Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η ανασκαφή με τα μάτια ενός νέου της Μεσολακκιάς

του Γιώργου Ροδάκογλου

Από την πρώτη μέρα της ανασκαφής ξημεροβραδιάζεται στο λόφο Καστά και προβληματίζεται για  την εξέλιξη των ανασκαφών. Είναι 16 χρόνων ο  Θανάσης Μπακάλης και έχει εντυπωσιαστεί όχι μόνο από τα ευρήματα της ανασκαφής αλλά και από τη δουλειά των δημοσιογράφων. Αναζητούσε με αγωνία να δημοσιευτεί ένα δικό του άρθρο και θέλει να δεί από κοντά, με πιο τρόπο η ενημέρωση της Άννας Παναγιωταρέα, από ένα μικρό χωριουδάκι, κάνει το γύρω του κόσμου.

«Θέλω να κάνω καλό στον τόπο μου» δηλώνει ο Θανάσης που καθημερινά παρακολουθεί τα πάντα σε σχέση με την ανασκαφή, μελετάει όλα τα δελτία τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ενώ δεν του ξεφεύγει καμία ανάρτηση στο  διαδίκτυο.

Ο μαθητής της Β’ Λυκείου από τις πρώτες ημέρες της ανασκαφής οργάνωσε ως εθελοντής την παρέα του και καθάριζαν περιφερειακά το λόφο από τα μπουκάλια και τα σκουπίδια που άφηναν οι επισκέπτες, ενώ πολύ συχνά βοηθούσε άλλους εθελοντές στην μεταφορά μπάζων.

«Εδώ στο λόφο παίζαμε από πιτσιρικάδες δεν μπορώ να τον βλέπω βρώμικο» ήταν οι πρώτες κουβέντες του.

Ξαφνιαστήκαμε όλοι όταν τον είδαμε με τους φίλους του στην καρότσα ενός αυτοκινήτου να μεταφέρουν πεταμένα αντικείμενα.

«Για μας είναι ο τόπος μας και τον θέλουμε όμορφο»

Από την πρώτη  μέρα ο Θανάσης στεκόταν δίπλα στον αστυνομικό φύλακα του τάφου. και παρατηρούσε τα πάντα. Αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν  στον αρχαιολογικό χώρο και  όλους εμάς  να κυνηγάμε με τα μικρόφωνα την επικεφαλής  των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.

Θ.Μ.: «Eίναι ωραία η δουλειά που κάνετε αλλά εμένα μου αρέσει πολύ και το ποδόσφαιρο»

Γ. Ρ.: «Να γίνεις δημοσιογράφος»

Θ.M.: «Εεεε δεν νομίζω να τα καταφέρω….»

Γ.Ρ.:  «Αν το θέλεις πολύ θα γίνεις»

Θ.Μ.: « Αν γράψω ένα άρθρο θα το δημοσιεύσεις;»

Γ.Ρ «Ναι θα το κάνω»

Χειμώνας στο λόφο Καστά. Είναι απόγευμα όταν φτάνω στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Ο Θανάσης ήταν και πάλι εκεί.  Είχε πάει μαζί με τον πατέρα του να δουν  τους επισκέπτες  και να συζητήσουν.

Γ.Ρ.: «Περιμένω το άρθρο σου»

Θ.Μ.: «Θα το δημοσιεύσεις;»

Γ.Ρ «Έως το βράδυ να είναι έτοιμο»

Σεμνός και ντροπαλός  αλλά ταυτόχρονα πολύ δραστήριος, ο μαθητής  της Β τάξης Λυκείου ρωτάει να μάθει για τα μίτινγκ των δημοσιογράφων.

Θ.Μ.: «Η κυρία Παναγιωταρέα  είναι αυστηρή;»

Γ.Ρ.: «Όχι είναι πολύ καλή»

Θ.Μ.: «Θέλω να δώ πως σας μιλάει. Τι σας λέει; Ρωτάτε ότι θέλετε; Mπορώ να έρθω;»

Γ.Ρ.: «Δε νομίζω να σου χαλάσει χατίρι… αρκεί να μου στείλεις το άρθρο»

Θ.Μ.:  «Τι να γράψω;»

Γ.Ρ.: «Θα γράψεις αυτό που σκέφτεσαι»

Το χαμόγελο λάμπει στο πρόσωπο του μικρού Θανάση ενώ ο πατέρας του συμπληρώνει: «του λέμε να διαβάζει και ευτυχώς το κάνει»

Δεν πέρασαν έξι ώρες και στο email μου έφτασε το άρθρο του μικρού φύλακα του τάφου.

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

«Η Μεσολακκιά είναι ένα χωριό του Δήμου Αμφίπολης στο Νομό Σερρών. Τον τελευταίο καιρό έχει ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι μικρό σε έκταση και σε πληθυσμό. Πριν από ένα μήνα ήταν άγνωστο, έρημο και χωρίς σύνδεση ίντερνετ. Όλα άλλαξαν από τον Αύγουστο και κυρίως η ζωή μας .

Ο τεράστιας σημασίας τάφος στον λόφο Καστά ανέδειξε την περιοχή παγκοσμίως.

Οι ακέφαλες σφίγγες, οι πανέμορφες Καρυάτιδες, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό αλλά και το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης έκαναν όλο τον πλανήτη να παραμιλάει. Όλοι οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουμε στα μάτια μας.

Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε κάθε μέρα το χωριό μας  στους τηλεοπτικούς σταθμούς.  Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί. Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και ελπίζουμε πως η ζωή μας θα γίνει καλύτερη όταν φτάσει και ο τουρισμός.

Τα ευρήματα μας γέμισαν με αισιοδοξία  δίνοντας μας τεράστια χαρά.. Εμείς τα παιδιά δεν μπορούμε να πιστέψουμε  ξαφνικά ότι στο μέρος που παίζαμε πριν από λίγο καιρό βρέθηκε αυτός ο τεράστιος τάφος. Οι παππούδες συζητούν ασταμάτητα για τον τύμβο και η χαρά τους ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους. Οι ρεπόρτερ και οι τουρίστες έχουν κατακλύσει το χωριό και τα μαγαζιά έχουν γεμίσει κόσμο.

Καθημερινά όμως ζούμε με την αγωνία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Είναι άραγε ο τάφος συλημένος ; Πως είναι δυνατόν να φτιάχτηκαν όλα αυτά τα αξιόλογα ευρήματα 2300 χρόνια πριν; Ποιος είναι τελικά ο ένοικος του τάφου;

Όλοι απορούμε τι θα έρθει στο φως με την ανασκαφή. Όποια όμως και εάν είναι η εξέλιξη, ο λόφος Καστά ήδη έχει αλλάξει την ζωή όλων μας  και  θέλουμε να μας αποκαλύψει .το μεγαλείο του»

Θανάσης Μπακάλης

(Πηγή: thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: