Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μενδώνη: Στην Ελλάδα η ανάλυση του σκελετού στην Αμφίπολη

Δεν έχει γίνει καύση αλλά τα οστά της λεκάνης είναι σπασμένα και μόνον με γενετική ανάλυση μπορεί να αποκαλυφθεί αν ήταν άνδρας ή γυναίκα

Στην Αμφίπολη παραμένουν τα οστά του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά. Και αυτό γιατί ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το ποιο εργαστήριο θα αναλάβει την έρευνα.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο STAR, η ανάλυση θα γίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

"Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα διότι κάποιος αρχαιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει το φύλο από τα οστά της λεκάνης, τα οποία τα έχουμε αλλά είναι σπασμένα. Επομένως δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε μια πρώτη ματιά το φύλο". Όπως προσέθεσε "καύση δεν έχει γίνει. Τα οστά δεν είναι καμένα. Αυτό είναι σαφές".

Αναφορικά με τις υποθέσεις ότι ο ένοικος μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας, η κ. Μενδώνη εκτίμησε: "αυτή την στιγμή μπορεί να γίνονται υποθέσεις αλλά όλα παραμένουν στο επίπεδο των υποθέσεων. Εγώ θα προτιμούσα να μείνουμε στα δεδομένα μας. Και τα δεδομένα αυτά θα προκύψουν από την διεπιστημονική προσέγγιση όλου του υλικού".

Τέλος η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι δεν μπορεί ακόμα να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των οστών. "Η έρευνα θέλει τον χρόνο της", είπε χαρακτηριστικά.

(Πηγή: news.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: