Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

H ομάδα της ανασκαφής στην Αμφίπολη αγκάλιασε το μικρό Θανάση



του Γιώργου Ροδάκογλου

«Πάντα τέτοιες επιτυχίες στην καριέρα σας, Χαρισμένο αυτό το βιβλίο από μένα για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για την περιοχή της Αμφίπολης» γράφει ο Θανάσης στο βιβλίο που χάρισε στην Άννα Παναγιωταρέα με τον τίτλο « Η κατά το Παγγαίον χώρα τα τραγούδια της Πατρίδας μου».

Ο εθελοντισμός και η αγάπη του 16χρονου μαθητή, για τον τόπο του και η αγωνία του για τα αρχαιολογικά ευρήματα, άγγιξε την καρδιά της Άννας και όταν της ζήτησε να παρακολουθήσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων εκείνη του άνοιξε διάπλατα την πόρτα.

Η όμορφη ιστορία εκτυλίχθηκε στη Μεσολακκιά στις εκατό πρώτες ημέρες της ανασκαφής. Μέσα από αυτήν αναδεικνύεται ο εθελοντισμός και τα όνειρα των νέων της Αμφίπολης που αδιαμφισβήτητα επιβραβεύεται.

«Στο Θανάση μας με την ελπίδα να τον δούμε ανάμεσα μας για το καλό της Αμφίπολης , της Πατρίδας μας. Άννα Π. 11/11/14» υπογράφει η Άννα Παναγιωταρέα στο δικό της βιβλίο «Δημοκρατία και ΜΜΕ» που έδωσε στον 16χρονο μαθητή της Β' Λυκείου από τη Μεσολακκιά.

Αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης

Η αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους. Όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους και περιμένουν να ξεκινήσει η καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις της ανασκαφής. Η Άννα Παναγιωταρέα μπαίνει μέσα και κατευθύνεται στη θέση της. «Για σας παιδιά...» Βλέπει τον μικρό Θανάση και ένα διάπλατο χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπο της. Τον χαιρετάει μ ένα χάδι στα μαλλιά. «Συγχαρητήρια αγόρι μου. Θα καθήσεις εδώ κοντά μας» του λέει και αμέσως προχωράει στη θέση της. «Σας ευχαριστώ πολύ» απαντάει ο Θανάσης και μέσα από την τσάντα του βγάζει ένα βιβλίο για να της το χαρίσει «κυρία Παναγιωταρέα αυτό είναι για σας».

«Είναι πολύ γλυκό αυτό που κάνεις» απαντάει εκείνη και προχωράει αμέσως στις συστάσεις.
«Ο Θανάσης συνάδελφοι είναι ο μαθητής της Β Λυκείου που από την πρώτη μέρα της ανασκαφής τον έβλεπα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Είναι ένα από τα παιδιά της περιοχής που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Σήμερα είναι μαζί μας γιατί το ζήτησε ο ίδιος και μάλιστα σκέφτεται όταν μεγαλώσει να γίνει και δημοσιογράφος. Το έχουμε μαζί μας για να δεί πως γίνεται η ενημέρωση. Και επειδή και εμείς θέλουμε να του δώσουμε κάτι θα του χαρίσουμε το βιβλίο «Δημοκρατία και ΜΜΕ» τι λέτε.....
Οι δημοσιογράφοι ξεσπούν σε επιφωνήματα θαυμασμού!
Ο Θανάσης βγάζει το μπλοκάκι και το στυλό και η ενημέρωση ξεκινάει.
Η έκπληξη του είναι μεγάλη όταν διαπιστώνει ότι σ αυτή την ενημέρωση των δημοσιογράφων, γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη!
Βρέθηκε ο τάφος και τα οστά του νεκρού.

Θ.Μ «Άκουσα καλά;»
Γ.Ρ «Ναι άκουσες καλά»
Θ.Μ «Αυτό είναι πολύ καλό για την περιοχή μας πω...πω....»
Δυο ώρες ο 16χρονος μαθητής Λυκείου άκουγε προσεκτικά την Άννα Παναγιωταρέα και τις απαντήσεις που έδιναν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη αλλά και τα όσα είπαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας.
Γ.Ρ «Πως σου φαίνεται η ενημέρωση;»
Θ.Μ «Πολύ καλή, σας τα λένε όλα. Να ρωτήσω κάτι:»
Α.Π «Εσύ Θανάση θα ρωτήσεις εμένα ότι θέλεις και εγώ σε σένα θα τα πω όλα»
Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε και οι δημοσιογράφοι πανικόβλητοι σπεύδουν να δώσουν τις τηλεφωνικές ανταποκρίσεις τους. Τα χαμόγελα διάχυτα σε όλους. Χαρούμενος και ο μικρός Θανάσης τρέχει να ενημερώσει την μητέρα του, που τον περιμένει στο χώρο του μουσείου.
Θ.Μ «Βρήκαν τον τάφο και τα οστά του νεκρού» λέει στην μητέρα του «για δες.... η κυρία Παναγωιταρέα μου χάρισε και ένα βιβλίο. Πάμε να δούμε ειδήσεις για να δω πως θα μεταφέρουν τα νέα...».

Ο 16χρονος μαθητής λυκείου από τις αρχές καλοκαιριού περνούσε ώρες ατελείωτες στο Λόφο Καστά. Σε μικρότερη ηλικία σκαρφάλωνε στον τύμβο και μαζί με φίλους του έκαναν τσουλήθρα στα χώματα. Τώρα όμως δεν μπορεί να περάσει μέσα λόγω της ανασκαφής, Ωστόσο στον ελεύθερο χρόνο του συνεχίζει να δίνει παρόν μαζί με τον πατέρα του στον τύμβο της περιοχής,για να μάθει νέα και να ακούσει τους επισκέπτες στο λόφο.
Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου οργάνωσε την παρέα του ως εθελοντής και φρόντιζε πολλές φορές με τους φίλους του για την καθαριότητα περιφερειακά του λόφου. Στη συνέχεια γνώρισε τους πρώτους δημοσιογράφους και αναζητούσε την ευκαιρία να δημοσιεύσει ένα άρθρο για τον τόπο του.
Η επιθυμία όμως του Θανάση ήταν να παραστεί «σ' ένα δελτίο τύπου-όπως λέει - για να διαπιστώσει από κοντά με ποιο τρόπο, η ενημέρωση από το μικρό χωριό του κάνει το γύρο του κόσμου. Το άρθρο του με τον τίτλο: «Η ανασκαφή αλλάζει τη ζωή μας» αναμεταδόθηκε από πολλά site. Η επιβράβευση ήρθε αμέσως από την Άννα Παναγιωταρέα που τον προσκάλεσε να δει από κοντά την κλειστή ενημέρωση.
Σεμνός και μετρημένος ο Θανάσης Μπακάλης είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές της τάξης του. Στο σπίτι του εκτός από τα μαθήματα της Β΄ Λυκείου μελετάει όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ παρακολουθεί όλα όσα γράφουν τα site για την Αμφίπολη. Απόλυτα συνειδητοποιημένος γνωρίζει ότι για να τα καταφέρει στη ζωή του πρέπει ν αγωνιστεί. Το μεράκι του όμως είναι ένα. «Να κάνει καλό στον τόπο του».

(Πηγή: thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: