Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ανασκαφή Αμφίπολης: Που οδηγεί η σκάλα στο βάθος του ορύγματος;

Προαναγγελία των νέων αποκαλύψεων οι δηλώσεις  του υπουργού Πολιτισμού για πιθανή ύπαρξη και άλλου θαλάμου

Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Από τις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν δύο μήνες περίπου, στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ είχαμε γράψει ότι στον τρίτο θάλαμο θα βρεθεί σκάλα η οποία θα οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου εκεί θα βρίσκεται και ο νεκρικός θάλαμος, ο οποίος αναμένεται να δώσει και τις απαντήσεις στο πλήθος των ερωτημάτων που έχουν ανακύψει στην πορεία αυτής της ανασκαφής. Οι εξελίξεις έρχονται να μας επιβεβαιώσουν. Επικαλούμαστε τις ίδιες ανεπίσημες πηγές όπως και τότε, για να επαναλάβουμε ότι στο τρίτο θάλαμο έχει βρεθεί σκάλα, στο βάθος του ορύγματος η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου εκεί βρίσκεται η συνέχεια του ταφικού μνημείου.

Βέβαια η καλύτερη επιβεβαίωση είναι πάντα η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η οποία εκτιμούμε ότι δεν θα αργήσει να έρθει.  Και δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς ήδη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας το περασμένο Σαββάτο στην πρωινή εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο»  δεν απέκλεισε  ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης να συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα ο κ. Τασούλας ήταν ιδιαίτερα εγκρατής στις εκτιμήσεις του και δεν έχει μιλήσει για οτιδήποτε, αν δεν είναι πρώτα σίγουρος για την ορθότητά του.

«Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας και σε ερώτηση για το εάν μπορεί αυτός να είναι ένας επόμενος θάλαμος, ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.   «Ποιος είχε προβλέψει από όλους όσους ασχολούνται και τους αρχαιολόγους και τους τηλεαρχαιολόγους και τους πάντες ποιος είχε προβλέψει το μωσαϊκό, ποιος είχε προβλέψει τις Καρυάτιδες; Άρα όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής», πρόσθεσε.

Αίθουσες και διάδρομοι

Έχουμε αναφερθεί όλο αυτό το διάστημα στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, τόσο στην σεισμική τομογραφία της ομάδας του καθηγητή κ. Λάζαρου Πολυμενάκου, όσο και στις κατοπινές του δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα λίθινων κατασκευών και διαδρόμων κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου, όπου βρέθηκε το ταφικό μνημείο, καθώς επίσης και μια πύλη στην βορειοδυτική πλευρά του Τύμβου.
Η σκάλα που σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μέσα στο τεχνητό όρυγμα πιθανότατα να οδηγεί σε αυτό το υπόγειο οικοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στου τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος – οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη -, αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.

Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχουν δυνατοί συμβολισμοί, οι οποίοι δεν είναι της ώρας να αναλυθούν. Απλά, τώρα χρειάζεται υπομονή και κρατήστε την ανάσα σας για την μεγάλη κατάβαση στα μυστικά του ταφικού μνημείου. Όπως επισήμανε και ο κ. Τασούλας «όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής»!!!     Κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι ορισμένοι βιάστηκαν να απογοητευτούν και να συμπεράνουν ότι η ανασκαφή τελειώνει στον τρίτο θάλαμο.

Θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε καταγράψει εδώ και καιρό, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του μνημείου και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκαλυφθεί όλη η δόξα του!!!

Διαβάστε τι γράφαμε στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ στις 14 Σεπτεμβρίου, για τη σκάλα στον τρίτο θάλαμο:   «Άρα το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια πύλη σφραγισμένη που θα οδηγεί στον χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο όπως έχουμε γράψει από χθές, η στάθμη του τάφου να κατεβαίνει πιο κάτω και να υπάρχουν σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τα βήματα των αρχαιολόγων στον νεκρικό θάλαμο».

amfipolis αντίγραφο
Στις 16 Σεπτεμβρίου στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ επαναλαμβάναμε ότι θα βρεθεί σκάλα, ενώ είχε προβλέψει ότι θα υπάρχει μια «χωμάτινη στήλη» για την προστασία του νεκρού.
Μήπως η στήλη αυτή είναι η επιχωμάτωση του τεχνητού ορύγματος; Ορίστε τι γράφαμε τότε :   «Φυσικά ενισχύεται και η άποψη του ασύλητου τάφου, όπου όπως γράφαμε προχθές ο κατασκευής έχει δημιουργήσει μια χωμάτινη στήλη αδιαπέραστη από τους τυμβωρύχους για να μην διαταράξει τίποτα τον αιώνιο ύπνο του ένοικου του τάφου!»

(Πηγή: xronometro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: