Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: "Από μόνο του πάει προς το τέλος το έργο"

«Η Ελλάδα του αύριο θα είναι μια Ελλάδα που δεν θα είναι περίεργο το να βλέπεις το διπλανό σου να έχει πετρέλαιο, θα είναι περίεργο να τον βλέπεις να έχει ρεύμα», ανέφερε ο Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός αναλυτής και οικονομολόγος, σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε πως «από μόνο του πάει προς το τέλος το έργο».


«Μια έρευνα που είχα κάνει πριν από ένα μήνα περίπου, και δημοσιεύθηκε ευρέως στην Ελλάδα, υπολόγιζε ότι για κάθε 50 μέρες εφαρμογής του μνημονίου, χάνονται θέσεις εργασίας, οι οποίες προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει το ελληνικό κράτος να τις ξανακερδίσει, χρειάζεται ένα χρόνο καλής ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 2,5-3%. Όμως με τα στατιστικά στοιχεία που βγήκαν χθες στη δημοσιότητα, που έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο χάθηκαν περίπου 96.000 θέσεις εργασίας, φάνηκε ότι αυτό που προέβλεψα εγώ ήταν αισιόδοξο. Τώρα βρεθήκαμε να χάνουμε περίπου 3.200 θέσεις την ημέρα, άρα περίπου 133 την ώρα, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε δύο χρόνια με αυτούς τους ρυθμούς. Άρα αν υποθέσουμε ότι τελειώνει η κρίση οριστικά και αμετάκλητα το 2013, και από το 2014 και μετά ξεκινά η ανάπτυξη που δεν σταματάει ποτέ για κάποιο λόγο, τότε από εκεί που θα είμαστε το 2013, θα χρειαστούμε περίπου 28 χρόνια, για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν την υπογραφή του μνημονίου, δηλαδή στο 2010, όσον αφορά στους εργαζομένους. Με τα καινούργια νούμερα, αν συνεχιστούν έτσι, πάμε μετά το 2050, με τα παλιά νούμερα, φτάναμε μέχρι το 2042. και αυτό με την προϋπόθεση ότι από το 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη και δεν θα σταματήσει καθόλου», σημείωσε.

Όπως είπε, «στην καλύτερη στιγμή της, η ελληνική οικονομία στο ευρώ, προσέθετε 100.000 θέσεις εργασίας το χρόνο, όταν όμως και αυξάνονταν οι θέσεις στο Δημόσιο, και η αγορά κατοικίας ήταν πάρα πολύ καλή και πετούσε, και αυξανόταν το χρέος, και όλα ήταν πάρα πολύ καλά. Τώρα από το 2014, ούτε το χρέος μπορεί να αυξηθεί, ούτε η αγορά κατοικίας πετάει, δεν ισχύει τίποτα από αυτά που ίσχυαν πριν από 6-7 χρόνια που πετύχαμε μια καλύτερη χρονιά, όπου βάλαμε 100.000 θέσεις εργασίας. Εφόσον τώρα χάνονται 50.000 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής το μήνα, και το Δεκέμβριο 100.000, αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόμαστε περίπου δύο χρόνια μέχρι τα προηγούμενα στοιχεία, τώρα πια τέσσερα χρόνια, για κάθε μήνα που περνάει».

«Στην έκθεση του το ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 2013, εξηγεί κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να το καταλάβουμε. Όταν κάνουμε εσωτερική υποτίμηση και περάσουμε το πρώτο στάδιο που πέρασε η Ελλάδα, δηλαδή που παίρνουμε τα μέτρα και φτάσουμε στο σημείο που τα μέτρα αυτά έχουν μια δικιά τους δυναμική, μετά κατά κάποιο τρόπο η ίδια η αγορά παίρνει τα μέτρα μόνη της. δηλαδή είναι πια από μόνη της η εσωτερική υποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι τώρα ξεκινά η επιτάχυνση του αποπληθωρισμού, δηλαδή τώρα αρχίζουν να πέφτουν πραγματικά οι μισθοί και οι συντάξεις, τώρα χάνουν τη δύναμή τους, τώρα η αγορά θα κάνει πιο πολλή ανεργία, άρα αυτό σημαίνει ότι ίσως τώρα ξεκινάει το χειρότερο. Αυτό λέει η έκθεση του ΔΝΤ, και μάλιστα το λέει με χαρά. Σε αυτό το πράγμα πάνω, έρχονται τα στοιχεία του Δεκεμβρίου που μας λένε ότι ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 χάθηκαν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο, δηλαδή περίπου 1000 την ημέρα, το Δεκέμβριο χάθηκαν 100.000. σε ένα μήνα. Άρα έχει επιταχυνθεί η διαδικασία με την οποία γίνονται απολύσεις», σημείωσε.

Τόνισε παράλληλα πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας. Διότι το σχέδιο για να έρθει, πρέπει να έρθει με ένα τρόπο παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Αυστραλία κλπ, δηλαδή συνδέεται η νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζές τους με την ανεργία, και λένε ότι δεν θα σταματήσουμε να τροφοδοτούμε την οικονομία μέχρι η ανεργία να πάει εκεί. Στην Ευρώπη όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, αλλά ενώ κάνουμε κάθε μήνα νέα υψηλά ιστορικά, ευρωπαϊκά, ξεκινάει η διαδικασία του Bail in. Έρχεται η Πορτογαλία που θέλει νέο πακέτο. Η Ιρλανδία που θέλει νέο πακέτο. Η Ισπανία που φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα που θα χρειαστεί οπωσδήποτε. Η Κύπρος που ήδη χρειάζεται νέο πακέτο μέσα σε ένα μήνα. Όλα αυτά θα ζητηθεί να πληρωθούν εσωτερικά, άρα παραπάνω μέτρα, παραπάνω ύφεση άρα παραπάνω ανεργία. Η Ελλάδα του αύριο θα είναι μια Ελλάδα που δεν θα είναι περίεργο το να βλέπεις το διπλανό σου να έχει πετρέλαιο, θα είναι περίεργο να τον βλέπεις να έχει ρεύμα. Δηλαδή θα βλέπετε γειτονιές που θα έχει τρία σπίτια με φως. Αυτή είναι η Ελλάδα που έρχεται. Υποχρεωτικά πάμε εκεί. Δεν γίνεται να μην πάμε εκεί με αυτή την πολιτική».

«Εγώ που κάθησα πριν ένα τετράμηνο να κάνω μια έρευνα για το τι γράφονταν το 2010 και πήρα το τι έλεγαν τότε τα γραφεία της ΝΔ και το τι βγάζανε, θυμάμαι ότι βγήκε μια έκθεση και βγήκε το γραφείο της ΝΔ και είπε ότι να η απόδειξη αυτών που έλεγε ο πρόεδρός μας ότι το μνημόνιο δεν δουλεύει, ορίστε και οι παγκόσμιοι οργανισμοί γράφουν ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Εκεί σταματά η λογική. Η λογική σταματά όταν αυτό το οποίο εσύ υποστηρίζεις λένε ότι είναι παράλογο και οι ίδιοι, πριν ένα χρόνο έλεγαν αυτό που εσύ υποστηρίζεις. Εκεί δεν ξέρω τι άλλο να πω. Πως είναι δυνατόν να είναι αξιόπιστος κάποιος όταν σου έλεγε επί δύο χρόνια κάτι, στη συνέχεια σου υποσχέθηκε κάτι διαφορετικό, και όταν βγήκε έκανε το ανάποδο από αυτό που ο ίδιος έλεγε και που υποστήριζε», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αυτό που κάναμε το τραγικό που κάναμε να μεταφέρουμε το χρέος από κερδοσκοπικές τράπεζες, σε κράτη, ποιος παρανοϊκός άνθρωπος θα σκεφτόταν πως είναι καλή σκέψη. Από μόνο του πάει προς το τέλος το έργο. Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να δεις τον δολοφόνο όταν σου τον έχουν δείξει εκατό φορές με το μαχαίρι στο χέρι. Είναι περίεργα πράγματα αυτά που γίνονται».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: