προς το παρόν, από τη στιγμή που παίρνουν λεφτά από τις τράπεζες όσοι έχουν λεφτά και μπορούν να πάρουν. Έχουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεργία. Ακούμπησε τις 60.000. Για την Κύπρο είναι απίστευτος αριθμός. Η Κύπρος ακόμα και μετά την τουρκική εισβολή είχε ελάχιστο ποσοστό ανεργίας, διότι πάρα πολλές χιλιάδες Κύπριοι πήγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν και να στείλουν συνάλλαγμα στην Κύπρο. Τώρα έχουμε ένα άλλου είδους πόλεμο, οικονομικό. Ο κόσμος λέει θα αντέξουμε, θα προσπαθήσουμε και περιμένουν να δουν από την κυβέρνηση πόσο ικανή θα είναι ώστε να φέρει σε πέρας αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Προσπαθούν να διασώσουν τουλάχιστον την Τράπεζα Κύπρου για να μην καταρρεύσει πλήρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φαίνεται να υπάρχει μια γενική συναίνεση όσον αφορά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε προχθές η κυβέρνηση, για την οικονομία, για την ανάπτυξη, για την ανεργία κλπ. Φαίνεται ότι πάει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια κυρίως στην αντιμετώπιση της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας ή απορρόφηση ανέργων, περίπου γύρω στις 10.000», σημείωσε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: