Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Το μη χείρον, βέλτιστον"

Ως την καλύτερη δυνατή λύση, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτήρισε την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία, ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, ενώ σχετικά με την υποψηφιότητα του Φίλιππου Πετσάλνικου είπε πως «και η προεδρία της Βουλής πολύ του είναι».

«Οι περισσότεροι από τους πρώην συναδέλφους μου δεν κατάλαβαν τις στιγμές τις οποίες περνάμε. Δεν θα γίνονταν τα παρατράγουδα αν ήξεραν, ή θα έπρεπε να προβλέψουν ή να μελετήσουν τις συνέπειες που θα είχαν οι αποφάσεις τις οποίες είχαν πάρει. Και δυστυχώς δεν τις είχαν πάρει συλλογικά., τις πήραν άτομα μεμονωμένα», σχολίασε ο κ. Δημοσθενόπουλος και συμπλήρωσε πως «και από εκεί και πέρα πάλι δεν στάθηκαν στο ύψος τους, ούτως ώστε μέσα σε 24 ώρες να λυθεί το θέμα. Βλέπετε στην Ιταλία, αμέσως, την ίδια ώρα παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι, αμέσως ο νέος πρωθυπουργός. Ανέλαβε πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον ανακήρυξε ισόβιο γερουσιαστή και είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός. Ο κ. Παπούλιας δεν έχει τις αρμοδιότητες που έχει ο πρόεδρος της Ιταλίας, αλλά θα μπορούσε να αναπτύξει μεγαλύτερη δραστηριότητα με το κύρος το οποίο διαθέτει. Όλοι είναι νεότεροί του. Μόνο με την ηλικία του θα μπορούσε να επιβληθεί και το κύρος του αξιώματος το οποίο φέρει».

Σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε πως «στο τέλος έφαγε το κεφάλι του και ησύχασε. Δυστυχώς ενώ έτρεξε πράγματι και αποκατέστησε πολλά πράγματα τα οποία είχε αφήσει σε εκκρεμότητα ο προηγούμενος πρωθυπουργός, και κυρίως αποκατέστησε το κύρος, δημιούργησε όργανα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδος, τελικά έδωσε την καρδάρα μια με το πόδι του και πάει ότι είχε κάνει, γκρεμίστηκε. Αναφέρομαι στο τελευταίο γεγονός, άσε τα προηγούμενα, τα λάθη τις παραλείψεις, τις αναποφασιστικότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, «κατ’ αρχήν ενώ αντιμετώπιζε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, πήγε και μου έβαλε άπειρους υπουργούς σε καίρια πόστα. Ο Παπακωνσταντίνου πρώτος και καλύτερος. Υπουργός Οικονομικών ένας νέος, χωρίς πείρα, πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πάει να συνδιαλεγεί και να συζητήσει με τα πρώην αφεντικά; Η αρχική διαπραγμάτευση έφερε όλα τα επόμενα».

«Δεν έκανε γι’ αυτό το αξίωμα»

Για την πρόταση Πετσάλνικου, ο κ. Δημοσθενόπουλος παρατήρησε πως «δεν το συζητώ. Ήταν η νοοτροπία του Παπανδρέου μην τυχόν και του φύγει η εξουσία από τα χέρια. Εμένα με ενεθάρρυνε ότι υπάρχει υγεία μέσα στη Βουλή. Τα αντανακλαστικά αμέσως δούλεψαν. Είναι σημείο υγείας. Μέσα σε όλη αυτή την ανακατωσούρα της πολιτικής, υπάρχουν βουλευτές που έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης».

Όπως είπε, «δεν πάει άλλο. Κατέρρευσε το οικοδόμημα και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σεβόμαστε θεσμούς. Για τον κ. Πετσάλνικο και η προεδρία της Βουλής πολύ του είναι. Πάρα πολύ του είναι. Όταν ήμουν εγώ στο υπουργείο, ήταν ο απεσταλμένος τότε του Γιώργου, και με παρακαλούσε κάτι να κάνω εκεί στην Καστοριά με τα γουναρικά, για να μπορέσω να τον βοηθήσω να βγει βουλευτής. Και έφτασε σήμερα εδώ… Καλά τα πάει ως πρόεδρος της Βουλής μέχρι εδώ, εκτός από ορισμένες ενέργειες που κάνει και δεν είναι σύννομες, από απόψεως δεοντολογίας, εννοώ κάτι διορισμούς που έκανε κλπ. Δεν έκανε γι’ αυτό το αξίωμα».

«Το μη χείρον βέλτιστον»

Σχετικά με την επιλογή του κ. Παπαδήμου ανέφερε πως «απ’ ότι υπάρχει είναι το καλύτερο. Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε ανθρώπους σήμερα που να μπορούν να συνδιαλέγονται με τους Ευρωπαίους, διότι καταφέραμε να μην υπολήπτονται κανέναν από τους πολιτικούς. Τον κ. Παπαδήμο τον έζησαν, είδαν ότι είναι σοβαρός, άσκησε τα καθήκοντά του πάρα πολύ καλά, χαμηλών τόνων, τεχνοκράτης είναι, και από πίσω του μπορεί να έχει ένα σωρό συμβούλους για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα».

Κλείνοντας παρατήρησε πως «το κοινοβούλιο μας είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Πάει εκείνος ο καιρός που το κοινοβούλιο είχε προσωπικότητες και δεν μπορούσες να διαλέξεις. Το μη χείρον βέλτιστον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: