Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Θεόδωρος Αντίκας: «Μέσα σε μια μέρα να βρούμε το φύλο»

Κορυφώνεται η αγωνία μετά την ανακάλυψη του σκελετού, στον Τύμβο Καστά. Ειδικοί ανθρωπολόγοι καθώς και αρχαιολόγοι, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο… της ανακάλυψης του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης, στον οποίο ανήκει ο σκελετός. Ο ανθρωπολόγος- ανατόμος, ο οποίος είχε κάνει αξονική στα οστά του Φιλίππου Β΄, Θεόδωρος Αντίκας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα, για το πώς θα καταλάβουμε ποιος είναι τελικά ο ένοικος του τάφου.

«Αν είναι σε πολύ καλή κατάσταση τα οστά μπορούμε μέσα σε μια μέρα να βρούμε το φύλο. Περισσότερο χρόνο θα πάρει για να βρεθεί το ύψος καθώς και η ηλικία του νεκρού», είπε τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία είναι τα οστά, τα οποία έχουν βρεθεί. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο νεκρός του Τύμβου Καστά να έχει συγγένεια με την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Υποστήριξε όμως ότι αυτό θα γίνει μέσα από τις αναλύσεις και του DNA των κοκάλων του Φιλίππου Β΄και του νεκρού της Αμφίπολης, οι οποίες θα γίνουν για πρώτη φορά στην χώρα μας.

«Αν κάνουμε ανάλυση DNA στα κόκκαλα του Φιλίππου Β’ και κάνουμε και ανάλυση DNA στα οστά του νεκρού της Αμφίπολης, θα καταλάβουμε αν υπάρχει κάποια συγγένεια. Αν βρεθεί σχέση θα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μας».

Πάντως, ξεκαθάρισε πως μόνο αν το κρανίο έχει διατηρηθεί μέσα στα χρόνια σε καλή κατάσταση, θα μπορέσει να γίνει ανάπλαση του προσώπου του νεκρού! «Αν το κρανίο είναι σε καλή κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ανάπλαση του προσώπου του νεκρού του Τύμβου Καστά».

(Πηγή: star.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: