Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Εδώ κρύβεται η δεύτερη είσοδος του μνημείου;



Οι θεωρίες είναι πολλές. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο “ζεσταίνεται” το σενάριο για ύπαρξη και άλλης εισόδου, ανάλογης εκείνης που άφησε τους πάντες άφωνους και αποκαλύφθηκε φέτος το καλοκαίρι.
Ο όγκος του μνημείου κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν μπορεί (αν και τεραστίων διαστάσεων για μακεδονικό τάφο) τα 25 μέτρα του ταφικού μνημείου που ήδη αποκαλύφθηκαν να είναι το μόνο κατασκεύασμα στα έγκατα του λόφου Καστά.

Κάπως έτσι πιάνουν δουλειά οι γεωλόγοι που θα... “σκανάρουν” τον χώρο για να φανεί εάν υπάρχουν και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η λογική που επιβάλει συνέχιση των ερευνών αλλά και οι ενδείξεις από παλιότερες έρευνες.
Η γεωλογική έρευνα που έγινε το '98 δείχνει και άλλα σημεία. Μάλιστα εκτός από ένα μεγάλο “κενό” πολύ κοντά στο σημείο που τώρα ανασκάπτεται η ίδια έρευνα δείχνει ακόμη μια πιθανή κατασκευή με μορφή μάλιστα “τούνελ”, κάτι παρόμοιο δηλαδή με την φετινή ανακάλυψη σε διαφορετικό σημείο.

Το σημείο αυτό βρίσκεται στα βορειοδυτικά του λόφου Καστά, σχεδόν πίσω από τον τάφο που ανασκάπτεται τώρα.
Στις δηλώσεις της η κ. Περιστέρη έχει πει ότι έως τώρα στον περίβολο δεν έχει εντοπιστεί άλλη είσοδος. Ως τώρα όμως καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει προχωρήσει η αποχωμάτωση σε όλο το μήκος του του περιβόλου.

Φωτογραφία από ena channel

Στη φωτογραφία από ψηλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ενώ ο περίβολος έχει αποκαλυφθεί στα περισσότερα σημεία του η αποχωμάτωση στην πλευρά απ' όπου υπάρχει μέσω δρόμου πρόσβαση στο λόφο Καστά η αποχωμάτωση έχει γίνει μόνο με τρόπο ώστε να αποκαλυφθεί ο περίβολος και πως δεν έχουν γίνει ενέργειες για αποκάλυψη πιθανής εισόδου σε κάποιο ταφικό μνημείο.

Αυτό είναι και το δεύτερο σημείο που υποδεικνύει όμως η γεωλογική έρευνα του '98 και αυτό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και το πρώτο σημείο που θα αναζητήσουν ενδείξεις οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες.

Μόνο η γεωλογική έρευνα και η αρχαιολογική σκαπάνη στη συνέχεια θα αποδείξουν εάν όλα αυτά είναι μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας ή η πραγματικότητα...

(Πηγή: newsit.gr, Amfipoli News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: