Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανηφορίσαμε στο Κάστρο του Παλαιοχωρίου!

Τον Άγιο Θεόδωρο, τίμησαν με παραδοσιακό τρόπο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το Σάββατο, ανηφορίζοντας στο λόφο του Βυζαντινού Βρανόκαστρου στο Παλαιοχώρι, όπου υπάρχει προσκυνητάρι τιμώμενο στο όνομα του Αγίου.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου, διοργάνωσαν την εκδήλωση στην ακρόπολη του Βρανόκαστρου, όπου σαρακοστιανοί μεζέδες και άφθονο τσίπουρο διατέθηκαν στους επισκέπτες, οι οποίοι ανηφορίζουν κάθε τέτοια μέρα στο Κάστρο, συνεχίζοντας μία παράδοση πολλών αιώνων.

Η μέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράκληση. Μετά την παράκληση στο χώρο του Κάστρου στήθηκε ένα πραγματικό πανηγύρι και ο δρόμος από το χωριό μέχρι το κάστρο ήταν ο πιο πολυσύχναστος, με ανθρώπους είτε να ανηφορίζουν είτε να κατεβαίνουν από το Κάστρο.

Η επιβλητική παρουσία των τειχών σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της πεδιάδας των Φιλίππων δημιουργούσε μία μοναδική αίσθηση στους επισκέπτες που έφτασαν από κάθε γωνιά του νομού Καβάλας αλλά και από τους γειτονικούς νομούς Δράμας και Σερρών. Και φέτος, σύμμαχος των διοργανωτών αλλά και όλων όσων ήθελαν να ανηφορίσουν στο Βρανόκαστρο ήταν και ο καλός καιρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο του Παλαιοχωρίου κτίστηκε για πρώτη φορά από τον Μέγα Αλέξανδρο, και είχε σαν σκοπό την διαφύλαξη των μεταλλείων χρυσού και αργύρου της περιοχής. Ωστόσο τα οικοδομήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα ανήκουν στη Βυζαντινή εποχή, όταν ο βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς οχύρωσε και πάλι το λόφο γύρω στο 1185. Η τελευταία μάχη από τους υπερασπιστές του κάστρου δόθηκε κάπου στα 1383, όταν οι Οθωμανοί προσάρτησαν και αυτό το μικρό κομμάτι γης στην αχανή αυτοκρατορία τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: