«Θέλουν να απαξιώσουν τη ΔΕΗ για να τη «σπάσουνε» σε καλή και κακή. Την κακή ΔΕΗ θα τη φορτωθεί ο Έλληνας πολίτης, και την καλή, που θα είναι ο λιγνίτης, τα κοιτάσματα και τα καλά εργοστάσια με μεθόδευση θα πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί», παρατήρησε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην δημόσια επιχείρηση.
Όπως ανέφερε η βουλευτής, «εκτός λειτουργίας έχουν βγει μονάδες, σύμφωνα με αυτά που ξέρω, όχι επειδή υπήρχε χαμηλή κατανάλωση αλλά επειδή υπάρχει ελλιπές προσωπικό. Έκανα μια επίκαιρη ερώτηση μάλιστα χθες η οποία συζητήθηκε, που είχε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα. Γιατί στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, που λειτουργούν οι περισσότεροι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και ορυχεία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατί εντάσσεται στο 1 προς 5, δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα, να μην λειτουργούν σωστά και να έχουμε τεράστιο κοστολόγιο. Το αναφέρω και στην ερώτησή μου προς τον υπουργό ότι το κόστος είναι τεράστιο. Κάτι τέτοιο έγινε και στη Μεγαλόπολη. Στην Πτολεμαϊδα και στη Κοζάνη επειδή έχουμε πάρα πολλές μονάδες, καλύπτουν οι υπόλοιπες την κατανάλωση. Στη Μεγαλόπολη όμως, που τον Φεβρουάριο είχε βροχές, και σε συνδυασμό πάντα με το ελλιπές προσωπικό, είχαμε προβλήματα στο ορυχείο, προβλήματα στη διοχέτευση με λιγνίτη της μονάδας της Μεγαλόπολης, και βγήκε πάρα πολλές μέρες η μονάδα εκτός λειτουργίας. Υπάρχουν και προβλήματα συντηρήσεων, γιατί είναι και παλιές οι μονάδες και δεν υπάρχει και το προσωπικό για να συντηρεί, οπότε βγαίνουν πάρα πολλές φορές εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για την επιχείρηση που μετακυλύεται και στο τιμολόγιο της ΔΕΗ».
«Γιατί δεν εξαιρούν το 1 προς 5; Το κοστολόγιο των υπαλλήλων που κάνουν υπερωρίες φτάνει για να μπορέσουμε να έχουμε μόνιμους υπαλλήλους. Το προσωπικό που υπάρχει είναι γερασμένο. Το 55% του προσωπικού που υπηρετεί στην επόμενη πενταετία θα βγει στη σύνταξη, θα μείνουν καινούργια, που επειδή είναι εξειδικευμένη εργασία απαιτείται να συνυπάρχουν για κάποιο διάστημα με παλιούς για να έχουν εξειδίκευση. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι προσλήψεις διμήνων, οκταμήνων και ανθρώπων που δεν είναι εξειδικευμένοι έχουν σαν αποτέλεσμα ατυχήματα. Θέλουν να απαξιώσουν τη ΔΕΗ για να τη «σπάσουνε» σε καλή και κακή. Την κακή ΔΕΗ θα τη φορτωθεί ο Έλληνας πολίτης, και την καλή, που θα είναι ο λιγνίτης, τα κοιτάσματα και τα καλά εργοστάσια με μεθόδευση θα πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί», υπογράμμισε.
Όπως είπε, «αυτό φαίνεται και από τη μεθόδευση που γίνεται με το ΤΑΙΠΕΔ. Έχω κάνει μια ερώτηση για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, να μας πουν από το ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται, και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Ενώ το ΥΠΕΚΑ μου απάντησε ότι πράγματι το 17% των μετοχών της ΔΕΗ βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι στα χέρια της ΔΕΗ, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών δεν μου απάντησαν τι μέλλει γενέσθαι γι’ αυτό και αν έχει ήδη αγοραστεί».
Παρατήρησε επίσης πως «η χρηματιστηριακή της αξία είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει το κόστος που έχει ένα ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο. Η Μελίτη που είναι σύγχρονη μονάδα πρέπει να τροφοδοτείται από ένα συγκεκριμένο ορυχείο. Αυτό το ορυχείο το έχουν σταματήσει με διάφορες αιτιολογίες και δεν υπογράφει κανένας υπουργός εδώ και τρία χρόνια για να μπορέσει να τροφοδοτείται. Και έτσι μένει εκτός λειτουργίας γιατί δεν τροφοδοτείται μια μονάδα που είναι υπερσύγχρονη, και θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά να κάνουμε εξαγωγές ρεύματος και στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια τεράστια μεθόδευση με τη ΔΕΗ».
(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου