Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πολιτικές πιέσεις σχεδιάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα διόδια

Την άσκηση πολιτικών πιέσεων στα πολιτικά πρόσωπα από τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα μεταβεί για το θέμα αυτό στην Αθήνα αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, χθες το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το θέμα της εγκατάστασης σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό στο ύψος της Μουσθένης, στο Νέστο, στην Αλεξανδρούπολη και πιθανόν και στην Ασπροβάλτα, που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς.


Ο κ. Γρανάς, ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις που υπήρξαν στο θέμα των διοδίων, την έναρξη των εργασιών στον κόμβο της Μουσθένης και για τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με τη διοίκηση της Εγνατίας. Ακόμη έγινε γνωστό πως την Τρίτη η επιτροπή αυτή θα γνωρίζει πότε θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για το θέμα των διοδίων, όπου και θα επαναλάβουν την αντίθεση της Περιφέρειας στη λειτουργία τόσων σταθμών διοδίων.

Σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του κ. Γρανά «παρόλο που η τιμή της βενζίνης έχει από τις υψηλότερες φορολογίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει στην απόσυρση ενός τεράστιου αριθμού πινακίδων αυτοκινήτων, καταβάλλουμε διόδια για έναν αυτοκινητόδρομο που έχει πολλά κατασκευαστικά προβλήματα, χωρίς να υπάρχει ικανός αριθμός σταθμών εφοδιασμού αυτοκινήτων (ΣΕΑ). Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. προχωρά στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους τους Έλληνες. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρότατα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και την απομονώνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, δυσκολεύοντας την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Όλα αυτά θα είχαν διευθετηθεί εφόσον η εταιρεία είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων. Παρακαλούμε να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης στην έκτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στις 19-03-2013, το θέμα σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., να κατασκευάσει σταθμούς διοδίων στη Μουσθένη, το Νέστο, την Αλεξανδρούπολη και πιθανόν στην Ασπροβάλτα».

Το Σώμα, ουσιαστικά επικαιροποίησε την άποψη που είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι ότι η λειτουργία νέου σταθμού στα όρια της Περιφέρειας θα προκαλέσει επί πλέον επιβάρυνση στη διακίνηση προϊόντων, στην προσφορά υπηρεσιών και στην μετακίνηση των πολιτών, και παράλληλα εναντιώθηκαν σε οποιαδήποτε αύξηση της τιμής διέλευσης ενώ ζήτησαν από την Εγνατία Οδό άμεσα, να προχωρήσει στην συντήρηση τμημάτων του οδοστρώματος εντός της Περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω επικινδυνότητας, και επέμειναν στη θέση για ένα σταθμό διοδίων σε όλο το μήκος της Περιφέρειας, δηλαδή αυτόν του Ιάσμου που ήδη λειτουργεί.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: