«Εμείς δίνουμε ως πρόταση την άμεση δράση στη λειτουργία της οικονομίας, και έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής με τον κ. Αηδόνη, και από τώρα με τη δουλειά πολύ περισσότερων πολιτών, προτάσεις άμεσης δράσης για την πραγματική οικονομία που δεν προϋποθέτουν ρευστότητα ή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος του νεοσύστατου πολιτικού φορέα με το όνομα «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την οικονομία θα αρθεί η εμπιστοσύνη προς αυτή
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «λέμε σε όλους τους πολίτες αδιάκριτα, ότι είναι μια εποχή που πρέπει να κατεβάσουμε τις ταμπέλες, να κρατήσουμε την ιδεολογία μας, γιατί αν σε έναν πολίτη ειδικά τεσσάρων περιοχών της χώρας που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την κρίση, όπου πεις ότι είσαι κεντροαριστερός, κεντροδεξιός, σοσιαλδημοκράτης, φιλελεύθερος, θα σου πουν «εγώ είμαι άνεργος κύριε, που εσύ είσαι αυτό», δηλαδή θα αντιτάξουν το κοινωνικό τους καθεστώς στις ταμπέλες. Ας προτάξουμε αυτά που χρειάζεται η κοινωνία. Εμείς δίνουμε ως πρόταση την άμεση δράση στη λειτουργία της οικονομίας, και έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής με τον κ. Αηδόνη, και από τώρα με τη δουλειά πολύ περισσότερων πολιτών, προτάσεις άμεσης δράσης για την πραγματική οικονομία που δεν προϋποθέτουν ρευστότητα ή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή ανέξοδες αλλά πάρα πολύ κρίσιμες παρεμβάσεις στην οικονομία που πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο το αργότερο. Το πρώτο και πιο απλό παράδειγμα είναι να καταργηθεί η δυνατότητα να μπλοκάρονται οι λογαριασμοί των επιχειρήσεων με ανώνυμη καταγγελία. Αυτό γίνεται σήμερα κατά κόρον. Το δεύτερο πολύ τραγικό είναι οι οφειλές για φόρους άνω των 5.000 ευρώ. Είναι δυνατόν έναν άνθρωπο να τον κυνηγάς για 6.000 ευρώ; Και πόσο μάλλον όταν έχει και αποφάσεις δικαστικές που λένε ότι το Δημόσιο του οφείλει; Δεν κάνεις που δεν κάνεις συμψηφισμό, τον κυνηγάς και από πάνω; Τρίτον: είπαμε στον υπουργό Εργασίας, αυτή τη συζήτηση που κάνει με την τρόικα, πόσες δόσεις να δώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία, και λέει αυτός 60 και η τρόικα λέει όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κανείς στη ρύθμιση αυτή. Αν του πεις όμως ότι για δύο χρόνια σου παγώνω τις παλιές, αρκεί να πληρώνεις τις τρέχουσες, λεφτά θα μπουν στα ταμεία. Αυτή την πρόταση την έκανα με επιστολή μου στον κ. Βρούτση την περασμένη Παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο έχεις την απόλυτη διακοπή στην μετατροπή του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων σε εισαγγελίες. Δεν κάνουν άλλη δουλειά αυτόν τον καιρό. Και τα ίδια τα Ταμεία σου λένε ότι δεν βγαίνει. Αυτό είναι δική μας ανοησία».
«Τουλάχιστον μην τους κυνηγάς»
«Όταν ήμουν υπουργός Υγείας, είχα παρακαλέσει τον κ. Σαχινίδη να δεχθεί τον συμψηφισμό για εκείνες τις εταιρίες που προμήθευαν τα νοσοκομεία και δεν τις πληρώναμε. Αφού αυτές χρωστάνε και εμείς τους χρωστάμε, κάνε τη διασταύρωση των οφειλών. Είχε πει ο άνθρωπος τότε ότι μας έκανε το υπουργείο Υγείας μια πρόταση την οποία μελετάμε, τελικά δεν την είχαν δεχθεί, τους είχαμε πει εμείς τότε και το επαναλαμβάνω σήμερα ότι όταν δεν τον δέχεσαι τον συμψηφισμό για κάποιο λόγο, τουλάχιστον είσαι υποχρεωμένος να άρεις τις ποινικές και τις διοικητικές κυρώσεις. Μην τον κυνηγάς. Και δεν είναι μόνο ότι δεν το έκανε ο προηγούμενος, δεν το κάνει τώρα και ο Στουρνάρας. Αφού δεν το κάνετε εσείς του υπουργείου Οικονομικών για κάποιο λόγο, φέρτε στη Βουλή μια πρόβλεψη να άρετε τις ποινικές κυρώσεις. Αυτά τα μέτρα για την οικονομία δεν κοστίζουν. Και πρέπει να υπάρξει ένα κόμμα που δεν θα ντραπεί να τα πει», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος.
Όπως είπε, «έχουμε προτείνει μαζί με τον κ. Αηδόνη, να έρθει στη Βουλή ένα προσχέδιο νόμου που έχει το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τα εικονικά τιμολόγια. Αφού έχεις τη δυνατότητα να συμβιβαστείς με έναν που θέλει να πληρώσει, αλλά που δεν αντέχει να πληρώσει και την προσαύξηση, βάλτου το πρόστιμο, αλλά επίτρεψέ του να σου προτείνει συμβιβασμό. Αν δεχθείς τον συμβιβασμό, μην τον κυνηγάς διοικητικά και ποινικά. Αυτό το σχέδιο νόμου το φοβάται ο κ. Μαυραγάνης. Όταν απευθύνεται σε μια κοινωνία που το 95% των επιχειρήσεων χρωστάει, φοβάται ο υπουργός Οικονομικών να αντιμετωπίσει την οικονομία του έτσι όπως ακριβώς είναι; Προτιμά να φέρνει στη Βουλή σχέδια νόμου που αφορούν το 5% των επιχειρήσεων; Ο οφειλέτης φόρων στο δημόσιο, έχει και μια νομοθεσία που τον τιμωρεί ή τον πιέζει να πληρώσει, που δεν ξέρει και τα όρια. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναμορφωθεί. Εμείς 7 βουλευτές, κάναμε παρέμβαση γι’ αυτό, και είπαμε στον υπουργό, τον κ. Ρουπακιώτη, που όλα τα σκέφτεται εκτός από αυτά, πρέπει να δει και τι μπορεί να κάνει για να διευκολύνει την οικονομία σήμερα, γιατί η Δικαιοσύνη αποτελεί το 50% του προβλήματος. Αυτός είναι ο τρόπος του σκέπτεσθαι».
Άρση της εμπιστοσύνης
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως «αν δεν λειτουργήσει η οικονομία πως θα βγουν τα μεγαλόπνοα σχέδια για άνοιγμα στις αγορές. Αν ο αποπληθωρισμός αφορά και την εγχώρια παραγωγή, αν η κυβέρνηση καθίσει ακόμη λίγους μήνες με σταυρωμένα χέρια όπως κάθεται, θα τιναχτεί η οικονομία στον αέρα. Γι’ αυτό εμείς συνδέουμε την ύπαρξή μας με αυτή την καμπάνα του συναγερμού. Δεν είμαστε ανεύθυνοι πολιτικοί, αλλά προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν δεν λειτουργήσει γρήγορα και της μένουν ακόμη λίγες εβδομάδες μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, άρα εικόνα για το ’13, άρα νέα μέτρα, αν δεν λειτουργήσει από τώρα με ένα τρόπο πάρα πολύ έντονο, τότε εμείς θα άρουμε την εμπιστοσύνη μας και στα τρία κόμματα, όχι μόνο στη ΝΔ».
Η αισιοδοξία Σαμαρά δεν αφορά την πραγματική οικονομία
«Αυτή η αισιοδοξία δεν βασίζεται σε κάτι που να αφορά την πραγματική οικονομία. Ακόμη και να αφορούσε τα μεγάλα νούμερα των εθνικών λογαριασμών, θα ήταν πάρα πολύ καλό. Αν το καταφέρει θα χαρούμε μαζί του, αλλά αυτό δεν θα αφορά, για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον την πραγματική οικονομία και τους ανθρώπους. Άρα θα πρέπει να κοιτάξει να συνοδεύσει αυτή τη θετική ενέργεια στο πεδίο των εθνικών λογαριασμών, με αυτό που συμβαίνεις την οικογενειακή οικονομία και στις επιχειρήσεις. Αν δεν το δει αυτό το δεύτερο, το πρώτο θα ξανακαταστραφεί», παρατήρησε.
Τόνισε δε πως «ελπίζω να αργήσουμε να έχουμε εκλογές. Δεν συμφέρουν οι εκλογές. Μπορεί να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, ας αντικατασταθεί με άλλη κυβέρνηση αλλά με την εμπιστοσύνη αυτής της Βουλής. Αυτή τη στιγμή το βασικό μας πρόταγμα είναι η οικονομία, είναι η άρθρωση των πολιτικών προϋποθέσεων της λειτουργίας μας, οργανώσεις, ψηφιακό κόμμα, πολιτικά πρόσωπα που θα βγάλουμε μπροστά, θέλουμε να είναι κατά πλειοψηφία 7 προς 3 νέοι άνθρωποι, όχι κατ’ ανάγκη νέοι στην ηλικία παρά νέοι στην πολιτική. Αυτό είναι το πρώτο. Τώρα τι θα κάνουμε ταυτοχρόνως, όσον αφορά το διάλογο. Ορίζουμε σήμερα πέντε άτομα για τη συνέχιση του διαλόγου με τα δίκτυα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του κέντρου αλλά και της κεντροαριστεράς. Για συμμαχίες δεν είναι ώρα να συζητήσουμε. Όσον αφορά τα συγκυβερνώντα κόμματα, από τη στιγμή που σας λέω ότι είναι μπροστά, και όχι θέμα πολύ χρόνου, να άρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση, αίρουμε την εμπιστοσύνη και στα τρία».
Στην Καβάλα μετά το Πάσχα
Σχετικά με την επίσκεψή του στη Καβάλα, ο κ. Λοβέρδος είπε πως «αποφασίσαμε να είναι η δεύτερη βδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα η βδομάδα που θα είμαστε εκεί. Χρειάζονται προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη συνδιάσκεψη αυτή. Υπάρχουν στελέχη που είναι κοντά μας. Δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα τη δική τους προθυμία για συνεισφορά, γιατί είμαστε κόμμα τεσσάρων ημερών, όμως στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη στην Καβάλα, θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους και να τα προετοιμάσουμε όλα. Η οργάνωση θα είναι ψηφιακή και διαπροσωπική. Δεν χρειάζεται να χαλάει κανείς λεφτά για γραφεία».
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου