Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο

Τα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο της φετινής χρονιάς είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, και Νίκος Μωραΐτης.


Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων εντείνεται και με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές του μνημονίου από την τρικομματική κυβέρνηση. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές – αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες «fast track», οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο».

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, όπως υπογραμμίζεται « με την πολιτικής της κυβέρνησης και την επιβολή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκε η λαθροϋλοτομία, η έλλειψη διαχείρισης των δασών και οι μειωμένες πιστώσεις για την κρατική εκμετάλλευση (λιγότερες υλοτομίες), οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πυκνή χαμηλή βλάστηση, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση καύσιμης ύλης. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπάρχουν σοβαρές ζημιές, κατολισθήσεις στο δασικό οδικό δίκτυο. Στον προϋπολογισμό για το 2013 οι πιστώσεις είναι 5.162.000 ευρώ μειωμένες σε σύγκριση με αντίστοιχες του 2012, που και αυτές ήταν μειωμένες».

Μάλιστα αναφέρεται πως το 2009 οι πιστώσεις ήταν 23 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 ήταν 17 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 ήταν 5.678.700 ευρώ και για το 2013 είναι 5.162.000 ευρώ. «Οι πιστώσεις των προϋπολογισμών για το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τα έτη 2009 – 2013, καταδεικνύουν ότι το ύψος της μείωσης που έχει επέλθει από το 2009 μέχρι και σήμερα, ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%».

«Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παραπλανητικές μεθόδους και τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης που κατά καιρούς εξαγγέλλει, για το δήθεν ενδιαφέρον της για την οργάνωση της πυρασφάλειας ενόψει της θερινής περιόδου. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών έχουν σαν συνέπεια: Στο Πυροσβεστικό Σώμα να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, να υπάρχει αποσάθρωση υποδομών κα εγκαταστάσεων με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που μεταφράζεται με την κακή κατάσταση της πλειοψηφίας των οχημάτων και μηχανημάτων του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, εκχωρώντας αρμοδιότητες πυρόσβεσης σε ιδιώτες. Στους πυροσβέστες με την οικονομική εξαθλίωσή τους από το πετσόκομμα των αποδοχών τους εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή τους», τονίζεται.

Έτσι ερωτώνται οι υπουργοί: «Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για τη νέα αντιπυρική περίοδο; Ποια μέτρα θα παρθούν για να αντιμετωπιστούν, όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, για τη συντήρηση και προστασία των δασών και συνολικά να εξασφαλιστεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη; Για τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών και πότε; Τι μέτρα πρόληψης θα παρθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια, ο εκσυγχρονισμός και οι αναγκαίες επισκευές του επίγειου αλλά και του εναέριου στόλου;».

Επίσης καλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αναλυτικά στοιχεία για τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στον ΚΑΕ 0878 (υλοτομικές εργασίες) για την κρατική εκμετάλλευση των δασών κατά την τελευταία πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: