Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τα διόδια προχωρούν...

Η μικρή συμμετοχή πολιτών στη χθεσινή κινητοποίηση στην οποία κάλεσε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου για την αποτροπή της συνέχισης των εργασιών κατασκευής του σταθμού διοδίων στην Εγνατία κοντά στον κόμβο της Μουσθένης, ουσιαστικά σήμανε και το τέλος των κινητοποιήσεων με αυτή τη μορφή.


 Ούτε ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στην αντίδραση αυτή, αφού όλο το πρωί ψιλόβρεχε, με αποτέλεσμα να αποτρέψει κάποιους που πιθανόν θα ήθελαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Νωρίς το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο σημείο απομάκρυναν, με εισαγγελική εντολή, τα οχήματα που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Παγγαίου, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση, στο σημείο των εργασιών, και έτσι το έργο συνεχίστηκε κανονικά. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν και χθες στο χώρο των έργων, χωρίς να χρειαστεί και αυτή τη φορά να επέμβουν.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, «εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που κάναμε χθες και αποφασίσαμε να κάνουμε κινητοποιήσεις, είχαμε κλείσει το χώρο των εργασιών με αυτοκίνητα του Δήμου, είχαμε διάφορες διενέξεις εδώ από χθες το βράδυ που το κάναμε με την Αστυνομική Διεύθυνση, γιατί και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα εκτελούνται οι εργασίες δυστυχώς. εμείς χθες το απόγευμα υλοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου κάναμε μεγάλη κινητοποίηση, καλέσαμε όλους τους φορείς του Δήμου και όχι μόνο, τους συλλόγους κλπ. Η προσέλευση του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη. Και εγώ πραγματικά δεν ξέρω τελικά αν οι πολίτες εδώ θέλουν τα διόδια ή όχι. Εμείς έχουμε ραντεβού στις 2 με τον πρόεδρο της Εγνατίας. Έχουμε καλέσει και τους άλλους δημάρχους να έρθουν και τον κ. Γρανά. Θα πάμε εκεί να συζητήσουμε. Βεβαίως δεν έχουμε τη δύναμη που θα έπρεπε να έχουμε από την παρουσία του κόσμου».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου Γιάννης Φιλόσογλου, σχολίασε πως «σήμερα δηλώνω απογοητευμένος από τον κόσμο. Πραγματικά μετά τα χθεσινά επεισόδια θεωρήσαμε ότι θα υπάρχει αρκετός κόσμος εδώ για να συμπαρασταθεί. Δυστυχώς χθες με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πήραμε να μεταφέρουμε εδώ οχήματα του Δήμου ώστε να τα τοποθετήσουμε επάνω στο έργο, ώστε να μην μπορεί ο εργολάβος να συνεχίσει τις εργασίες, είχε εντολή ο αστυνομικός διευθυντής από τον εισαγγελέα να φέρει γερανό για να μεταφέρει τα οχήματα, όπως και το έκανε τα μετέφερε. Το δεύτερο βήμα λοιπόν που είχαμε αποφασίσει να γίνει ήταν με την προσέλευση αρκετού κόσμου, να σπάσουμε τον κλοιό των ΜΑΤ να μπούμε στην Εγνατία Οδό και να πάμε εμείς προσωπικά και να σταματήσουμε το έργο. Δυστυχώς σήμερα η προσέλευση είναι ελάχιστη, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε και αυτή την κίνηση. Το μόνο που απομένει αυτή τη στιγμή είναι η διαπραγμάτευση με την κεντρική διοίκηση και με τη διοίκηση της Εγνατίας ΑΕ. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι δυστυχώς φτάσαμε στον τόπο του εγκλήματος όταν το έγκλημα ήδη είχε γίνει και είχε γίνει και η κηδεία του θύματος. Εδώ εμείς έπρεπε να έρθουμε πριν από πολλούς μήνες όταν είχαν σκεφθεί για να ξεκινήσουν την κατασκευή των διοδίων, και όταν άρχισε ο εργολάβος να τοποθετεί τη σηματοδότηση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, ολιγώρησε η δημοτική αρχή και σήμερα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε. Νομίζω ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό η υπόθεση είναι χαμένη. Δεν παύουμε όμως να μαχόμαστε γιατί αν δεν παλεύεις σίγουρα τη μάχη την έχεις χαμένη. Θα πρέπει τώρα και με το υπουργείο και με την Εγνατία, να προσπαθήσουμε να βρούμε έστω και την ύστατη στιγμή μια λύση».

Για ακόμη μια φορά παρών στην συγκέντρωση ήταν και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Γερομάρκος, ο οποίος ανέφερε πως «εκπροσωπώντας την Περιφέρεια αλλά και σαν άνθρωπος της περιοχής βρίσκομαι εδώ σχεδόν καθημερινά, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου αλλά και των κατοίκων να εμποδίσουμε την εγκατάσταση των διοδίων ειδικά σε αυτό το σημείο. Εξάλλου και εμείς σαν Περιφέρεια έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου μιλάμε για ένα μόνο σταθμό διοδίων σε όλη την Περιφέρεια. Επίσης σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς έχει εισαγάγει σαν έκτακτο θέμα, το θέμα εγκατάστασης των διοδίων στη Μουσθένη, στην Ασπροβάλτα, στο Νέστο και γενικότερα το μεγάλο θέμα που δημιουργείται με τους πολλούς σταθμούς διοδίων στην Περιφέρειά μας. Επίσης ελπίζω ότι θα υπάρξει κάτι το ευχάριστο από τη συνάντηση που επίκειται σήμερα το μεσημέρι με τη διοίκηση της Εγνατίας ΑΕ όπου εκ μέρους της Περιφέρειας θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Γρανάς. Αυτό που με απογοητεύει είναι ότι παρά την κινητοποίηση που έχει γίνει όλες αυτές τις μέρες υπάρχει μικρή συμμετοχή των κατοίκων και πραγματικά αυτό μας προβληματίζει. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ενημέρωσης ή αδιαφορίας, αλλά σίγουρα, σε ένα τέτοιο πρόβλημα η τοπική κοινωνία δεν συμμετέχει με τη δυναμική που πρέπει, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Τέλος, στο χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κώστα Μορφίδη, ο οποίος δήλωσε πως «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου κατά της εγκατάστασης των διοδίων με μια άλλη λογική όμως, την λογική ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν καθόλου διόδια, γιατί πέρα από το γεγονός ότι κάνουν κακό όχι μόνο στην τοπική αλλά γενικότερα στην κοινωνία η οποία μαστίζεται από φόρους και χαράτσια και δεν πρέπει να επιβάλουμε καινούργια, κάνουμε κακό και στη λειτουργία του ίδιου του δρόμου. Ο δρόμος αυτός φτιάχτηκε για να ενώνει ηπείρους, για να μεταφέρονται εμπορεύματα και να επικοινωνεί ο κόσμος και βλέπετε να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα εξαιτίας των πολλών διοδίων, εξαιτίας του κόστους των καυσίμων στη χώρα μας. Τζάμπα ξοδέψαμε όλα αυτά τα δις για να φτιαχτεί ο δρόμος».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: