Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΧΡ. ΠΟΤΟΛΙΑΣ: «Στην περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης είναι πιο οδυνηρά"

«Στην περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης είναι πιο οδυνηρά γιατί η περιοχή μας βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ», σχολιάζει σε συνέντευξή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, σχετικά με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως ««η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

- Πως κρίνετε την πορεία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;

Στην Περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης είναι πιο οδυνηρά γιατί η περιοχή μας βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Δημόσιες και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (ΒΦΛ) ή ετοιμάζονται για ξεπούλημα (ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, Πετρέλαια). Θεωρούμε ότι το λιγότερο καλλιεργούν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Ή ότι το πρόβλημα είναι το Αθηνοκεντρικό μοντέλο και όχι η καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις που το μεγάλο κεφάλαιο επενδύει σε εκείνες τις περιοχές και κλάδους όπου εξασφαλίζει το μέγιστο ποσοστό κέρδους. Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται. Συχνά αναφέρεται ότι «Η «Καλλικρατική» αιρετή Περιφέρεια ξεκίνησε, όπως κάθε σπουδαία διοικητική μεταρρύθμιση με προβλήματα, συμπίπτοντας δυστυχώς με την απαρχή της πρωτοφανούς, για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας, δημοσιοοικονομικής κρίσης». Θα θέλαμε πρώτα απ όλα να ξανατονισθεί ότι η κρίση και η χρεοκοπία είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος, είναι αποτέλεσμα της υπερσυσώρευσεις κεφαλαίων και παραγωγής που δεν μπορούν να επαναεπενδυθούν και αντικειμενικά οδηγούν στην καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και πρώτα απ’ όλα της εργατικής δύναμης. Οι τελευταίες κυβερνήσεις στη χώρα μας και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με την όποια διαχείριση ασκούν, οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, επιδιώκοντας τις μικρότερες απώλειες για το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων. Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας, εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση. Δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ισχυροποίηση του αστικού κράτους. Η Τοπική Διοίκηση γίνεται 100% τοπική κρατική διοίκηση».

-Πως σχολιάζεται τον πρόσφατο απολογισμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ;

«Βασικές διαπιστώσεις από τα παρατιθέμενα στοιχεία του απολογισμού της Περιφέρειας για τους πόρους είναι: α) Η περαιτέρω μείωση των εισπραχθέντων ποσών - κατά κύριο λόγο κρατικών επιχορηγήσεων, επί προϋπολογισθέντων ποσών που είναι μειωμένα ακόμη περισσότερο από τα αντίστοιχα του 2011. Η μείωση για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 26,1 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα μείωση υπάρχει και στα πληρωθέντα ποσά ανάμεσα στα έτη (45,4 εκ. ευρώ το 2011 έναντι 34,1 εκ. ευρώ το 2012) η οποία ανέρχεται στο ύψος των 11,3 εκ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εισπράξεων κατά το 2012, μη συμπεριλαμβανομένου του ταμειακού υπολοίπου του προηγούμενου έτους (2011) ανέρχεται στα 41,97 εκ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα έσοδα της Περιφέρειας από τους ΚΑΠ για επενδύσεις όπου για το 2012 ανήλθαν στο εξαιρετικά απαξιωτικό για το θεσμό ποσό του 1.136.424,61 ευρώ..... Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης του 2012, εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπου οι στόχοι και τα μέτρα που περιείχε αποτέλεσαν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώσαν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα άνοιγαν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που τους «παραχωρούνται». Ο νέος προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ για το 2013, αποτελεί λαιμητόμο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η πραγματικότητα των αριθμών που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 είναι αμείλικτη και αποδεικνύει αυτό που όλοι βλέπουμε γύρω μας, δηλαδή ότι κατ' ουσία έχουμε στάση πληρωμών, του Κράτους προς την Τοπική Διοίκηση».

- Ποια η γνώμη σας για τον πρωτογενή τομέα και το ΕΣΠΑ;

«Άσχημη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, το μητρώο αγροτών, την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, την προώθηση του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού. Όσον αφορά το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ, διοργανώνονται Ημερίδες «για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας και την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία – Θράκη 2007-2013» λες και είναι το μάννα εξ ουρανού που θα γιατρέψει κάθε πληγή κι αρρώστια. Κρύβεται, ότι πρόκειται για επιστροφή, ενός μόνο μικρού μέρους από αυτά που χάνει η χώρα μας και οι εργαζόμενοι, εξ αιτίας της ένταξης στην Ε.Ε. που και από αυτό το μεγαλύτερο μέρος θα ξανά επιστρέψει στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Μας κρύβουν ότι τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού της Ε.Ε., που κόβεται και ράβεται στα μέτρα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου της Ε.Ε. Από τα 17,5 δις ευρώ του Δ’ ΚΠΣ τα 16,9 είναι η εισφορά της χώρας μας από το 35% του ΦΠΑ που αποδίδεται στην Ε.Ε».

-Υπάρχει σχεδιασμός και για την ΕΟΖ;

«Η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ), στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μονοπώλια, προχωρά στο σχεδιασμό ίδρυσης και στην Περιοχή μας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), που σημαίνει ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας, που σε συνθήκες οικονομικής (καπιταλιστικής) κρίσης θέλει να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου, για να αποκτήσει νέα κέρδη. Στους σχεδιασμούς αυτούς παίρνει μέρος το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, όπου με την ψήφο των Περιφερειακών Συμβούλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψηφίστηκε η ίδρυση της ΕΟΖ. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε τη σχετική πρόταση. Ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Αν.Μακεδονία-Θράκη, επικαλούμενοι μάλιστα την «ίση μεταχείριση» έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Περιοχής. Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επενδύσουν σε περιοχές όπως η ΑΜ-Θ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όμως ο λαός της Περιοχής δε γνώρισε ανάπτυξη. Εκείνοι που είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν ήταν οι επιχειρηματίες, αρκετοί από τους οποίους μας άφησαν βιομηχανικά κουφάρια, για να επενδύσουν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες ή άλλους τομείς ακόμα πιο κερδοφόρους. Οι υποστηρικτές αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως «θετικό αντάλλαγμα» ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ποντάροντας βέβαια στο γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο».

-Πως σχολιάζετε τα δημόσια έργα στην Περιφέρεια;

«Για έργα υποδομής δεν διεκδικούν εκείνα που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, λαϊκή στέγη, έργα και υποδομές για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κ.ά.. Προωθούν τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία, υπηρεσίες. Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται για όλα τα Δημόσια έργα και γι αυτά που συζήτησε το Π.Σ. είναι: «Δημόσιο έργο: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό». «Δημόσιο έργο από ποιόν και για ποιόν».

-Πως κρίνετε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;

«Η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω. Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού - λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας».

- Και ποιοί είναι οι βασικοί άξονες διεκδίκησης;

«Οι βασικοί άξονες διεκδίκησης είναι: Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών. Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων. Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λ.π., ρύπανση του αέρα και του εδάφους, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης, επίλυση του αποχετευτικού κατά ενιαίες περιοχές). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους. Ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λ.π. Κατοχύρωση Ενέργειας - Μεταφορών - Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων. Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση».


(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")




Δεν υπάρχουν σχόλια: