Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ: Το πρόβλημα στα Τενάγη Φιλίππων

Το μείζον θέμα των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη Φιλίππων απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης ενημέρωσης του δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη προς το Σώμα.


Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή και στις αποφάσεις για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Τεναγών και για τη μελέτη ανάδειξης του προβλήματος που υπάρχει.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Φιλόσογλου, παρατήρησε πως στην περίπτωση των τεναγών υπάρχουν δύο θέματα, που είναι το κατεπείγον του προβλήματος και τα χρήματα που απαιτούνται. “Αν υπάρχει πολιτική βούληση και αν οι βουλευτές αποφασίσουν να συνεργαστούν και απαιτήσουν από τον αρμόδιο υπουργό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υπάρχει τρόπος”, παρατήρησε και σημείωσε πως θα πρέπει για το θέμα των Τεναγών, άμεσα να υπάρξει πρόταση για να υπάρξει πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και να υπάρξει έναρξη του έργου με απευθείας ανάθεση.

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Χρυσανίδης, παρατήρησε πως χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ τόνισε πως απαιτείται μακροχρόνια λύση. Παράλληλα πρότεινε ο Δήμος, με κάποιο ποσό να μπορέσει να συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για το μείζον αυτό θέμα που “καίει” τους αγρότες του Δήμου Παγγαίου. Παίρνοντας το λόγο ο Γρηγόρης Τιμοσίδης υπογράμμισε οτι η ζημιά για τους αγρότες φέτος είναι δεδομενη, και παρατήρησε πως αν γίνει μόνο ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου θα χαθεί η ευκαιρία να δοθεί μια μακροχρόνια και οριστική λύση. Παρατήρησε δε οτι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι γιατί “το μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον θα είναι η επάρκεια νερού”, οπότε να μην χρειάζεται στο μέλλον να γίνονται συσκέψεις για την επάρκεια νερού. Όπως είπε λύση για το πρόβλημα των Τεναγών Φιλίππων μπορούν να δώσουν μόνο ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοιες μελέτες, και συμπλήρωσε πως χρειάζεται συνολική μελέτη για όλη τη λεκάνη των Τεναγών, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλο κομμάτι του κάμπου να μην καλλιεργείται σε 15 χρόνια λόγω του φαινομένου αλατότητας του εδάφους.

Παίρνοντας το λόγο ο Στέργιος Κεχαγιάς, παρατήρησε πως θα πρέπει να γίνει μια γενικότερη διαχείριση των Τεναγών, και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης θα πρέπει να δώσει τις λύσεις. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, γιατί όπως είπε με λίγα χρήματα γίνονται μόνο μικρές παρεμβάσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα. Παράλληλα σημείωσε πως “θα πρέπει να έχουμε τον ΕΛΓΑ σε εγρήγορση”, και “να είμαστε κοντά στους αγρότες”.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Στέλιος Μπράτσος, παρατήρησε πως “το φαινόμενο είναι χρόνιο. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η διαδικασία για οριστική λύση του προβλήματος. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα για τα οποία υπάρχουν τεχνικοί που μπορούν να τα λύσουν. Ο φορέας πρέπει να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση για να λυθεί το πρόβλημα”, ενώ σχολίασε πως μπορεί να υπάρχει και το θέμα εκμετάλλευσης της τύρφης των Τεναγών.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: