Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

"ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!" απο το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου

Τη παρουσία σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στην Εγνατία, στο χώρο των εργασιών κατασκευής των διοδίων στο ύψος της Μουσθένης, προκειμένου να διακοπεί η πορεία των έργων, αποφάσισαν ομόφωνα χθες το βράδυ, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος. Το Σώμα τόνισε οτι θεωρείται λανθασμένη η χωροθέτηση των διοδίων στο σημείο και θα κατατεθεί πρόταση που θα καταρτιστεί από τη σύσκεψη όλων των φορέων του νομού που θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση του δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη σχετικά με την υπόθεση των διοδίων και των εργασιών που ξεκίνησαν ήδη για τη δημιουργία τους στη Μουσθένη. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, και στο “δυσάρεστο” γεγονός της χωροθέτησης διοδίων και στην Ασπροβάλτα, αλλά και στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου για δημιουργία διοδίων στη Μουσθένη. Παρατήρησε πως έγινε πρώτη συζήτηση για το πρόβλημα. Πασχαλίδης είπε οτι θα κλείσει ραντεβού με αρμόδιο υφυπουργό για να μεταβούμε στην Αθήνα να συζητήσουμε το πρόβλημα.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Φιλόσογλου, ανέφερε πως “είχε οριστεί Επιτροπή Αγώνα. Αυτή η επιτροπή δυστυχώς μέχρι την μέρα που άρχισαν να χαράσσουν το σημείο δεν έκανε τίποτα και δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε. Αυτή η επιτροπή που έγινε τότε τι έκανε; Αν δεν το συζητάει το υπουργείο και εμείς δεν το συζητάμε. Ποιος βουλευτής θα μας κλείσει ραντεβού όταν ήδη τα διόδια κατασκευάζονται;”. Όπως παρατήρησε “άμεσα με κάθε κόστος θα πρέπει να κινηθούμε”, και πρότεινε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο, παρακινώντας όλους τους ανθρώπους της περιοχής, να κινητοποιηθεί με κάθε μέσο και τρόπο, για να αποτρέψουμε τη δημιουργία διοδίων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Χρυσανίδης ανέφερε πως “θα μπορούσε η επιτροπή να επιμένει στα ηλεκτρονικά διόδια. Θα μπορούσαν τα ξένα φορτηγά να πληρώνουν τίμημα όταν περνούν τα σύνορα και εμείς σαν δήμος να μην δεχθούμε να μπουν διόδια που κόβουν το Δήμο στη μέση”. Όπως είπε θα πρέπει το θέμα να το δουν συνολικά όλοι οι φορείς και σημείωσε πως είναι σύμφωνοι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, όπως αυτή του Χρήστου Μποσμπότη που έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των διοδίων, και ανέφερε πως “η επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ. Το πράγμα άρχισε να χειροτερεύει. Παραχωρήθηκε η Εγνατία στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη η Εγνατία είναι υπό αποκρατικοποίηση. Είναι θέμα χρόνου να πάμε σε αποκρατικοποίηση και αυτό το επιβάλει η τρόικα. Προ 20ημέρου επισκεφθήκατε τη νέα διοίκηση. Ενημερωθήκατε για το τι πρόκειται να γίνει. Και σε αυτό το 20ήμερο πάλι δεν έγινε τίποτα. Τα διόδια της Μουσθένης επείγονται. Πιστεύω οτι είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πρέπει να παραδόσουμε τα όπλα. Πρέπει να παίξετε το ρόλο των συντονιστών. Να υπάρξουν αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλων των φορέων”.

Παίρνοντας το λόγο ο Στέλιος Μπράτσος είπε πως “τελικά αποδεικνύεται οτι τα διόδια δεν είναι τίποτε άλλο από ξεπούλημα της προίκας τοπυ ελληνικού λαού. Πως είναι δυνατόν ένα δρομο που έφτιαξε ο ελληνικός λαός να τον ξεπουλάμε ευτελώς. Ένας δρόμος που στοίχησε 10 φορές παραπάνω”, και έθεσε θέμα κατάργησης όλων των διοδίων.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε λόγο για άμεσες ενέργειες, τονίζοντας οτι αν γίνουν διόδια η κίνηση θα διοχετευτεί στους παλιούς δρόμους και θα υπάρξουν και πάλι θύματα στην άσφαλτο. “Επιβάλλεται να είμαστε πολύ περισσότερο διεκδικητικοί. Πρέπει να φροντίσουμε να μην διοχετεύουμε εμείς οι ίδιοι την κίνηση μέσα από τα χωριά μας. Να συναποφασίσουμε σήμερα εμείς εδώ να πάμε και να κατεβάσουμε τις μπάρες”, τόνισε.

Στο κομμάτι των προτάσεων τονίστηκε η πρωτοβουλία για άμεση διακοπή των εργασιών και κινητοποίηση του κόσμου, ενώ από πολλούς συμβούλους ζητήθηκε ο συντονισμός των φορέων και η κινητοποίηση των πολιτών.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: