Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ: Οι συντηρητικές πολιτικές βάλλουν κατά της ενότητας της Ευρώπης

«Το πρόβλημα που μπαίνει στη νέα του φάση είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι ευρωπαϊστές, ότι οι πολιτικές που ασκούνται από την Ευρώπη, οι συντηρητικές πολιτικές, αποκλίνουν την ενότητα της Ευρώπης» σχολίασε ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση πρέπει να λάβουν σοβαρά τις θέσεις του κόμματός του.


«Η κυβέρνηση σήμερα θα πρέπει να καταλάβει ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται τρεις εταίροι και όχι ένας. Άρα εκ των πραγμάτων θα πρέπει κάθε συνεννόηση που γίνεται, να γίνεται με χαμηλούς υπαλλήλους της τρόικας και τυπικά, και δεν μπορεί να έρχονται κάθε φορά μεσαίοι υπάλληλοι που να κουνάνε το δάχτυλο σε υπουργούς κλπ. Σαν ΔΗΜΑΡ το έχουμε συζητήσει, προσπαθούμε να το περάσουμε και στους άλλους εταίρους μας. Οφείλουν να μας λάβουν υπόψη τους στα σοβαρά, δεδομένου ότι όσο περνάει ο καιρός η ΔΗΜΑΡ δεν θα βάζει ζητήματα της πολιτικής της, αλλά θα επιμένει και σε αυτά που λέει να είναι συνεπής», παρατήρησε.

Όπως είπε, «είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε εταίρο να βάλει στο τραπέζι νέο κούρεμα μισθών και συντάξεων. Η ιστορία με τις καταθέσεις έχει ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο, για να μην πω πόρτα. Γι’ αυτό δεν ήμασταν ενημερωμένοι. Σε χρονική στιγμή που δεν καταλάβαμε, έχει περάσει μια προσαρμογή της Ευρώπης, που λέει σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, σε μια διάλυση μιας τράπεζας, θα γίνεται με κούρεμα καταθέσεων. Αυτό κανένας από αυτούς που βγαίνουν και μιλάνε δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε. Υπάρχει από το 2012 νόμος προσαρμογής. Με βάση αυτό το νόμο προσαρμογής γίνεται. Πρέπει να έχει υπογραφεί τον Μάιο του 2012. άρα αυτό που λένε ότι δεν υφίσταται και έγινε μόνο στην Κύπρο δεν ισχύει».

Σχολίασε δε πως «το πρόβλημα που μπαίνει στη νέα του φάση είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι ευρωπαϊστές, ότι αυτές οι πολιτικές που ασκούνται από την Ευρώπη, οι συντηρητικές πολιτικές αποκλίνουν την ενότητα της Ευρώπης. Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με τις πολιτικές της. είναι προφανές ότι εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή πολιτικές που έχουν σκοπό να συνθλίψουν τις μικρότερες χώρες. Άρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δούμε πως αυτές οι πολιτικές αντιμετωπίζονται με άλλες πολιτικές», και παρατήρησε πως «έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία πάντοτε φτιάχνει καλά σχέδια. Στην Κύπρο έφτιαξε καλό σχέδιο. Σε δεύτερο και τρίτο χρόνο όμως, επειδή είναι τυφλωμένη από τον εθνικισμό της, δεν έχει υπολογίσει τις παρενέργειες αυτών των σχεδίων. Η αίσθησή μου είναι λοιπόν ότι η Γερμανία και οι βόρειες χώρες, πολύ σύντομα και στο τραπεζικό της σύστημα που έχουν πρόβλημα, με αυτή την πολιτική κάποια στιγμή δεν θα αντέξουν, θα «σκάσουν». Η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει συνολικότερα τα προβλήματα που υπάρχουν με μια στιβαρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε βάλει στόχο να ρίξουμε την κυβέρνηση αλλά υποθέτω ότι με αυτή την πολιτική θα πρέπει να πάμε να συνεννοηθούμε σαν εταίροι στην κυβέρνηση ότι είτε θα πάμε αν συζητήσουμε από κοινού τη συνέχεια αυτής της κυβέρνησης με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει αλλιώς θα υπάρχουν θέματα».

«Είναι προφανές ότι για όλα τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν αρχίσει ο καθένας και εκφράζουν τις δικές τους λογικές. Μέχρι στιγμής οι αρχικές συμφωνίες που έχουν γίνει και που οφείλουμε σήμερα να τις υλοποιήσουμε, δεν έχουν κρατηθεί. Είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει πια μια δυσκολία να συνεννοηθούμε σε αρκετά ζητήματα ιδίως με το υπουργείο Οικονομικών. Απ’ ότι φαίνεται ο υπουργός θα πρέπει να είναι πιο συλλογικός. Εμάς μας ενοχλεί πολλές φορές ότι δεν έχουμε ερωτηθεί για πολλά θέματα και μάλιστα γίνονται πράγματα που είναι έξω από τις συμφωνίες μας. Είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν. Θα πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι ή θα μας ρωτάνε, ή αλλιώς δεν είμαστε εταίροι», κατέληξε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: