Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Πόλεμος" αρχαιολόγων για τον τάφο: Αμφισβητούν έρευνες και επίσημες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας

Η κόντρα μεταξύ των αρχαιολόγων για το μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης συνεχίζεται, με την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Πρετεντέρη, να αμφισβητεί εκ νέου τη χρονολόγηση του μνημείου.

"Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν επεμβάσεις νεότερες σε αυτό το μνημείο που έχουμε και γι' αυτό πρέπει να έχει πολλές χρονολογήσεις. Λόγω της Αμφιπόλεως 3 βεβαίως δέχομαι ότι έχουμε έναν πυρήνα Μακεδονικού τάφου που είναι στο τέλος του 4ου αιώνα. Επειδή είμαι ειδική στη γλυπτική τέτοιες Καρυάτιδες πριν από τον 1ο αιώνα πΧ εγώ δεν έχω δει" τόνισε.

Από την πρώτη στιγμή η κ. Παλαγγιά είχε αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη για τη χρονολόγηση του τάφου προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις θα ξέρετε καλά η Όλγα η Παλαγγιά μιλά ότι είναι ρωμαϊκά χωρίς να έχει ποτέ δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη ούτε να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της" είχε δηλώσει η κ. Περιστέρη στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Την ορθότητα των εκτιμήσεων της Κατερίνας Περιστέρη υποστήριξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης.

"Πιστεύω ότι ο τάφος φτιάχτηκε μια και καλή όλος. Και η ορθομαρμάρωση που λένε οι συνάδελφοι ότι είναι μεταγενέστερη αποδεικνύεται ότι δεν είναι διότι ο περίβολος που είναι της αρχικής κατασκευής έχει την ίδια μορφή ως προς την ορθομαρμάρωση" είπε ο κ. Βαλαβάνης μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή.

Όμως, η Όλγα Παλαγγια δεν περιορίστηκε μόνο στο να αμφισβητήσει τη χρονολόγηση του μνημείου αλλά αμφισβήτησε ακόμη και το ότι ο νεκρός ήταν κάποιο πολύ σπουδαίο πρόσωπο. "Αυτός ο νεκρός δεν έχει καεί και δεν πιστεύω ότι είναι βασιλιάς ή κάποιος σημαντικός" ανέφερε και εκτίμησε ότι είναι κάποιος πλούσιος ή ίσως και ο δήμαρχος της Αμφίπολης και όχι στρατηγός, και από πάνω στον μακεδονικό τάφο ίσως να ήταν στρατηγός.

Τη θεωρία ότι πρόκειται για τον τάφο ενός στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αμφισβήτησε και ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φάκλαρης λέγοντας ότι "ένας στρατηγός θα έπρεπε να έχει έναν πολύ μεγαλύτερο τάφο και πολύ λαμπρότερο. Γιατί αυτός ο τάφος που βρέθηκε στην Αμφίπολη δεν είναι απ' τους πρώτους και πολυτέλεια μακεδονικούς τάφους".

Μεταξύ των άλλων, οι αρχαιολόγοι στην εκπομπή έκαναν λόγο και για το λέοντα της Αμφιπόλεως, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για την αρχική θέση του στην κορυφή του λόφου.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Αρχαιολογία Χρυσούλα Παλλιαδέλη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το μέγεθος του μνημείου πάει σε σημαντικό πρόσωπο. Και αναρωτιέμαι -είπε- λαμβάνοντας υπόψιν ότι εκτός από τους βασιλείς που θάβονταν όπως είπαν οι συνάδελφοι στις Αιγές ή στην Πέλλα, υπήρχαν και αντιβασιλείς μετά τον Αλέξανδρο, ανάμεσά τους ο Αντίπατρος".

(Πηγή: ΑΠΕ, imerisia.gr, Amfipoli News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: