Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι απόψεις για το δημοψήφισμα διίστανται

Για «επικίνδυνη απόφαση τυχοδιωκτικού ρίσκου» έκανε λόγο ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό που προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο πρωθυπουργός μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία για την οποία περιμένουν να ενημερωθούν οι πολίτες, οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Από την ώρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία, όπως είπε ο βουλευτής, «ανάσανε» όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι πάρθηκε μια απόφαση, έστω και προσωρινή, και τώρα, υπογράμμισε, έρχεται ο πρωθυπουργός και «παίζει μια ζαριά και κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα». «Είναι σαν να λέει ότι μου δώσατε 300 δις αυτά τα δύο χρόνια, μπορεί να το κάνατε αυτό σε μένα όμως εγώ δεν το λογαριάζω, θα το περάσω από τον εξοργισμένο με μένα λαό για να δούμε τι θα γίνει», συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε μήπως αυτός είναι ένας τρόπος «για να την κάνει σιγά σιγά».

«Από εκεί και πέρα βάζει μια φωτιά. Από χθες τα χρηματιστήρια κατακρημνίζονται, θέσεις αλλάζουν. Δημιουργείται μια παραφιλολογία ότι κινδυνεύει το ευρώ και η παγκόσμια οικονομία», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε πως «εκεί που καταλάγιασαν τα πράγματα μπήκε μια φωτιά από το πουθενά. Αυτά είναι ασύλληπτα πράγματα».

Παράλληλα αναφερόμενος και στο δημοψήφισμα είπε ότι υπάρχουν και εκεί πολλά ερωτηματικά με βασικότερο την ίδια την ερώτηση που θα τεθεί προς δημοψήφισμα. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζητούν εκλογές. Πρέπει να συνυπολογιστεί και η διάθεση του ελληνικού λαού», παρατήρησε και υπογράμμισε πως «όλα είναι στον αέρα», λέγοντας πως αρχίζει ένα καυτό τριήμερο σχετικά με τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Απόλυτα σύμφωνος ο Δ. Παπουτσής

Για πράξη που προβλέπεται από το Σύνταγμα έκανε λόγο ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, υπογραμμίζοντας πως το καλοκαίρι πέρασε από τη Βουλή νόμος που αναθεωρεί το νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Η προσφυγή στο δημοψήφισμα έχει να κάνει με την ανάγκη πρώτα πρώτα να αναπτυχθεί ένας δημόσιος και υπεύθυνος πολιτικός διάλογος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το τι είναι η δανειακή σύμβαση, ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, σε τι βοηθά αυτή η δανειακή σύμβαση, πως αυτοπροσδιορίζονται οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες», παρατήρησε ο κ. Παπουτσής.

Όπως είπε ο ίδιος και οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί για τη σύμβαση και θα είναι πλήρως ενημερωμένοι μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παρατήρησε δε ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει «με όρους χαρτοπαιχτικής μπλόφας την κατάσταση» και ότι θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, δηλώνοντας υπέρμαχος του δημοψηφίσματος.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως «είναι προφανές ότι θα πάμε σε εκλογές αν οι πολίτες απορρίψουν το δημοψήφισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: