Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Συμβολική κατάληψη στο σημείο εργασιών για τα διόδια της Μουσθένης

Τη διακοπή των εργασιών κατασκευής των διοδίων επί της Εγνατίας οδού στη Μουσθένη πέτυχαν χθες το πρωί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού και ζήτησαν την διακοπή των εργασιών στο σημείο μέχρι να υπάρξει συλλογική απόφαση των φορέων της περιοχής σχετικά με τη χωροθέτηση του σταθμού διοδίων.



 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνα το Σώμα αποφάσισε την κινητοποίηση αυτή, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες. Έτσι χθες, στις 10.30 το πρωί, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης μετέβησαν στο σημείο όπου και προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη του σημείου των εργασιών, με αποτέλεσμα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα η συγκοινωνία να γίνεται από τον παλιό εθνικό δρόμο. Στο σημείο βρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Γερομάρκος, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράσταση της Περιφέρειας στην προσπάθεια του Δήμου Παγγαίου και των πολιτών.


Με αρκετή καθυστέρηση που όξυνε λίγο τα πνεύματα έφτασε στο σημείο ο υπεύθυνος του εργοταξίου, ο οποίος αρχικά δεν θέλησε να συνομιλήσει με τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας ότι το έργο δεν μπορεί να σταματήσει και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την «Εγνατία Οδό ΑΕ», ωστόσο μετά από την παρέμβαση τόσο του αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Γκράνα, όσο και των πιο ψύχραιμων η κατάσταση δεν «ξέφυγε», και αποφασίστηκε να διακοπούν προσωρινά οι εργασίες, που όμως αν δεν υπάρξει εντολή από την Εγνατία Οδό, αυτές θα συνεχιστούν σήμερα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι μοίρασαν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στους διερχόμενους οδηγούς, προκειμένου να ενημερωθούν για την κινητοποίηση. Το κείμενο του ψηφίσματος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου, με την αριθμ. 136/11.03.2013 Απόφασή του ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα: Ενόψει της σκοπούμενης κατασκευής σταθμού διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου Μουσθένης, στον Δήμο Παγγαίου και με δεδομένη την ξαφνική έναρξη των σχετικών εργασιών, αποφασίζει: Α) Να προβεί σε άμεσες ενέργειες αρχικά διακοπής των σχετικών εργασιών με τελικό σκοπό την αποτροπή κατασκευής σταθμού διοδίων στο ως άνω σημείο, διότι: i) Εξαιτίας της δυνατότητας χρήσης του εκτεταμένου δευτερεύοντος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου από τους διερχόμενους οδηγούς, αναμένεται ραγδαία αύξηση της οδικής κυκλοφορίας και κατά συνέπεια αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της Εγνατίας οδού οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των θανατηφόρων και μη τροχαίων ατυχημάτων ιδίως εντός κατοικημένων περιοχών, ii) Η χρήση των ως άνω υφισταμένων εναλλακτικών οδών, οι οποίες σημειωτέον διέρχονται από πυκνοκατοικημένες τουριστικές περιοχές, δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στην επιχείρηση, Β) Να συγκληθεί άμεσα, έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού Καβάλας, (Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι του νομού και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού) με μοναδικό θέμα την διερεύνηση δυνατότητας χωροθέτησης κατασκευής σταθμού διοδίων εντός των ορίων του Νομού Καβάλας, σε σημείο που θα διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν μέγιστη απόδοση οικονομικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ομαλής συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας του οδικού δικτύου».

Σημειώνεται ότι εκτάκτως, οι φορείς του νομού Καβάλας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, προκειμένου να καταρτίσουν κοινή πρόταση χωροθέτησης των διοδίων που δεν θα πλήττει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: