Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: Το μήνυμα εστάλη

Την θετική εικόνα που αποκόμισε από τους Αλέξη Τσίπρα, Αλέκα Παπαρήγα και Πάνο Καμμένο, αλλά και την «κατανόηση» του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, τόνισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, που βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς της περιοχής προκειμένου να ενημερώσουν για την υπόθεση τους πολιτικούς αρχηγούς.


«Έχουμε ήδη δει τον κ. Τσίπρα, την κα Παπαρήγα, τον κ. Καμμένο. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί η κοινωνία αδιατάρακτα στο χρόνο με πλήρη ομοθυμία χωρίς καμία παρέκκλιση λέει όχι σε αυτή την επένδυση. Θέλουμε να τους πούμε ότι εμείς δεν δαιμονοποιούμε τις επενδύσεις αλλά σε αυτή τη συγκεκριμένη επένδυση, την εξόρυξη του χρυσού, λέμε ότι δεν συνάδει με τις δικές μας επιλογές, έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στην ιστορία του τόπου μας να παραδώσουμε αλώβητη, αυθεντική την θρακική γη. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει η θεσμική κοινωνία της περιοχής μας στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στην ιστορία», παρατήρησε.

Για το πώς αντέδρασαν οι τρεις αρχηγοί, είπε: «Θα το πω μονολεκτικά. Αφουγκράζονται την κοινωνία και συμπορεύονται με την κοινωνία και οι τρεις χωρίς πολυγλωσσία. Μάλιστα αναμένονται και οι επισκέψεις στην περιοχή».

Χθες συναντήθηκε και με τον κ. Βενιζέλο, και είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό που εισπράξαμε ήταν μια κατανόηση για τη θεσμική κοινωνία. Θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά ειλικρινής ότι η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν να δώσει ένα μήνυμα και προς τους ξένους επενδυτές για να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Όμως με τη συζήτηση που είχαμε, παραθέτοντας με καθαρά επιστημονικό και τεχνοκρατικό τρόπο κυρίως από το ΤΕΕ, το τι σημαίνει ή τι επιπτώσεις έχει στην πραγματική οικονομία και στο περιβάλλον η συγκεκριμένη επένδυση, βλέποντας και την πλήρη ομοθυμία όλης της κοινωνίας, είπε ότι θα συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και τα επιχειρήματά μας αλλά κυρίως η συλλογικότητα και το παλλαϊκό αίτημα της ντόπιας κοινωνίας».

«Απ’ ότι γνωρίζουμε θα το πάνε με fast track, γιατί ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε από το ΤΕΕ δεν μπορούν να υπερβούν τις 100, για να το βάλουν στο fast track το πάνε στις 200. το σημαντικό είναι ότι τα παρακείμενα χωριά που είναι δίπλα, δεν θα έχουν ζωή, θα πρέπει να ξεριζωθούν. Ποιος θα ζήσει, ποιος θα αφήσει το παιδί του να ζήσει με το κυάνιο; Μια σειρά από παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως είναι η γεωργία, πλήττεται. Υπάρχει εκεί δίπλα η Εβροφάρμα, που καλύπτει το 3% της παραγωγής γάλακτος σε όλη τη χώρα. Αυτοί δήλωσαν ότι αν η συγκεκριμένη επένδυση εγκριθεί, θα κλείσουν την επόμενη μέρα. Πλήττεται η αλιεία. Η θάλασσα είναι στα 500 μέτρα», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «δεν μπορώ να προδικάσω ποια θα είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά εμείς είχαμε υποχρέωση να δούμε όλους τους αρχηγούς που συγκροτούν κυρίως την κυβέρνηση και των κομμάτων για να τους ενημερώσουμε ως τοπική κοινωνία. Γιατί αυτό που προσπάθησε η εταιρία να περάσει, είναι η παραπληροφόρηση και ότι πρόκειται για 5-10 ακτιβιστές που προσπαθούν να ανακυκλώσουν την πολιτική τους παρουσία μέσα από την υπόθεση αυτή».

«Δεν είναι αρετή αυτό που κάναμε, που λέμε όχι αναδιανομή του εθνικού πλούτου στα ξένα συμφέροντα; Τι είναι; Να γίνουμε φερέφωνα των εταιριών; Και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί από όλη την κοινωνία. Πάνω απ’ όλα βάζουμε το καλό της περιοχής μας. Ποιος δεν θέλει μια επένδυση στην περιοχή του όταν η ανεργία σε αυτή την περιοχή είναι 60%; Είμαστε τρελλοί; Τι θα πούμε στον κτηνοτρόφο και στον κάτοικο του Περάματος; Πάρε τα πράγματά σου και φύγε από εδώ; Και να πάει που;», ανέφερε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: