Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η λειτουργία διοδίων θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Το θέμα της εγκατάστασης σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό στο ύψος της Μουσθένης, στο Νέστο, στην Αλεξανδρούπολη και πιθανόν και στην Ασπροβάλτα, πρόκειται να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης στην Κομοτηνή.


Το θέμα, που θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, είναι το πρώτο από τα συνολικά εννέα θέματα προ ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μετά τη αιφνίδια έναρξη των εργασιών για την κατασκευή διοδίων στην περιοχή της Μουσθένης, και την κινητοποίηση του Δήμου Παγγαίου, που πάγωσε προσωρινά το έργο.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Γρανά προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, «παρόλο που η τιμή της βενζίνης έχει από τις υψηλότερες φορολογίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει στην απόσυρση ενός τεράστιου αριθμού πινακίδων αυτοκινήτων, καταβάλλουμε διόδια για έναν αυτοκινητόδρομο που έχει πολλά κατασκευαστικά προβλήματα, χωρίς να υπάρχει ικανός αριθμός σταθμών εφοδιασμού αυτοκινήτων (ΣΕΑ). Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. προχωρά στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους τους Έλληνες. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρότατα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και την απομονώνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, δυσκολεύοντας την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Όλα αυτά θα είχαν διευθετηθεί εφόσον η εταιρεία είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων. Παρακαλούμε να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης στην έκτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στις 19-03-2013, το θέμα σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., να κατασκευάσει σταθμούς διοδίων στη Μουσθένη, το Νέστο, την Αλεξανδρούπολη και πιθανόν στην Ασπροβάλτα».

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 σε τακτική συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε συζητήσει και πάλι το θέμα των διοδίων και το σχεδιασμό της εταιρίας, μετά από σχετικό αίτημα της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας. Μάλιστα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού AE, κατ’ εφαρμογή σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, να τοποθετήσει διόδια στο δυτικό τμήμα της ΠΕ Καβάλας και συγκεκριμένα στη Μουσθένη, σε χρόνο που προσδιοριζόταν τότε για τις αρχές του 2013. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στην συγκεκριμένη πρόθεση διατυπώνοντας την άποψη ότι η λειτουργία νέου σταθμού στα όρια της Περιφέρειας θα προκαλέσει επί πλέον επιβάρυνση στη διακίνηση προϊόντων, στην προσφορά υπηρεσιών και στην μετακίνηση των πολιτών, και παράλληλα εναντιώθηκαν σε οποιαδήποτε αύξηση της τιμής διέλευσης ενώ ζήτησαν από την Εγνατία Οδό άμεσα, να προχωρήσει στην συντήρηση τμημάτων του οδοστρώματος εντός της Περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω επικινδυνότητας.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: