Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Νεότερα για το άγαλμα του Κέρβερου που βρέθηκε στην Ιεράπολη

Το άγαλμα του Κέρβερου που ανακάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι στην αρχαία Ιεράπολη.

Λίγες αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν ότι η σπηλιά που ανακαλύφθηκε από ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco D' Adria στην αρχαία πόλη της Ιεράπολης στην κλασική Φρυγία είναι πράγματι η «Πύλη του Άδη» της ελληνικής αρχαιότητας.

Γνωστή και ως η πύλη προς τον κάτω κόσμο στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία και παράδοση, το σπήλαιο με την ονομασία «Πλουτώνιο» ή «Πύλη του Πλούτωνα» αποτελούσε προορισμό για προσωπικότητες της αρχαιότητας, όπως ο φιλόσοφος Κικέρων και ο μεγάλος Έλληνας γεωγράφος Στράβων.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανάμεσα στα ερείπια που βρίσκονται δίπλα στην σύγχρονη πόλη του Pamukkale στην Τουρκία. Η ομάδα του D' Adria's την εντόπισε χάρη στα πτώματα μικρών πτηνών, τα οποία είχαν πέσει νεκρά στην είσοδο της σπηλιάς από θανατηφόρες αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα. Ο Κικέρων, ο οποίος επισκέφθηκε το σπήλαιο τον 1ο αιώνα π.Χ., μίλησε για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο.

«Κάθε ζώο που περνά μέσα συναντά ακαριαίο θάνατο» , έγραψε ο Κικέρων. «Ταύροι που οδηγούνται προς το εσωτερικό του σπηλαίου πέφτουν και σέρνονται έξω νεκροί. Έριξα μέσα στο σπήλαιο σπουργίτια και με το που παίρνουν την τελευταία τους αναπνοή πέφτουν αμέσως». «Το Πλουτώνιο ... είναι ένα άνοιγμα σπηλιάς μετρίου μεγέθους, αρκετά μεγάλο για να δεχθεί έναν άνδρα», έγραψε ο γεωγράφος Στράβων. «Είναι γεμάτη από ατμό τόσο ομιχλώδη και πυκνό που μπορεί κανείς να δει μόλις και μετά βίας το έδαφος». Ο D' Adria δήλωσε στο ANSAmed ότι η ομάδα του έκανε αυτό που ονομάζεται «μια μοναδική ανακάλυψη»: το μαρμάρινο άγαλμα του Κέρβερου, ύψους 1,5 μέτρου, που κατά την ελληνική μυθολογία ήταν ο τρικέφαλος σκύλος φύλακας της εισόδου του Άδη, στην Πύλη του Πλούτωνα.

Δίπλα στον τρικέφαλο σκύλο – που μόνο ο Ηρακλής κατάφερε να υποτάξει σύμφωνα με την μυθολογία δίνοντας του ένα καρβέλι ψωμί που περιείχε σπόρους παπαρούνας – η  ιταλική ομάδα ανακάλυψε το μαρμάρινο άγαλμα ενός τεράστιου φιδιού, άλλου μυθικού θεματοφύλακα των πυλών του κάτω κόσμου.

Η ανασκαφή στην αρχαία Ιεράπολη προχωρά με μεγάλη προσοχή. Με πλάτος μόλις δύο μέτρα, το σπήλαιο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως και ίσως να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις. Εν τω μεταξύ , οι εργασίες αποκατάστασης στην εξαιρετική περιοχή της αρχαίας Ιεράπολης, της οποίας οι ιαματικές πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί ως λουτρά από τον 2ο αιώνα π.Χ., βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Σε μια εκκλησία δίπλα από τον τάφο του Αγίου Φιλίππου, τον οποίο ανακάλυψε ο D' Adria πριν από δύο χρόνια, αποκαταστάθηκαν οκτώ μεγάλες μαρμάρινες κολόνες στην αρχική τους θέση. Το θέατρο της πόλης , ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνο - ρωμαϊκά μνημεία της Τουρκίας, είναι σχεδόν πλήρως ανακαινισμένο.

(Πηγή: The Archaeology News Network, ρρωσο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: