«Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος τις πραγματικές διαστάσεις και αιτίες του προβλήματος και μετά το τι μπορούμε να κάνουμε», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας χθες από τη συχνότητα του Studio 7, και χαρακτηρίζοντας καταστροφική την πολιτική που ακολουθείται.
«Δεν ασπάζομαι τα όσα είπε ο κ. Παπαδήμος γιατί είναι μια από τα ίδια. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που μας έφερε εδώ που μας έφερε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να εφαρμόζουμε συνεχώς την ίδια πολιτική με διαφορετική ένταση και να περιμένουμε ότι μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Τι χειρότερο μπορεί να πάθει μια κοινωνία που βρίσκεται υπό χρεοκοπία. Προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο με αυτό που ίσως θα έρθει ενώ βιώνει μια απίστευτη κόλαση αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι το επίσημο πολιτικό σύστημα ότι είναι εντελώς αναξιόπιστο και εντελώς αδίστακτο. Δρουν προκειμένου να υποστηριχθούν και να προστατευτούν τα συμφέροντα των δανειστών, την ώρα που η σκέψη τους θα έπρεπε να είναι πώς να προστατέψουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», παρατήρησε ο κ. Καζάκης και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή ανατρέπεται ο συνολικός τρόπος ζωής όπως τον είχαμε συνηθίσει. Αυτό για μένα είναι καλό. Πλέον η λογική του καναπέ, του παίρνω εύκολα δανεικά , ταυτόχρονα εξασφαλίζω ρουσφέτια και παίρνω και κανένα επιδοματάκι τελείωσε οριστικά».
Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα
Ο κ. Καζάκης δηλώνει υπέρμαχος της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, με την προϋπόθεση «το εθνικό νόμισμα να είναι πραγματικό εθνικό νόμισμα. Γιατί και αυτοί θέλουν να μας φέρουν σε εθνικό νόμισμα ευκαιρίας για να μπορούν να υποτιμούν ταχύτερα την ελληνική οικονομία. Το θέμα είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να βάλουμε εμπρός τη μηχανή της που έχει σκουριάσει και αποσαθρωθεί εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορεί μια οικονομία με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στην εξορυκτική βιομηχανία να μην κάνει τίποτα απολύτως».
«Εθνικό νόμισμα σημαίνει ελέγχω εισροές εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Δεν επιτρέπω να εισέρχονται πατάτες από την Αίγυπτο την ίδια ώρα που η δική μου πατάτα μένει αδιάθετη. Και μάλιστα σε τιμές εξευτελιστικές», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό φοβούνται αυτοί που χρηματοδοτούν τους δημοσιογράφους ή τους δημοσιολογούντες. Εθνικό νόμισμα σημαίνει ελέγχω αυτή την κατάσταση. Ενώ με το ευρώ είναι ανοιχτές οι αγορές, κάνει όποιος θέλει ότι θέλει εφαρμόζει οποιαδήποτε εμπορική πολιτική τον συμφέρει και καταστρέφεται η εσωτερική παραγωγική βάση της χώρας».
Όπως υπογράμμισε, «το εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί λύση αλλά είναι η πόρτα, η αφετηρία για να αλλάξουμε συνολικά την ελληνική οικονομία. Για ένα κράτος που μπορεί να προστατεύει τον πολίτη και όσον αφορά τα κοινωνικά και εργασιακά του δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και να μπορεί να πρωτοστατήσει στην επαναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας ειδικά στην παραγωγική βάση. Γιατί απαιτούν επενδύσεις υποδομών, παραγωγής κλπ τα οποία κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να τα σηκώσει».
Για τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Καζάκης σχολίασε πως «τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, οι τιμές των εισαγομένων την εποχή πριν το ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερες απ’ ότι είναι με το ευρώ. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρωτίστως το εξωτερικό μας εμπόριο ελέγχεται από καρτέλ και τράστ. Πολυεθνικά κυρίως αλά και ντόπια. Το μεγάλο πρόβλημα με την τιμή των εισαγομένων ακόμη και αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση του συνεχούς αποπληθωρισμού που κανονικά μέσω της συμπίεσης των εισοδημάτων και της οικονομίας θα έπρεπε οι τιμές να πέφτουν. Στην πραγματικότητα έχουμε αύξηση στις τιμές των εισαγομένων 8% κάθε μήνα».
Μάλιστα, ως παράδειγμα είπε ότι «ενώ η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να παράγει ζωοτροφή μηδενικού κόστους, εισάγει συνεχώς ζωοτροφές απ’ έξω αξίας 4 δις κάθε χρόνο. Έχουμε τεράστια ροή κεφαλαίου στο εξωτερικό. Όλα αυτά στερούνται από τις επενδύσεις. Σοβαρές επενδύσεις. Γιατί αυτές οι επενδύσεις που γίνονται είναι για γέλια. Πρόκειται κυρίως για επενδύσεις στις χρηματαγορές και όποιες από αυτές βρίσκουν το δρόμο για την πραγματική οικονομία είναι στην πραγματικότητα αγορές μεριδίων σε κεφάλαια εταιριών».
Πολιτική των τραπεζών
«Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος ετοιμάζεται για τη χειρότερη δυνατή κατάρρευση που μπορεί να έχει υποστεί η ελληνική οικονομία. Δηλαδή ακόμη και η πιθανότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάρρευση τύπου Αργεντινής. Το δεύτερο σημαντικό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πέρα από τις πολιτικές που όλοι βιώσαμε, το χειρότερο από όλα είναι ότι συνεχίστηκε μια άκρατη κερδοσκοπία από τις εγχώριες τράπεζες και τις ξένες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαχείρισης του δημοσίου χρέους», σημείωσε ο κ. Καζάκης και υπογράμμισε πως «φτάσαμε στο σημείο η Τράπεζα της Ελλάδος να παίρνει τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να ρωτήσει ακόμη και τα ΔΣ των ταμείων, τα μετέτρεψε σε ελληνικά ομόλογα και το χειρότερο είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τα ομόλογα που πουλούσαν σωρηδόν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Ξεφορτώσαμε τις ξένες τράπεζες και τα φορτωθήκαμε εμείς, οπότε όταν καταρρεύσουμε εμείς υπό κηδεμονία του κ. Ραιχενμπαχ της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, οι δικές τους τράπεζες να μην υποστούν σοβαρές απώλειες. Και την ίδια ώρα αυτό που λέγεται στην αγορά, είναι ότι πήρε τα ομόλογα χωρίς να το πει στα ΔΣ και συστηματικά για να κερδοσκοπήσει η ίδια. Παρά τα τεράστια ανοίγματα «σορτάριζε» τα ομόλογα που ανήκαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ίδια η ΤτΕ ενίσχυε τις καθοδικές τάσεις των ελληνικών ομολόγων το προηγούμενο διάστημα σαν τυχοδιώκτης κερδοσκόπος».
Μας ετοιμάζουν για χρεοκοπία
Όπως εκτίμησε ο κ. Καζάκης, «πρέπει άμεσα μέτρα. Να εθνικοποιηθεί η ΤτΕ. Αντί γι’ αυτό οι κύριοι ετοιμάζουν τη λύση Αργεντινής. Ο κ. Παπαδήμος φτιάχτηκε ή ήρθε στην εξουσία για να μας καταρρεύσει σαν οικονομία, γιατί έτσι κατέρρευσε η Αργεντινή. Με τις ίδιες συμφωνίες. Την οδήγησαν σε απανωτές εθελοντικές ανταλλαγές ομολόγων σε συνδυασμό με μια τρομακτική λιτότητα. Έτσι κατέρρευσε η Αργεντινή και πέρασαν τρία χρόνια απίστευτης κόλασης για τον λαό της, μέχρι που βρέθηκε ένας πολιτικός και είπε το αυτονόητο: «Διαγράφω το χρέος, επαναφέρω το εθνικό μου νόμισμα, γιατί το είχαν συνδέσει με το αμερικανικό δολάριο, και διώχνω το ΔΝΤ», και έτσι ανέκαμψε, ή τουλάχιστον άρχισε να ανακάμπτει η Αργεντινή. Και η Αργεντινή δεν είναι ίδια οικονομία με την Ελλάδα, είναι πολύ πιο παραγωγική».
«Γιατί πρέπει να υποστούμε το ανεπανόρθωτο, αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς αναπόφευκτο; Αν έχουμε πολιτικούς που το μόνο που ξέρουν να λένε είναι ότι όλα αυτά είναι αναπόφευκτα ε, να μας αδειάσουν τη γωνιά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σαν λαός. Την έχουν προετοιμάσει τη δικαιολογία. Το λέει το σύμφωνο της 26-27 Οκτωβρίου. Λέει εμείς προτείνουμε σαν Ευρωζώνη μια λύση, αλλά αν πετύχει αυτή η λύση είναι ευθύνη των Ελλήνων. Δηλαδή μας οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στην απόλυτη χρεοκοπία, στην κατάρρευση κι όταν αυτό θα συμβεί θα βγουν και θα πουν ότι φταίνε οι Έλληνες», παρατήρησε.
Το σχέδιο των ομολόγων
Σύμφωνα με τον κ. Καζάκη, «αν είχαμε μια πολιτική διοίκηση που σκέφτεται τη χώρα όλα αυτά που συμβαίνουν στις άλλες χώρες θα ήταν υπέρ μας. Θα είχαμε ένα ατού διαπραγματευτικά. Π.χ. αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα με 4% επιτόκιο τα οποία έχουν εκδοθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου και λήγουν τον Αύγουστο του 2013, αποτιμούνται τώρα στη δευτερογενή αγορά με 35 λεπτά στο ευρώ. Και εμείς τώρα συμφωνήσαμε να πάμε σε συμφωνία κουρέματος, με την οποία ο κάτοχος αυτού του «ξεφτιλισμένου» πλέον ομολόγου θα κερδίσει και 15 λεπτά. Το υπερτιμούν. Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε συμφωνήσει ότι με την εθελοντική ανταλλαγή, για να είναι συμφέρουσα στους τραπεζίτες θα τους καταβάλουμε σε ζεστό χρήμα 30 δις ευρώ, τα οποία θα τα δανειστούμε από την ευρωζώνη. Αυτό αν δεν είναι ολοκληρωτική καταστροφή τι είναι; Είναι ο ορισμός της ολοκληρωτικής καταστροφής».
Το παιχνίδι της Γερμανίας
Για στάση Γερμανίας που κατευθύνει την Ευρώπη προς την καταστροφή, έκανε λόγο στη συνέχεια ο κ. Καζάκης αναφέροντας τρεις βασικούς λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι όσο συνεχίζεται η κρίση στην Ευρωζώνη, η Γερμανία είναι καταφύγιο των επενδυτών ομολόγων. Όσο βρίσκουν δυσκολία οι αγορές να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα των υπολοίπων χωρών, τα γερμανικά ομόλογα αποτελούν καταφύγιο. Και έτσι ενώ η Ιταλία έχει φτάσει στο 7% στο 10ετές ομόλογο, από κοντά πηγαίνει η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία, τρέχουν και αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και έτσι η Γερμανία κατορθώνει και δανείζεται ουσιαστικά στο 0,20%. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κρίση στις υπόλοιπες χώρες, τόσο περισσότερο ανοίγουν οι αγορές αυτές για τα γερμανικά προϊόντα γιατί για να μπορέσει να σε στηρίξει η Γερμανία απαιτεί ανταλλάγματα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι περνάει πλέον ο λόγος τους εφόσον είναι η μόνη ισχυρή οικονομία στην Ευρωζώνη, η οποία έχει μετατραπεί ανοιχτά σε γερμανική ζώνη από κάθε άποψη. Εκεί που έχουν δώσει «βοήθεια», οι Γερμανοί παίρνουν τρομακτικά επιτόκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα. Το προηγούμενο δάνειο που είχε δοθεί είναι κατ’ ελάχιστον 5,8%, το οποίο στην ουσία λόγω της αύξησης των επιτοκίων στη διατραπεζική έχει φτάσει το 7%. Κάθε μήνα, η Γερμανία κερδίζει από τις 3 χώρες που έχει δανείσει 350 εκατομμύρια ευρώ». «Βεβαίως η πολιτική της είναι απόλυτα αυτοκαταστροφική. Θα καταστραφεί και η ίδια μαζί με την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο κ. Καζάκης.
Η «ληστοσυμμορία»
«Η παγκόσμια οικονομία κυριαρχείται από μια ληστοσυμμορία κερδοσκόπων οι οποίοι λειτουργούν με το άμεσο. Τι μπορούν να μαζέψουν τώρα. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει σε έξι μήνες. Είναι μια ομάδα τραπεζιτών και χρηματιστών. Σύμφωνα με μια έρευνα είναι σαράντα χρηματοπιστωτικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο που ελέγχουν πάνω από 1200 τρις δολάρια στη χρηματαγορά σαν δανείσιμα κεφάλαια», παρατήρησε ο κ. Καζάκης.
Τέλος, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας παρατήρησε ότι «έχουμε την 6η οικονομία παγκόσμια, της Ιταλίας που είναι στην ίδια περίπου κατάσταση της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να το ξεπεράσει στο βαθμό που παραμένει στο ευρώ και παραμένει υπό το καθεστώς έκτακτων μέτρων που της επιβάλει η ευρωζώνη. Αυτό που της επιβάλει η ευρωζώνη αποτελεί τη διάλυση του παραγωγικού και του κοινωνικού της ιστού. Θα υποστεί μια τρομακτική υποβάθμιση ανάλογη με εκείνη της Ελλάδας, από την οποία είναι δύσκολο μια οικονομία να ανακάμψει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου