Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: «Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ξαναανακαλύψει τον ρόλο του ως πολίτης και μείς ως δημοσιογράφοι τον ρόλο μας σαν δημοσιογράφοι»

«Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ξαναανακαλύψει τον ρόλο του ως πολίτης και μείς ως δημοσιογράφοι τον ρόλο μας σαν δημοσιογράφοι», σχολίασε ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης, σχολιάζοντας τόσο το κεντρικό θέμα του τεύχους που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σχετικά με το σχέδιο δολοφονίας του, όσο και τα τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Μιλώντας για το κεντρικό θέμα του συγκεκριμένου τεύχους του περιοδικού, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε πως «πριν βγει το περιοδικό, την Τρίτη επικοινωνήσαμε με τους εμπλεκόμενους, ότι κύριοι εμπλέκεστε σε ένα σχέδιο δολοφονίας και συκοφάντησης του Βαξεβάνη, γιατί περί αυτού πρόκειται. Την Κυριακή οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με διαφημίσεις τραπεζών, γιατί τραπεζίτης είναι ο εντολέας».

«Θα θυμάστε πέρυσι, τέτοιον καιρό, όταν είχαμε βγάλει το τρίτο τεύχος του περιοδικού, ήμασταν ακόμα ένα νέο περιοδικό που μόλις είχε μπει στα περίπτερα, είχαμε βγάλει ένα μεγάλο αφιέρωμα με αποκαλύψεις για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα είχε και το Reuters ένα αντίστοιχο θέμα με αποκαλύψεις για τις τράπεζες και ιδιαίτερα για μια συγκεκριμένη τράπεζα. Τη μέρα που βγήκε στα περίπτερα το περιοδικό, εμφανίστηκε στο μπλογκ «Φίμωτρο», αυτό το μπλογκ που παίζει το ρόλο εκτελεστή, δολοφόνου φιλανθρώπων και ηθικής υπόστασης, μια απόδειξη, βάσει της οποίας εγώ έπαιρνα 50.000 ευρώ από την ΕΥΠ, ως έμμισθος της ΕΥΠ για ένα εξάμηνο, δηλαδή η αφεντιά μου στοίχιζε γύρω στα 100.000 το χρόνο υποθέτω. Τότε λοιπόν το διακωμωδήσαμε το θέμα, πρόκειται είπαμε για ένα τρισάθλιο δημοσίευμα και ευτυχώς είχαμε τη δύναμη να το κάνουμε. Είχαμε και το προφίλ να το κάνουμε, δηλαδή το ποιοι είμαστε, είχαμε και ένα site για να το κάνουμε. Μετά από λίγο καιρό, από ένα μήνα αν θυμάμαι καλά, ο Στίβεν Γκρέϊ από το Reuters, εντόπισε και κατάφερε να συλλάβει με την ομάδα του Reutersέναν τύπο ο οποίος τους φωτογράφιζε. Σημειωτέον ότι το ίδιο μπλογκ, όπως και άλλα μπλογκς, εμφάνιζαν φωτογραφίες από παρακολούθηση του Γκρέϊ, με λεζάντες από κάτω «ο άνθρωπος που ήρθε να καταστρέψει την Ελλάδα», όχι που ήρθε να κάνει ρεπορτάζ για τις τράπεζες, αλλά που ήρθε να καταστρέψει την Ελλάδα. Στις 9 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι μου βρήκα 4-5 ιδιόμορφους κηπουρούς. Ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν μπει, μου έστησαν ενέδρα, αγνοούσαν ότι εγώ εκείνη την μέρα δεν είχα επιστρέψει με τη μηχανή μου γιατί είχε πάθει λάστιχο και είχα έρθει με ένα αυτοκίνητο φίλου, άρα ήμουν στο σπίτι μέσα, και όταν τους εντόπισα εξαιτίας του σκύλου μου και ειδοποίησα την αστυνομία, η αστυνομία ήρθε, έκανε ότι ήταν να κάνει, αγνόησε τους μάρτυρες που υπήρχαν άφθονοι και μου είπε ότι επρόκειτο για μια απόπειρα διάρρηξης», παρατήρησε.

Η αποκάλυψη

Όπως είπε, «εμάς όλα αυτά μας βρωμάγανε και δέκα μέρες μετά εμφανίστηκε μια κυρία έντρομη, η οποία θεωρούσε ότι απειλείται η ζωή της, εμείς θεωρήσαμε ότι είναι μια από τις πολλές υπερβολικές που μας επισκέπτονται που μας λένε ότι κινδυνεύουν και έχουν ένα θέμα να μας δώσουν, μέχρι που άρχισε να μας δίνει αποδεικτικά στοιχεία πρώτα για το ότι υπήρχε ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον μου με πληρωμένους εκτελεστές από τα Σκόπια, με εντολέα τραπεζίτη, εξαιτίας των αποκαλύψεων. Δεύτερον, ότι υπήρχε ένα σχέδιο εξόντωσης βασικού μάρτυρα σε μια δίκη ανθρώπου που κατηγορούσε τον τραπεζίτη για συγκεκριμένα σκάνδαλα, τα οποία βεβαίως δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα. Τρίτον, ότι αυτή η ίδια ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη δικιά μου αλλά και άλλες αποδείξεις πληρωμής από την ΕΥΠ, τις πλαστές αποδείξεις, και τις παρέδωσε σε διάφορους ενδιάμεσους δημοσιογράφους, μαζί βέβαια παραδόθηκαν και σε διάφορα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, και ξεκίνησε το πανηγύρι. Όλα αυτά εμείς δεν είχαμε λόγο να τα πιστέψουμε απαραίτητα. Και δεν είχαμε λόγο γιατί ήταν πράγματα που μας έβαζαν σε μια επικίνδυνη θέση. Έλα ντε που είχε στοιχεία η γυναίκα αυτή, έλα ντε που είχε τις φωτογραφίες από την παρακολούθηση, έλα ντε που είχε συνομιλίες με τους τύπους που το έκαναν, και έλα ντε που την βάλαμε να κάνει τη γραφολογική εξέταση, δέχθηκε και ο γραφολόγος αποφαίνεται 100% η γυναίκα αυτή που υποστηρίζει ότι έκανε τις αποδείξεις, είναι αυτή που τις έκανε. Έχουμε λοιπόν ένα σχέδιο, όπως ακριβώς μας το περιέγραψε. Εμείς πήγαμε στη δικαιοσύνη κρυφά, όχι απλώς γιατί έπρεπε να προστατευτούμε αλλά γιατί ξέραμε ότι αν τα βγάλουμε κάποια στιγμή αυτά θα μας λέγανε γιατί δεν πήγατε στη δικαιοσύνη. Ενημερώθηκε η αστυνομία, δώσαμε περιθώριο μερικούς μήνες για να λειτουργήσουν και να δράσουν. Τώρα πια τα πράγματα έχουν χοντρύνει πάρα πολύ. Απ’ ότι βλέπετε είμαστε κάθε μέρα στο στόχαστρο, έχουμε την τιμητική μας από τις επιτροπές της Βουλής, βγαίνουν πολιτικοί άνδρες όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και μέσα στην επιτροπή της Βουλής, όπου έπρεπε να ελεγχθεί ο κ. Βενιζέλος, φτιάχνουν ολόκληρο σενάριο για το αν, λέει, εγώ ήμουν σε μια ταβέρνα και συνάντησα τον Παπανδρέου και είπε αυτό και εγώ είπα το άλλο. Πολιτικοί άνδρες, που αν τα πουν αυτά δημόσια θα πάνε δεμένοι ως κοινοί συκοφάντες. Το θέμα είναι ότι έχουμε την κατάντια μας».

Τόνισε πως «η γυναίκα αυτή ήταν μέλος της ομάδας. Αυτή συμμετείχε σε δύο – τρεις επιχειρήσεις. Η μια επιχείρηση λεγόταν «επιχείρηση αυτόγραφα», που αφορούσε τις αποδείξεις, η άλλη επιχείρηση ήταν η «επιχείρηση θέμα» που αφορούσε την τοποθέτηση ναρκωτικών στον συγκεκριμένο άνθρωπο που ήταν μάρτυρας προκειμένου να εξουδετερωθεί και να πουν να, κατηγορεί τον τραπεζίτη ένας άνθρωπος που είναι έμπορος ναρκωτικών. Όταν αυτή είχε ακούσει για το σχέδιο δολοφονίας μου, θεώρησε ότι είναι, εν πάση περιπτώσει, μια σύλληψη οργής εναντίον μου και ότι δεν θα προχωρούσε. Όταν αυτό το είδε να υλοποιείται, όταν είδε δηλαδή ότι κάποιοι μπούκαραν, υπήρξαν τα περιστατικά αυτά κλπ, αυτή φοβήθηκε, διότι αν αυτοί σκοτώνουν, αν εγώ κάνω την επιχείρηση που με έχουν βάλει να κάνω, δηλαδή να βάλω τα ναρκωτικά, θα σκοτώσουν κι εμένα. Επίσης εμείς πέρυσι τον Ιούνιο είχαμε κάνει ένα δημοσίευμα με όσα στοιχεία και πληροφορίες είχαμε συλλέξει, έντονα στοιχεία παρακολούθησης, βλέπαμε ανθρώπους, βλέπαμε αυτοκίνητα κλπ, είχαμε κάνει ένα δημοσίευμα ότι μας παρακολουθούν, και την εποχή εκείνη, όπως μας είπε, αυτό εκλήφθη από αυτούς ότι τους είχαμε εντοπίσει. Τα μάζεψαν και έφυγαν από εκεί που ήταν, είχαν μια γιάφκα δίπλα στα γραφεία του Hot Doc. Όλο αυτό το σκηνικό όμως, έδωσε την εντύπωση, και στην ίδια, ότι εμείς μπορεί να ξέρουμε παραπάνω πράγματα απ’ ότι υπολόγιζαν ότι ξέρουμε, και ενδεχομένως να είπε ότι θα μπλέξω κι εγώ για πράγματα που δεν έχω κάνει. Η ουσία λοιπόν είναι ότι πέρα από τα κίνητρα αυτής της γυναίκας που οδήγησαν στην αποκάλυψη, αυτή έκανε μια αποκάλυψη. Είναι στα χέρια του εισαγγελέα, πέρασε από την αστυνομία και σήμερα είναι εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη».

Το «παρακράτος» των media

Ο κ. Βαξεβάνης παράλληλα καυτηρίασε και την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ. «Έχω και εγώ δικαίωμα σήμερα να πω πως, αν έχουμε φτάσει τη δημοσιογραφία, τα media, στο επίπεδο αυτό το να απειλούνται άνθρωποι και να το αποκρύπτουν ως είδηση, το να υπάρχουν σχέδια ενός παρακράτους και να το αποκρύπτουν ως είδηση, και το παρακράτος είναι πάντα επικίνδυνο πράγμα, είτε το κάνει η αριστερά, είτε η δεξιά, είτε το ΠΑΣΟΚ, αν λοιπόν φτάνουν στο σημείο αυτό να το αποκρύπτουν τότε είναι κομμάτι του παρακράτους. Δεν μιλάμε πια για μια δημοσιογραφική παρεκτροπή, ότι έλα βρε αδερφέ, έκρυψε το Mega ένα θέμα γιατί αφορούσε τον Μπόμπολα ή τον Βαρδινογιάννη, μιλάμε ότι αποκρύπτουν ένα παρακράτος. Είναι κομμάτι του παρακράτους και οι ίδιοι, συνειδητά λειτουργούν υπέρ ενός παρακράτους. Δεν ξέρω αν το κάνουν για τη χρηματοδότηση ή αν η πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση είναι ότι πρέπει να λειτουργούν παρακρατικά, γιατί παρακρατικά λειτουργούσαν και τόσα χρόνια», σημείωσε.

Όπως είπε, «έχουμε φτάσει στο σημείο που απευθύνονται στην κοινή γνώμη, σαν δημόσια πρόσωπα δεν απαντάνε, απαντάνε με αγωγές και μηνύσεις, και δημιουργούν την εντύπωση ενός θιγόμενου που καταφεύγει στη δικαιοσύνη, ενώ η ουσία είναι ότι αυτή η αγωγή ή η μήνυση θα εκδικαστεί σε 4-5 χρόνια, δεν θα έχει καμία τύχη, και απλώς ο εξυπνάκιας που την έκανε, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχει μάθει να λειτουργεί, δεν θα έχει απαντήσει στο προκείμενο. Είναι ένα πολύ έξυπνο κόλπο αυτό. Αν αυτό γινόταν πριν από δέκα χρόνια, θα σηκώνονταν και οι πέτρες να πουν τι πράγματα είναι αυτά. Τώρα κανείς δεν μιλάει. Τώρα έχουμε μέσα ενημέρωσης που είναι ο κανονισμός λειτουργίας τους αυτός. Έτσι λειτουργούν, έτσι υπάρχουν. Είναι τραγικό. Από τέταρτη εξουσία, που έπρεπε να είναι απέναντι στις άλλες εξουσίες και να τις ελέγχει, γίναμε τέταρτη εξουσία στο πλευρό των άλλων εξουσιών, και καυχιόμαστε με ποιόν δήμαρχο τρώμε, ποιόν υπουργό ξέρουμε κλπ. Αυτά τα πράγματα για το εξωτερικό είναι ανήκουστα. Παντού υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά αυτό το πράγμα που υπάρχει στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά. Είχαμε το πρωτοφανές φαινόμενο δημοσιογραφικά, και παγκοσμίως, την Κυριακή, εφημερίδες να κυκλοφορήσουν με διπλά πρωτοσέλιδα, γιατί είχαν στην πρώτη σελίδα τράπεζα, μέσα τράπεζα και από κάτω το θέμα, και οπισθόφυλλο πάλι τράπεζα. Σε μια άλλη εφημερίδα, ένας εκ των προσώπων των ημερών, ο κ. Βγενόπουλος, έδινε μια συνέντευξη για να αποκρούσει όλα αυτά που του έχουμε καταλογίσει. Σε μας που του τα καταλογίζουμε δεν τη δίνει, την έδωσε σε άλλο μέσο ενημέρωσης. Το ίδιο μέσο, την ίδια μέρα είχε τρεις διαφημίσεις από τον όμιλο του κ. Βγενόπουλου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρόκειται περί απλής εξαγοράς, περί απλής συναλλαγής. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε; Και εγώ το λέω στον κόσμο, σταματήστε να γκρινιάζετε για το τι λέει το Mega, σταματήστε να γκρινιάζετε για το τι γράφει το Βήμα. Μην το βλέπετε, μην το ακούτε, μην το διαβάζετε. Ανοίξτε το σταθμό που είναι στην περιοχή σας, με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, ακούστε τις ειδήσεις, ανοίξτε ένα site διαβάστε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα».

Η λογική της προπαγάνδας

«Η προπαγάνδα έχει μια λογική, έχει μια σειρά, έχει μια εξέλιξη. Βγάζει ο ένας την πολιτική ρήση, αναπαράγει την πολιτική ρήση για να την μάθουν και επιβεβαιώνονται στον τρίτο γύρο από κάποιους «έγκυρους» δημοσιογράφους. Για παράδειγμα βγήκε ο κ. Πρετεντέρης σε μια συνέντευξη - αφού έβγαλε ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε για να δείτε τι σημαίνει αίσχος διαπλοκής, δεν είναι αυτοκριτικός, είναι αποκαλυπτικός γιατί το πιστεύει αυτό που κάνει - και είπε ότι εμείς στο Mega ξέραμε ότι το χρέος την εποχή εκείνη ήταν μη βιώσιμο. Δηλαδή όλη αυτή η επιχειρηματολογία του Παπανδρέου ότι είναι βιώσιμο το χρέος και γι’ αυτό μπαίνουμε στο ΔΝΤ και τώρα με αυτά που θα κάνουμε θα γίνει βιώσιμο, όλο αυτό λέει ότι ξέραμε ότι είναι ψέμα, αλλά μας έλεγαν ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Δημοσιογράφος πρωτοκλασάτος παραδέχεται δημόσια ότι ήξερε την πραγματική είδηση και την απέκρυπτε, και δεύτερο ότι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία διότι αυτό του είπαν να κάνει. Και καθόμαστε και τον ακούμε ακόμα και τον βλέπουμε και μιλάμε με μια έννοια κριτική, σαν να μην ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», σχολίασε ο κ. Βαξεβάνης.

Σχέδιο τρόικας για χειραγώγηση δημοσιογραφίας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε πως «το πρώτο πράγμα που έκανε η τρόικα και το ΔΝΤ φτάνοντας στην Ελλάδα, είναι ότι προσέλαβαν μερικές εταιρίες διαχείρισης της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένοι άνθρωποι βρέθηκαν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία – από τα πρώτα Hot Doc το είχαμε αποκαλύψει – έτρωγαν, δήλωναν φιλικοί, έπαιρναν εντολές διαμόρφωναν κλίμα. Το πρώτο πράγμα που έκαναν. Γιατί για να τα αποδεχθεί τόσο σκληρά μέτρα ο κόσμος πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Πρέπει πρώτα να τρομοκρατηθεί και το πέτυχαν πάρα πολύ εύκολα με τα ΜΜΕ λέγοντας ότι θα καταστραφούμε, θα μας πάρουν τις γυναίκες, θα μας πάρουν τα πάντα, και μετά πλάσαραν με τον ίδιο τρόπο τη λύση, ότι μοναδική λύση, όπως έλεγε ο κ. Πρετεντέρης και όποιος άλλος το έλεγε είναι αυτή».

«Η ομάδα που πήγε στο ΔΝΤ ήταν η ίδια ομάδα που χρηματιζόταν από τη Siemens. Με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο έπαιρναν μια εταιρία, την πλήρωνε η Siemens για να κάνει διαχείριση κρίσης ή δημόσιες σχέσεις, αυτοί συναντιούνταν με τους δημοσιογράφους και καλά για μια εταιρική ενημέρωση, και αυτοί οι δημοσιογράφοι, την ημέρα που ξέσπαγε το σκάνδαλο στο Μόναχο της Γερμανίας, μαζί με την εταιρία τη συγκεκριμένη γέμιζαν τον Τύπο με διαφημίσεις Siemens. Τώρα ξαφνικά τι σχέση έχει μια διαφήμιση Siemens, που δεν διαφημίζει ούτε πλυντήριο ούτε κατσαρόλες ούτε τίποτα, αλλά έλεγε ότι η Siemens είναι μια καλή εταιρία με πάρα πολλούς εργαζόμενους και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, κανένας δεν μπόρεσε να το καταλάβει. Αυτή η ομάδα που εξαγόραζε επί Siemens τη σιωπή, ή εξαγοραζόταν για σιωπή, η ίσια ομάδα πέρασε στο ΔΝΤ μετά. Είναι εκπαιδευμένη ομάδα και αποδοτική απ’ ότι φαίνεται», υπογράμμισε.

Λίστα Λαγκάρντ

«Η ιστορία τελείωσε. Και αφού στριμώξουν τον Παπακωνσταντίνου, που θα τον στριμώξουν, θα ανακαλύψουν μετά ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί κλπ. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του οποίου η γυναίκα είναι αντιπρόσωπος λογαριασμού στην HSBC, και ο λογαριασμός μάλιστα συνδέεται με θυρίδα με χρυσάφι, και βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης και λέει ότι η σύζυγός μου ήταν για λόγους κληρονομικούς. Η αντιπροσώπευση στην τράπεζα δεν γίνεται για λόγους κληρονομικούς, και δεν προκύπτει αυτομάτως από συγγένεια. Είναι αποτέλεσμα εξουσιοδότησης. Άρα το ποια είναι η σχέση το ξέρει η ίδια και η τράπεζα. Αυτό και μόνο έπρεπε να τον εξαιρέσει τον κ. Γεωργιάδη. Αφού η γυναίκα του είναι εμπλεκόμενη άμεσα ή έμμεσα και κάποια στιγμή μπορεί εκ των πραγμάτων να χρειαστεί να εξεταστεί, γιατί δεν εξαιρείται από την Επιτροπή; Γιατί δεν αυτοεξαιρείται και αφήνει όλους εμάς που τον κατηγορούμε να λέμε ότι υπάρχει πιθανότητα στην επιτροπή να επιδείξει μια συγκαλυπτική δράση», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «δεύτερο μέλος της επιτροπής ο κ. Βαρβιτσιώτης. Όλη η οικογένεια της μητέρας του κ. Βαρβιτσιώτη είναι στη λίστα. Ούτε αυτός αυτοεξαιρείται ούτε βρίσκει λόγο αυτοεξαίρεσης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, πρόεδρος της Επιτροπής. Μια πελάτισσά του εφοριακός, η οποία έχει κατακλέψει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει καταδικαστεί γι’ αυτό ανήκει σε ένα κύκλωμα εφοριακών που εισέπρατταν ΦΠΑ με κομπίνες, δεκάδες εκατομμύρια. Η πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη έχει συγκατηγορούμενες οι οποίες είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Μαρκογιαννάκη μάλιστα είναι ότι η πελάτης του είναι αθώα ενώ έχει καταδικαστεί. Γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν αυτοεξαιρείται; Γιατί τόσο καημό να μην αυτοεξαιρεθεί;».

Ανέφερε δε πως «όταν πήγα στην Επιτροπή και είδα ένα στημένο πράγμα, δηλαδή κάνουν μια αναφορά σε έναν μάρτυρα και συμπληρώνουν για την κα Κωνσταντοπούλου ή για όποιο άλλο μέλος της Επιτροπής επιδεικνύει μια προσπάθεια να ρωτήσει πράγματα. Κάνουν το πολύ απλό. Δημιουργούν ένταση στην Επιτροπή, βγαίνουν προς τα έξω και μεταφέρουν την ένταση, διαρρέουν την ένταση, και υπάρχει στην κοινή γνώμη μια πεποίθηση ότι έλα μωρέ, δεν είναι τίποτα σοβαρό. Γίνονται πολλά σοβαρά πράγματα εκεί μέσα. Αν δείτε τα πρακτικά από την εξέταση μαρτύρων είναι πολύ σοβαρά. Μπήκε ο κ. Βενιζέλος και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τσαντίσει τον κ. Κασιδιάρη. Του απέδωσε χαρακτηρισμούς, ήξερε ότι θα τσαντιστεί ο Κασιδιάρης, έγινε μια κόντρα, και βγήκε προς τα έξω η κόντρα Βενιζέλου Κασιδιάρη. Κανένας δεν έβγαλε ότι δεν ρωτήθηκε τίποτα ο Βενιζέλος. Ακούστε τώρα τι ωραίο σενάριο. Δείτε πως έγινε. Μπαίνει μέσα ο Βενιζέλος κάθεται και του λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, που παίζει το ρόλο εισαγγελέα έτσι πρέπει να κάνει στην Επιτροπή, και πρέπει να εξετάσει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πιθανόν στο τέλος να καταλήξει, επειδή είναι ένας άνθρωπος που χειρίστηκε τη λίστα, και κατηγορούμενος στην Επιτροπή. Δηλαδή μπορεί να πει η Επιτροπή να παραπεμφθεί. Ρωτάει λοιπόν, κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζετε ότι ο κ. Βαξεβάνης έτρωγε σε μια ταβέρνα το ψάρι στο Γαλάτσι. Ακούει Γαλάτσι ο Βενιζέλος – έχει κάνει λάθος ο Άδωνις – και λέει «Γαλάτσι;», το πιάνει ο Άδωνις και λέει «όχι Νέο Ηράκλειο, συγνώμη». Και συνεχίσει, «και σε αυτή την ταβέρνα συνέτρωγε με τον κ. Παπανδρέου και εκεί έστησαν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το οποίο δημοσίευσαν», και απαντάει τώρα ο Βενιζέλος: «Μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε». Δύο πολιτικοί άνδρες, σε μια επιτροπή που είναι να εξετάσει ένα συγκεκριμένο θέμα και να αποδώσει στον έναν από αυτούς ενδεχομένως και ευθύνη, συκοφαντούν χωρίς κανένα στοιχείο έναν άνθρωπο στην επιτροπή, καλυμμένοι πίσω από τη βουλευτική τους ασυλία, διαρρέοντας όλα αυτά προς τα έξω για να δημιουργείται κλίμα, είναι ατιμώρητοι, και δεν έχουν να απολογηθούν και σε κανέναν πολιτικά για την απρέπειά τους. Αυτό ζούμε κάθε μέρα».

Πυρήνας διαφθοράς

«Αυτό που ξέρω ότι πάνε να κάνουν είναι ότι στο όνομα της αναγκαιότητας των τελευταίων χρόνων να αντιμετωπιστούν μερικά πράγματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ας αποδεχθούμε αυτό που έγινε με τις αναθέσεις. Το ίδιο έγινε και με τα φάρμακα. Ο κ. Λοβέρδος ψήφισε με την προκάτοχό του, την κα Ξενογιαννακοπούλου αντίστοιχες τροπολογίες, όπου αναγνώριζαν ότι τα νοσοκομεία που δεν έκαναν διαγωνισμούς αλλά αναθέσεις και εισέπραξαν ότι εισέπραξαν και αγόρασαν ότι αγόρασαν και σάπισαν στις αποθήκες, ότι αυτό έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης και ως εκ τούτου παραγράφεται το αδίκημα», σημείωσε.

Κλείνοντας, είπε πως «στην Ελλάδα υπάρχει ένας πυρήνας διαφθοράς. Ένας στυλοβάτης της διαφθοράς είναι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι παίρνουν κρατικές δουλειές, χρησιμοποιούν το κράτος για να κάνουν τις δουλειές τους, παρανομούν, και όποτε παρανομήσουν έρχεται ο δεύτερος πυλώνας της διαφθοράς, οι πολιτικοί που τους δίνουν τις δουλειές, οι κυβερνήσεις δηλαδή, και κάνουν έναν νόμο, προκειμένου όταν παρανομήσουν και είναι να μπουν στη φυλακή δηλαδή, λίγο πριν μπουν στη φυλακή και αφού τους εκβιάσουν βεβαίως να τους νομιμοποιήσουν. Και ο τρίτος πυλώνας της διαφθοράς είναι οι δημοσιογράφοι που δεν λένε κουβέντα. Αυτός ο πυρήνας της διαφθοράς είναι που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, και θα την ταλαιπωρεί για χρόνια ακόμα αν δεν καταλάβουμε, ότι πρέπει να τελειώσουμε με αυτές τις παραδοσιακές σχέσεις διαφθοράς, να ανοίξουμε το στόμα μας, να μιλήσουμε, να απαιτήσουμε και αν χρειαστεί να πάρουμε και νομικά μέτρα. Εγώ έχω αποφασίσει προσωπικά και αυτός είναι ο λόγος που έκανα μήνυση στον Βενιζέλο, ότι όπου ως πολίτης εντοπίζω κάτι, πέρα από τη δημοσιοποίηση που είναι το όπλο μου αλλά και το επάγγελμά μου και υποχρέωσή μου, θα προβαίνω και σαν Έλληνας πολίτης και σε νομικά μέσα. Και αυτός είναι ο λόγος που στον κ. Βενιζέλο έκανα την μήνυση, γιατί επί επτά μήνες είχε στην τσέπη του ως πολίτης, δεν ήταν καν υπουργός, στο σπίτι του ή όπου αλλού την είχε, μια λίστα με προσωπικά δεδομένα ανθρώπων, αριθμούς, λογαριασμών, διευθύνσεις τους, ποσά κλπ. Εγώ θεωρώ ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ξαναανακαλύψει τον ρόλο του ως πολίτης και μείς ως δημοσιογράφοι τον ρόλο μας σαν δημοσιογράφοι».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: