Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κ. ΗΣΥΧΟΣ: "Μιλάμε για υποδούλωση της Κύπρου"

«Ουσιαστικά μιλάμε για την υποδούλωση της Κύπρου με ένα νεοαποικιακό καθεστώς μια και η στόχευση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει και κοινωνικές πτυχές και κυρίως γεωπολιτικές», σχολίασε για τις εξελίξεις στην Κύπρο ο Κώστας Ήσυχος, συντονιστής της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως είπε, «διαπιστώνεται από την πλευρά του Κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες συζητήσαμε έως τώρα μια αποφασιστικότητα να μην δεχθούν την καταστροφή της χώρας τους. Ουσιαστικά μιλάμε για την υποδούλωση της Κύπρου με ένα νεοαποικιακό καθεστώς μια και η στόχευση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει και κοινωνικές πτυχές και κυρίως γεωπολιτικές. Στο βάθος του τούνελ βλέπουμε τους υδρογονάνθρακες, που έχουν ανοίξει την όρεξη των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων να βάλουν χέρι σε αυτόν τον πλούτο, επομένως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά γνωρίζουν ότι είναι επίσης μονόδρομος να μην εξευτελιστούν και να μην ενδώσουν σε αυτούς τους εκβιασμούς».

«Μιλάμε για το μέλλον ενός λαού και για το μέλλον των λαών του ευρωπαϊκού νότου, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως ότι συμβεί στην Κύπρο μια και η μοίρα της χώρας μας είναι στενά συνδεδεμένη και με τη μοίρα του κυπριακού λαού. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έλεγα ότι η μετατροπή όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου σε νεοαποικιακού τύπου κτήσεις του Γερμανικού κέντρου θα έχει ιστορικό χαρακτήρα το να αντέξει αυτός ο λαός και να βρεθούν λύσεις που θα τους θέσουν εκτός μνημονιακών εμπλοκών. Αυτό είναι το ζητούμενο για τον κυπριακό λαό και για τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμπλοκή της Κύπρου στο μνημόνιο ή σε οποιοδήποτε μηχανισμό στήριξης θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τη χώρα και το λαό», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η έξοδος από το ευρώ είναι μια από τις πτυχές που εξετάζουν. Βεβαίως και τις εξετάζουν και είναι υποχρεωμένοι να τις εξετάσουν γιατί βρισκόμαστε σε ακραίες καταστάσεις και οι ακραίες λύσεις μπορεί να είναι και διέξοδος. Αποδεχόμαστε πλήρως ότι αυτή τη στιγμή το βασικό τους μέλημα και η στρατηγική είναι η χώρα να μην εξαφανιστεί όχι μόνο από τον χρηματοπιστωτικό χάρτη της Ευρώπης αλλά ακόμα και από την κοινωνία των εθνών, γιατί μιλάμε για μια Κύπρο που θα έχει παραδώσει άνευ όρων την οικονομία της και τον ενεργειακό της πλούτο σε ξένους παράγοντες και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Κύπριοι».

Τόνισε πως «ο κυπριακός λαός επέδειξε ότι μια πάρα πολύ μικρή χώρα που εκπροσωπεί το 0,3% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, είχε το σθένος, είχε την ιστορική ευθύνη, τη συλλογική ευθύνη να πει ένα μεγάλο και ιστορικό όχι το οποίο θα καταγραφεί ως ένα ράπισμα στην αλαζονεία που επιδεικνύουν οι πλούσιες χώρες του βορά και οι κυβερνήσεις τους με το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας εξαφανίζεται. Ο εκβιασμός είναι απαράδεκτος, είναι υποκριτικός γιατί αν πραγματικά η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να βγάλει από το χάρτη τις χώρες του λεγόμενου μαύρου χρήματος θα έπρεπε να ξεκινήσει από την ίδια, αφού η Γερμανία βρίσκεται 48 θέσεις υψηλότερα από την Κύπρο στις χώρες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: