Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: "Το θέμα του χρέους είναι ζήτημα μιας διαφορετικής γεωστρατηγικής αντίληψης"

«Το θέμα του χρέους είναι ζήτημα μιας διαφορετικής γεωστρατηγικής αντίληψης. Πρέπει να κάνεις τις συμμαχίες σου. Πρακτικά δεν βλέπουμε να γίνονται αυτές οι κινήσεις. Είπαμε για το μέτωπο του νότου. Είδατε να γίνεται καμία κίνηση από την ελληνική πλευρά να επισκεφθεί και να συζητήσει με Πορτογάλους, με Ισπανούς κλπ;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τη στάση της Κυβέρνησης.


Όπως είπε για το αποτέλεσμα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, «οι κολοτούμπες είναι συνηθισμένες πλέον. Έβγαλα και μια ανακοίνωση που λέω ότι στο τέλος κερδίζει πάντα ο Τόμσεν και η παρέα του. Το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται είναι στημένο. Έχουν μαζί τους αρκετά ΜΜΕ στην Αθήνα, στο κέντρο και υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός, πως παρότι η συγκυβέρνηση έχει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και κάνει αυτά που λέει η τρόικα, δεν υπάρχει αντίσταση του κόσμου. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Είναι το ένα μέτρο πάνω από το άλλο, υπάρχει μια τεράστια συμπίεση και πρακτικά δεν βλέπουμε κάποιες σοβαρές μαζικές κινητοποιήσεις για τα θέματα αυτά».

«Προσπαθώ να δώσω κάποιες εξηγήσεις. Η μια εξήγηση είναι ότι οι μνημονιακές δυνάμεις ελέγχουν βεβαίως το κεντρικό δίκτυο σε επίπεδο ΜΜΕ, αλλά επίσης ελέγχουν τα συνδικάτα και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τελικά αυτό αποδεικνύεται μια μεγάλη εφεδρεία, διότι έχουν καταρρεύσει ιδεολογικοπολιτικά, και σαν αξιοπιστία και κεντρικά, σαν κυβέρνηση αλλά σε επίπεδο αυτοδιοικητικό φαίνεται ότι κρατούν. Για παράδειγμα, υπήρξε μια ανακοίνωση διαφόρων δυνάμεων αντιμνημονιακών, σε διάφορες περιοχές που έλεγαν δεν θέλουμε βουλευτές στην παρέλαση, αλλά έλεγαν οι ίδιοι ότι επιθυμούμε την τοπική αυτοδιοίκηση στην παρέλαση. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν πήγαν στην παρέλαση, αλλά πήγαν οι δήμαρχοι που είναι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ και οι οποίοι κρατούν όλο το σύστημα. Νομίζω ότι αυτά πρέπει ως φαινόμενα να τα αναλύσουμε, για να δώσουμε κάποια εξήγηση με ποιους διαύλους ελέγχουν ακόμη το σύστημα οι μνημονιακοί. Αλλιώς δεν νομίζω ότι θα βγάλουμε κάποιο σοβαρό συμπέρασμα αν απλά λέμε ότι θα αντιδράσουμε ή δεν θα αντιδράσουμε. Πρέπει να δούμε τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους κρατιέται», σημείωσε.

Τόνισε πως «η ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι είναι και μονόδρομος όπως το λέει ο κ. Ντράγκι. Ακόμη και η Κύπρος στην πρώτη φάση, όταν το Κυπριακό Κοινοβούλιο είπε «όχι», το Eurogroup συνεδρίασε ξανά, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να ανατρέψει τις αποφάσεις, δεύτερο άλλαξε την απόφασή του για το κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τρίτον έδωσε στην Κύπρο τη δυνατότητα να φτιάξει ένα πρόγραμμα. Εκεί σου δίνει την εναλλακτική. Απλά η Κύπρος δεν είχε το συσχετισμό δύναμης, δεν είχε τις εφεδρείες, ξεπουλήθηκε από την ελληνική πλευρά και από τους Ρώσους και έμεινε στον αέρα. Μέσα στην ευρωζώνη υπάρχουν μια σειρά από εναλλακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις υπό τον όρο ότι έχεις ένα συσχετισμό δύναμης. Το θέμα του χρέους είναι ζήτημα μιας διαφορετικής γεωστρατηγικής αντίληψης. Πρέπει να κάνεις τις συμμαχίες σου κλπ. Πρακτικά δεν βλέπουμε να γίνονται αυτές οι κινήσεις. Είπαμε για το μέτωπο του νότου. Είδατε να γίνεται καμία κίνηση από την ελληνική πλευρά να επισκεφθεί και να συζητήσει με Πορτογάλους, με Ισπανούς κλπ; Ακόμη και για την αυτοπροστασία της η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάποιες επαφές με την Ιταλία ή την Ισπανία και να έχει ένα καλύτερο συσχετισμό δύναμης για τη μείωση του ΦΠΑ. Αυτό δεν αμφισβητεί το μνημόνιο».

Είπε ακόμη πως, «υπάρχει έλλειμμα σε μια στρατηγική, και στο κομμάτι των αντιμνημονιακών δυνάμεων που με πρακτικό τρόπο θα πρέπει να κάνουμε δέκα κινήσεις. Πχ εμείς οι ΑΝΕΛ, είμαστε καινούργιο κόμμα και ψάχνουμε με ποιους μπορούμε να μιλήσουμε στο νότο. Δεν έχουμε οικοδομήσει ακόμη ένα δίκτυο επαφών κλπ. Καταλαβαίνεται ότι είμαστε πίσω στη διαμόρφωση των συσχετισμών δύναμης. Είμαστε πίσω στο κομμάτι των συνεργασιών, γιατί μόνο όταν κάνεις αυτές τις συνεργασίες μπορείς να οικοδομήσεις συμμαχίες».

Τέλος, σχετικά με τις συμμαχίες στην περιοχή, σχολίασε πως «είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν πλήρως τις επαφές του Ισραήλ με την Τουρκία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια επίθεση στο Ιράν και να ξεκαθαρίζουν και με τη Συρία. Εκεί σε αυτή τη συμφωνία πιστεύω ότι έχει εμπλακεί και η Ρωσία. Πιστεύω ότι έχει πάρει ανταλλάγματα, έχει πάρει τη διατήρηση της βάσης στην Ταρσό, και ίσως έτσι να εξηγείται το ότι δεν είχε έντονο ενδιαφέρον και για την Κύπρο. Και σε σχέση με την Ελλάδα, προφανώς έχει γίνει μια «Γιάλτα», με αποδοχή εν μέρει του ρόλου της Γερμανίας υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Προφανώς μίλησαν με τη Μέρκελ και δεν έχουν κανένα λόγο να μιλάνε οι Αμερικάνοι με το Σαμαρά».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: