Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΤΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ Μ’ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, ΣΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ανήμερα, χθες, της γιορτής του Αγίου Νεκταρίου κι εκατοντάδες Ανατολικοθρακιώτες συγκεντρωθήκαμε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, σ’ ένα μοναδικό συναπάντημα, που θα μείνει σίγουρα χαραγμένο στις μνήμες μας. Δεκαέξι λεωφορεία μετέφεραν στη Σηλυβρία, από αρκετές πόλεις και χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, μέλη και φίλους Θρακικών Συλλόγων και Εστιών, που όλοι είχαμε ένα κοινό, ευγενή σκοπό. Να τιμήσουμε το άξιο τέκνο της Σηλυβρίας, τον Άγιο Νεκτάριο, ανήμερα της γιορτής του, αποδεχόμενοι την πρόσκληση που μας απηύθυνε ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.


 Έτσι, το πρωί της Κυριακής, 9ης Νοεμβρίου του 2014, στον τόπο όπου ο βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Απόκαυκος είχε κατασκευάσει τον πύργο του, μέσα στον οποίο είχε κατασκευάσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και συγκεκριμένα μέσα στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı), που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του Ναού, (αφού ο τελευταίος δεν υπάρχει πια, μια και κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί στη θέση του ένα μουσουλμανικό τέμενος), τελέστηκε μυσταγωγική, Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, μαζί με άλλους αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου.



Τη μυσταγωγία επέτεινε η θαυμάσια, βυζαντινή χορωδία των Δομέστιχων της Δράμας, μ’ επικεφαλής τον χοράρχη τους, Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ και η παρουσία πλήθους ανατολικοθρακιωτών, (πολλών απ’ αυτούς με ρίζες στην ίδια τη Σηλυβρία και τα γύρω χωριά), αλλά και πολλών μελών της ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης, που συγκινημένοι παρακολουθούσαν, όρθιοι επί ώρες, μια Θεία Λειτουργία που είχε 92 χρόνια να τελεστεί στην ιστορική πολιτεία της Θράκης.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλοι μας, μαζί μ’ εκπροσώπους των ελληνικών και τουρκικών Αρχών που ήταν παρόντες, (την Καβάλα εκπροσώπησαν η Δήμαρχός της, κ. Τσανάκα κι ο βουλευτής της, κ. Γιάννης Πασχαλίδης), έχοντας επικεφαλής τους αρχιερείς και κληρικούς, κατευθυνθήκαμε στην κατεδαφισμένη πια οικία, όπου γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του ο Άγιος Νεκτάριος, όπου ψάλθηκε το απολυτίκιο του Αγίου κι ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας υποσχέθηκε ότι θα κατασκευάσει αμέσως, με δημοτικά έξοδα, την οικία του Αγίου, όπως ακριβώς ήταν, προκειμένου εκεί να λειτουργήσει μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου.


Την όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα ολοκλήρωσαν κοινές εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν το ισχυρό κάστρο της Σηλυβρίας, με χορούς από τοπικό, χορευτικό συγκρότημα της Σηλυβρίας, από το χορευτικό συγκρότημα της Θρακικής Εστίας Δράμας κι από τη μικτή χορωδία της Νέας Ορεστιάδας, που τους παρακολουθήσαμε, πλην των θρησκευτικών και πολιτικών αρχών, όλοι εμείς οι επισκέπτες και πλήθος κατοίκων της Σηλυβρίας.



Η οργάνωση των εκδηλώσεων, που έγινε από τον δραστήριο Δήμαρχο Σηλυβρίας, κ. Özcan Işıklar, (ανταλλάξιμο πρόσφυγα από την Κοζάνη), ήταν άψογη, η φιλοξενία θερμή, η προσφορά έντυπου, πληροφοριακού υλικού, αλλά και αναψυκτικών, γλυκών και μικροδώρων ήταν πλουσιοπάροχη και η υποδοχή των κατοίκων της πόλης πολύ καλή. Οφείλω, επίσης, να επισημάνω πως ακόμη κι οι καφετέριες που βρίσκονται στην περιοχή των εκδηλώσεων πρόσφεραν σε όλους μας ροφήματα δωρεάν, προφανώς κατόπιν εντολής της δημοτικής Αρχής.
Αργά το απόγευμα φύγαμε από τη Σηλυβρία γεμάτοι εικόνες, μνήμες και άριστες εντυπώσεις για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάχθηκε.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘ. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ
ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: