Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: «Μνημόνιο είναι ένας ειδικός τρόπος με τον οποίο δημιουργείται ένα προτεκτοράτο»

«Μνημόνιο δεν είναι η λιτότητα. Μνημόνιο είναι ένας ειδικός τρόπος με τον οποίο δημιουργείται ένα προτεκτοράτο. Άρα όσες χώρες είναι σε μνημόνιο είναι στη διαδικασία, είτε όπως τη λέει ο Κοτζιάς αποικία χρέους, είτε προτεκτοράτου, είτε όπως θέλετε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σχετικά με την πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα μας, ενώ για τη συγκυβέρνηση λέει πως «πάντα διαφωνούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει ο Τόμσεν».


«Υπάρχουν τρία σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε όλα. Δηλαδή το ένα είναι τα προβλήματα της ανακεφαλαιοποίησης, το δεύτερο είναι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το τρίτο είναι τα χαράτσια. Θα υποχωρήσει γιατί ούτως ή άλλως αυτή είναι πάντα η στρατηγική που έχει η τρικομματική και γιατί από την ώρα που θα ξεπεράσει τον όποιο σκόπελο και θα πάρει το χρήμα της δόσης για να πληρώσει το ομόλογο - γιατί εκεί πρέπει να κοιτάμε, στις 20 Μαίου είναι ένα ομόλογο 5,5 δις προς την ΕΚΤ – αν πληρωθεί αυτό, τότε για το επόμενο μεγάλο διάστημα είναι λίγα τα ποσά που πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει στους δανειστές, και η τρόικα θα έρθει μετά το Σεπτέμβρη, άρα ο Σαμαράς αν περάσει τώρα τον κάβο, έχει μπροστά του 7-8 μήνες σε σχέση με τους δανειστές», σχολίασε.

Όπως είπε, «εγώ νομίζω ότι η στρατηγική του είναι να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον επόμενο μήνα και από εκεί και πέρα να δει πως θα χειριστεί τα ζητήματα μέχρι τον Οκτώβρη, Νοέμβρη. Να δει αν θα του βγει η Μέρκελ ή όποιος άλλος θα βγει, και να δει τι προτεραιότητες θα υπάρξουν. Νομίζουν ότι αν θα βγει η Μέρκελ θα είναι πιο ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο σκληρή άπαξ και εξασφαλίσει ότι θα εκλεγεί. Αλλά ο Σαμαράς έχει αυτή τη στρατηγική, και καλό είναι να τη γνωρίζουμε εμείς και να την αναλύουμε για να γνωρίζουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε που είμαστε στην απέναντι όχθη».

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναδείξουμε τα κυρίαρχα ζητήματα που υπάρχουν σήμερα, να παλέψουμε για να μην περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, και να έχουμε μια συσπείρωση στη βάση. Ξεκίνησαν κάποιες εκδηλώσεις χθες ανά την Ελλάδα, δεν νομίζω ότι είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της ανόδου του κινήματος», σημείωσε και υπογράμμισε πως «μνημόνιο δεν είναι η λιτότητα. Μνημόνιο είναι ένας ειδικός τρόπος με τον οποίο δημιουργείται ένα προτεκτοράτο. Άρα όσες χώρες είναι σε μνημόνιο είναι στη διαδικασία, είτε όπως τη λέει ο Κοτζιάς αποικία χρέους, είτε προτεκτοράτου, είτε όπως θέλετε. Άρα χώρες που είναι στο ευρώ αλλά δεν έχουν μνημόνιο δεν είναι σε αυτή τη διαδικασία».

Για το αν μπορεί μια χώρα να είναι στο ευρώ και να κάνει μια σειρά πράγματα που θέλει αυτή, είπε, «ναι μπορείς. Π.χ. αν ο Στουρνάρας στην περίπτωση της Κύπρου έβαζε βέτο θα γινόταν τίποτα; Δεν θα γινόταν. Άρα λοιπόν έχεις δυνατότητες όχι μόνο σε σχέση με σένα, αλλά να παρακωλύεις και άλλους, όπως το να μη δέχεσαι να γίνει μια ρύθμιση στην Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει ότι έχεις διαπραγματευτική ισχύ, δηλαδή για να πεις το ναι στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία, πρέπει να πάρεις κάτι. Μόλις το κάνεις αυτό, θα έρθει για κουβέντα ο άλλος. Έχεις πολλές δυνατότητες όταν είσαι μέσα στην ευρωζώνη να μπλοκάρεις όλο το σύστημα. Αν είσαι απ’ έξω δεν σου δίνει κανένας σημασία σε σχέση με τις εξελίξεις εκεί μέσα».

Παρατήρησε δεν πως «πρέπει να λύσεις ένα θέμα. Το θα γίνει από τη στιγμή θα συγκρουστούν με την τρόικα και την ΕΚΤ, σε σχέση με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Άπαξ και το λύσεις αυτό έχεις λύσει και τον τρόπο σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση όταν λυθεί αυτό τότε θα πείσεις και τον κόσμο να έρθει μαζί σου».

«Υπάρχει η θέση ότι όποιος ψήφισε μνημόνιο δεν μπορεί να μπει στους Ανεξάρτητους Έλληνες, και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω συνεδρίου. Όλα όσα ακούγονται είναι στη φάση της φιλολογίας», ανέφερε σχετικά με την προσχώρηση στους ΑΝΕΛ στελεχών από τον ΛΑΟΣ, ενώ για το διαζύγιο Εθνικής – Eurobank, είπε πως «η ίδια η κυβέρνηση και η τρόικα ήθελαν τον γάμο αυτό, το προχώρησαν και όταν κατάλαβαν ότι θα είναι ακριβή η νέα τράπεζα και δεν θα μπορούν να την αγοράσουν μπιτ παρά η Deutsche Bank, σπάει τη δουλειά. Οι τράπεζες αυτές πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα αλλιώς θα πάνε στο ΤΧΣ. Αν πάνε στο ΤΧΣ, η μεν διαδικασία για τους τροικανούς είναι κάποια στιγμή να τις ξεπουλήσουν, αλλά αν έρθει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, τότε θα βρει όλο το τραπεζικό σύστημα να ανήκει στο ελληνικό κράτος και επομένως μπορεί να κάνει ότι χειρισμούς θέλει. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την τρόικα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: