Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χρέος

«Η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος από τη στιγμή που πλήττεται σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του λαού. Επομένως έχουμε πολλά σημαντικά όπλα. Αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση της Αργεντινής τώρα. Όποια χώρα αποφασίσει να μην πληρώσει στην πραγματικότητα βελτιώνει αμέσως τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στο δανειστή», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας παράλληλα πως «μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει χώρα η οποία να έχει μπορέσει να βγει από κρίση, υφεσιακή βαριά, χωρίς να έχει στη δυνατότητά της την εθνική νομισματική πολιτική και χωρίς να έχει ένα μαλακό νόμισμα που λέμε και όχι ένα σκληρό νόμισμα, ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα όπως είναι το ευρώ το οποίο κάνει αδύνατη κάθε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης».

Σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη, σχολίασε πως «τα οφέλη τα βλέπουμε νομίζω και νομίζω τα ξέρουν όλοι οι πολίτες πια. Δηλαδή κυρίως το γεγονός ότι είμαστε στην ευρωζώνη, έχουμε ένα σκληρό νόμισμα, κινούμαστε σε ένα πλαίσιο που δεν καθορίζεται με βάση τις ανάγκες μας, έχουν τη δύναμη επιβολής, μπορούν και μας κυβερνούν, μας έχουν επιβάλει πολιτικές που είναι καταστροφικές. Νομίζω πως μέσα από την καθημερινή του ζωή πια και την γρήγορη και βαθιά υποβάθμιση, το ξέρει ο κάθε πολίτης, το ξέρει η κοινωνία μας για το που έχουμε οδηγηθεί. Δυστυχώς το βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες χώρες και δυστυχώς ίσως τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου δείχνουν ότι θα έπρεπε να έχουμε δράσει πιο πριν απ’ ότι σήμερα», σημειώνοντας πως «ο φόβος είναι το βασικό, είναι το κλειδί της υπόθεσης».

Για το αν θα φύγουμε από την ευρωζώνη τι πρόκειται να γίνει, είπε πως «ακούγαμε πολλά πράγματα ότι αν φύγουμε από την ευρωζώνη και το ευρώ δεν θα έχουμε πετρέλαιο. Ούτε τώρα έχουμε πετρέλαιο και είχαμε τα μαγκάλια της Λάρισας. Ακούγαμε ότι θα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και το διαπιστώνουμε σε κάθε φαρμακείο. Ακούγαμε ότι θα υπάρχει υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, και μιλάμε για μια άγρια πτώση του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης. Ακούγαμε ότι τα ΑΤΜ δεν θα σου δίνουν παρά μόνο λίγα χρήματα και το βλέπουμε στην Κύπρο. Ακούγαμε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές για μέρες, και βλέπουμε στην Κύπρο να είναι κλειστές για περισσότερες μέρες απ’ όσο ήταν στην μεγάλη κρίση της Αργεντινής. Όλο αυτό το σενάριο της κινδυνολογίας το βλέπουμε πια να διαδραματίζεται στην πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει χώρα η οποία να έχει μπορέσει να βγει από κρίση, υφεσιακή βαριά, χωρίς να έχει στη δυνατότητά της την εθνική νομισματική πολιτική και χωρίς να έχει ένα μαλακό νόμισμα που λέμε και όχι ένα σκληρό νόμισμα, ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα όπως είναι το ευρώ το οποίο κάνει αδύνατη κάθε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «έχουμε χώρες οι οποίες είναι εκτός ευρώ και οι οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα αυτές οι χώρες είναι οι περισσότερες από αυτές, αυτές που έχουν δείξει καλύτερες επιδόσεις, την ανθεκτικότητα στην κρίση. Το ΔΝΤ έδωσε μια ιεράρχηση των χωρών με βάση δύο κριτήρια, αν για το 2012 ανέβηκαν ή κατέβηκαν οι μισθοί και αν ανέβηκε ή κατέβηκε το ΑΕΠ. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια, οι χώρες που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Σουηδία και η Πολωνία. Δηλαδή δύο χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και εκτός ευρώ. Η χειρότερη χώρα σε απόσταση από όλες τις άλλες, με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν η Ελλάδα. Έχουμε δείγμα ότι υπάρχει τέτοιο είδος χωρών. Αν θέλουμε να αλλάξουμε, να αποκτήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, γιατί δεν έχουμε, και να πάμε σε μια οικονομική ανασυγκρότηση, θα έρθουμε άμεσα σε σύγκρουση με διατάξεις που υπάρχουν στην ΕΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τη διαδικασία δημιουργίας των βάσεων ανάπτυξης της χώρας, και αν έρθουμε σε σύγκρουση με τις διατάξεις της ΕΕ να εφαρμόσουμε το συμφέρον της χώρας και ο ίδιος ο ελληνικός λαός να αποφασίσει τι θα κάνει».

Απαντώντας στην ερώτηση αν το σημερινό πολιτικό προσωπικό μπορεί να έρθει σε σύγκρουση, είπε πως «αποδεικνύεται πως όχι για όσους βρίσκονται στη διακυβέρνηση. Η Κύπρος όμως μας έδειξε και κάτι άλλο. Ότι η εναλλακτική άποψη που σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προβάλλονταν πάρα πολύ, ότι δηλαδή με μια σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να καταργήσουμε το μνημόνιο μέσα στην ευρωζώνη, που ήταν πολύ αρεστή στον κόσμο, δεν περνά. Η Κύπρος έδωσε τη χαριστική βολή στην πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Δηλαδή η Κύπρος ξεκίνησε με τους καλύτερους όρους τη διαπραγμάτευση, όλο το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά του μνημονίου, και σε μια βδομάδα η Κύπρος είχε γονατίσει κυριολεκτικά, και κατά τη γνώμη μου η ηγεσία της είχε ξεφτιλιστεί στα μάτια των πάντων, γιατί είπαν σταματάμε τη ρευστότητα που δίνει η ΕΚΤ που σημαίνει πλήρη κατάρρευση των τραπεζών».

Τέλος, όσον αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας, ανέφερε πως «το χρέος αυτό έχει υπογραφές από κάτω, δηλαδή νομικά δεσμεύει την Ελλάδα. Είναι πολύ χειρότερο χρέος από το προηγούμενο, γιατί είναι χρέος σε χώρες, μας βάζει σε αντιπαράθεση με τον κόσμο, και δεν είναι πια στο δίκαιο του Έλληνα δικαστή, αλλά είναι στο δίκαιο της Αγγλίας, και θα επιδικαστεί στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Παρόλα αυτά, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος. Αυτό το λέει ακόμη και ο εσωτερικός νόμος σχετικά με τη μη πληρωμή του χρέους που έχουν οι ΗΠΑ. Μια πολιτεία ή ένας δήμος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να μην πληρώσει το χρέος από τη στιγμή που πλήττεται σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του λαού. Επομένως έχουμε πολλά σημαντικά όπλα. Αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση της Αργεντινής τώρα. Όποια χώρα αποφασίσει να μην πληρώσει στην πραγματικότητα βελτιώνει αμέσως τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στο δανειστή, ο οποίος προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί να πάρει για να μην χάσει τα πάντα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: