Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πότε θα είναι ανοιχτός στο κοινό ο τάφος της Αμφίπολης

Οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν τις μελέτες για τη στερέωση του μνημείου, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο με ασφάλεια για περιορισμένο αριθμό ατόμων
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, καθημερινά πλήθος κόσμου καταφθάνει στο λόφο Καστά προκειμένου να μπορέσει να δει από κοντά έστω την είσοδο του περιβόητου τάφου, καθώς δεν επιτρέπεται να προχωρήσει περισσότερο κανείς, εκτός εάν είναι μέλος της ανασκαφικής ομάδα των αρχαιολόγων.

Μάλιστα, το υπουργείο υποστηρίζει πως οι επισκέπτες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή για να μπορέσουν να μπουν στον τύμβο και να δουν από κοντά τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό και τον ταφικό θάλαμο. Πάντως, πολιτικοί μηχανικοί έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν τις μελέτες για τη στερέωση του μνημείου, ώστε αυτό να πάψει να είναι σιδηρόφρακτο και να μπορεί να είναι επισκέψιμο με ασφάλεια για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Όπως αναφέρουν και η εφημερίδα «Τα Νέα», ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί από την ολοένα και αυξανόμενη συρροή κοινού στην περιοχή των ανασκαφών είναι πως καφετέρια, που βρίσκεται κοντά στον τύμβο σερβίρει πλέον ποικιλία ιταλικού καφέ, ενώ μέχρι πρότινος έφτιαχνε μόνο ελληνικό.

Οι αρχαιολόγοι δίνουν τη σκυτάλη στους συντηρητές

Την ίδια ώρα, στον τάφο της Αμφίπολης οι αρχαιολόγοι δίνουν τη σκυτάλη στους συντηρητές, καθώς το κρύο και οι βροχές του χειμώνα απειλούν τα ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να προστατευθούν. Έτσι, στο εσωτερικό του τάφου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να καλυφθούν τα γλυπτά, αλλά και το ψηφιδωτό.

(Πηγή:ienimerosi.gr, Amfipoli News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: