Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για τα "100 χρόνια από τη Μάχη του Παλαιοχωρίου" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου

Εκδήλωση για τα «100 χρόνια από τη Μάχη του Παλαιοχωρίου», διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου, την ερχόμενη Κυριακή 21 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Άρης Μεντίζης με θέμα: «Η Μάχη του Παλαιοχωρίου. Η σημασία της και τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύρραξη», και ο αντισμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης, με θέμα: «Η σημασία της απελευθέρωσης του Παγγαίου και των στρατιωτικών γεγονότων της Άνοιξης του 1913 στην έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων».

Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Παγγαίου από τους Οθωμανούς και τους Βαλκανικούς Πολέμους, που ξεκίνησαν πέρυσι τον Απρίλιο με τα αποκαλυπτήρια μνημείων στους τόπους όπου έγιναν μάχες το 1913, που σηματοδότησαν την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Μια από αυτές τις μάχες ήταν και η Μάχη του Παλαιοχωρίου που έγινε στις 22 και 23 Απριλίου 1913.

Η Μάχη του Παλαιοχωρίου ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική Μάχη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, αφού εδραίωσε την παρουσία του ελληνικού στρατού στο Παγγαίο, καθιστώντας την επισήμως αποδεκτή από την πλευρά των Βουλγάρων, στηρίζοντας τον Ελληνισμό της περιοχής. Επιπλέον, η μάχη του Παλαιοχωρίου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μάχες που διεξήχθησαν στο Παγγαίο τον ίδιο μήνα, ανάγκασαν τους προσωρινούς συμμάχους να καθηλώσουν σημαντικό αριθμό δυνάμεών τους στο Παγγαίο με συνέπεια να μην τις εμπλέξουν στο θέατρο επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, γέρνοντας αποφασιστικά την πλάστιγγα προς την πλευρά της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10.30 το πρωί της ίδιας ημέρας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της Μάχης, παρουσία των αρχών του τόπου, και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στην αίθουσα των Κοιμητηρίων του Παλαιοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: