Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο"

«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πολύ στον πάτο και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι θέλει ασύλληπτη προσπάθεια και επαναστατικές αλλαγές, για να μπορέσει να πάρει τον δρόμο της επανάκαμψης και κυρίως για να δοθεί απάντηση στο πιο κρίσιμο θέμα, που είναι το θέμα της ανεργίας», τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», σχετικά με τη σημερινή πολιτική κατάσταση.


«Υπάρχει μια αμφισβήτηση σε γενικότερο επίπεδο, και μιλάμε για οικονομολόγους του συστήματος πια, οι οποίοι αμφισβητούν πια την ακραία επιβολή της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί στο χώρο της Ευρωζώνης, και που έχει οδηγήσει σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Παρόλα αυτά υπάρχει μια σταθερή επιμονή πια της Γερμανίας», σημείωσε.

Όπως είπε, «είναι χαρακτηριστικό χθες που βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι έχουμε ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας. Πριν από λίγο είχαν βγει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν ότι μέσα σε ένα μήνα υπήρξε αύξηση της ανεργίας κατά περίπου 1,4% που είναι ασύλληπτο ποσοστό για ένα μήνα και ασύλληπτο ποσοστό για μια χώρα που έχει ήδη ανεργία που προσεγγίζει το 30%, όπου κάπου ας πούμε δεν θα μπορεί να συνεχιστεί η αύξησή της. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πολύ στον πάτο και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι θέλει ασύλληπτη προσπάθεια και επαναστατικές αλλαγές, για να μπορέσει να πάρει τον δρόμο της επανάκαμψης και κυρίως για να δοθεί απάντηση στο πιο κρίσιμο θέμα, που είναι το θέμα της ανεργίας».

«Ουσιαστικά αυτό που έχουμε είναι μια πλήρη αποδόμηση της οντότητας της ελληνικής οικονομίας. Η όλη εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας είναι ότι έχεις ένα μη κερδοφόρο, αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, ο οποίος καθηλώνει τα δημόσια οικονομικά και δημιουργεί τα μεγάλα ελλείμματα. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι η περίπτωση μιας εύκολης επιχείρησης, που στηρίζεται σε μια δυνατότητα εύκολα να βγάλει κέρδη, και πάντα κερδοφόρα για το χώρο του δημοσίου. Ένα δημόσιο λοιπόν, το οποίο βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, το να το υποχρεώνεις να πουλά αυτή την επιχείρηση, και το ίδιο ισχύει και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α., ουσιαστικά το οδηγείς σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο ο παραλογισμός αλλά είναι και η καταστροφικότητα και η διάλυση που φέρνει αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό πιστεύουμε εμείς στο «Σχέδιο Β» ότι θέλει μια μεγάλη τομή, να καταλάβουμε ότι αν δεν αλλάξουμε τώρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε και τα προβλήματα τα οποία έχουμε και είναι η ανεργία και το χαμηλό εισόδημα, που σημαίνει, έξω από το πλαίσιο αυτό των επιβολών της ευρωζώνης και ένα νόμισμα εθνικό, το οποίο να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικό και να ξανακινήσει την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Τόνισε δε πως «δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τους κώδικες συμπεριφοράς τους οποίους είχαμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή ένα πολύ έντονο στοιχείο ατομισμού, μια προσπάθεια να βρεις τη δική σου λύση, ένας ανταγωνισμός με τον ίδιο τον γείτονα για το ποιος έχει μεγαλύτερο αυτοκίνητο, ή ποιος έκανε πιο ωραία οικοδομή κλπ. Αυτά δείχνουν ότι σε μια εποχή μετάβασης, αυτή η δυνατότητα να λειτουργεί με συλλογικούς και πρωτότυπους τρόπους η κοινωνία και να καταλάβει ότι έχει ένα σκοπό μπροστά της, πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο».



(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: