Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ν. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: "Κατέστησαν την Ελλάδα ανίκανη"

«Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε λίγο την προσπάθεια και να δούμε τις ενοχές που υπάρχουν και σε αξιωματούχους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να κάνουμε την καταγγελία εκεί που πρέπει να την κάνουμε ή και να διώξουμε κάποιους ακόμα και αν είμαστε από την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω είμαστε μέλος της ΕΕ και έχουμε το δικαίωμα να βασιστούμε σε νόμους, και διεθνείς νόμους μάλιστα, και να καταγγείλουμε κάποιους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το δεύτερο βήμα», σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, σχετικά με την υπόθεση που προέκυψε γύρω από το έλλειμμα της χώρας.


Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, «θα αισθανόμουν πλήρως δικαιωμένος όταν λιώσει όλο το παγόβουνο και όχι μόνο η κορυφή του. Τουλάχιστον στην Ελλάδα η δικαστική εξουσία είναι ακόμα αδιάφθορη και αδέκαστη και δουλεύει σωστά. Κάποτε, είχα διαβάσει κάπου ότι οι άνθρωποι που είναι αδιάφθοροι και αδέκαστοι είναι αυτοί που ίσως να δημιουργούν ερήμους για να ξεπροβάλουν οάσεις. Βέβαια εδώ έχουμε ήδη μια έρημο ελπίδων, ονείρων και προοπτικών, τα έχει ήδη στερηθεί ο λαός μας, και πραγματικά χρειαζόμαστε επιτέλους κάποιες οάσεις δημοκρατίας, και νομίζω ότι τις είχαμε αυτές σήμερα».

Σχετικά με την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, παρατήρησε πως «υπάρχει σε εξέλιξη μια δικογραφία η οποία θα αποδείξει αν υπάρχουν κάποιες ενοχές σε ανθρώπους πέρα του κ. Γεωργίου. Από εκεί και πέρα γιατί δεν εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Υποτίθεται ότι η δικαιοσύνη ανέκαθεν ήταν ανεξάρτητη και αδιάφθορη και κάνει τη δουλειά της σε κάθε εποχή. Αν βρει σε μια εποχή κάποιο πρόβλημα να εξετάσει, θα το εξετάσει αυτεπάγγελτα και χωρίς κάποιες οδηγίες από άλλους. Από εκεί και πέρα είναι σαν να λέει ότι η σημερινή κατάσταση προέκυψε, δηλαδή η σημερινή καταγγελία εναντίον του κ. Γεωργίου, προέκυψε επειδή κάποιοι είναι εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Δεν το δέχομαι αυτό».

Όπως είπε, «υπήρξαν προσπάθειες ακόμα και της δικαστικής εξουσίας για να πληρώσει κάποιος γι’ αυτό ενάμιση χρόνο πριν, όταν ο φάκελος για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ πήγε στη Βουλή. Με την εξεταστική επιτροπή που δημιουργήθηκε, όλοι βγήκαν αθώοι. Από εκεί και πέρα έχουμε αυτό το νόμο περί ευθύνης υπουργών που αθωώνει όποιον βολεύει όταν είναι βέβαια βουλευτής ή υπουργός».

«Είναι στο χέρι μας»

«Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε λίγο την προσπάθεια και να δούμε τις ενοχές που υπάρχουν και σε αξιωματούχους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να κάνουμε την καταγγελία εκεί που πρέπει να την κάνουμε ή και να διώξουμε κάποιους ακόμα και αν είμαστε από την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω είμαστε μέλος της ΕΕ και έχουμε το δικαίωμα να βασιστούμε σε νόμους, και διεθνείς νόμους μάλιστα, και να καταγγείλουμε κάποιους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το δεύτερο βήμα», παρατήρησε.

Όπως είπε, «κάπου υπάρχει και ένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι όλα έγιναν για να βολευτούν κάποιες χώρες και να κυριαρχήσουν οικονομικά. Από εκεί και πέρα εμείς χρησιμοποιηθήκαμε σαν πειραματόζωο για να διαιρεθεί η Ευρώπη σε δύο ειδών χωρών, τους νότιους και τους βόρειους, που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις κρίσεις που περνάμε για να αυξήσουν τα δικά τους».

Ίσως και κάτω του 5%

«Όταν ανέλαβα, μαζί με την κα Γεωργαντά, και με την πλειοψηφία του συμβουλίου του οργάνου, αμφισβητήσαμε τον τρόπο υπολογισμού που μας έφερνε ο κ. Γεωργίου. Κατόπιν εορτής, γιατί τα στοιχεία αυτά δεν μας άφηνε να τα δούμε ποτέ, και με όσα βλέπαμε, όσα ακούγαμε ότι χρησιμοποιούνται ως αιτιολογία υπολογισμού, εμείς αντιδράσαμε και τα αμφισβητήσαμε, πέρασαν δύο χρόνια, αλλά καταφέραμε να συλλέξουμε κάποια στοιχεία τα οποία μας βοήθησαν να υπολογίσουμε αφαιρετικά το έλλειμμα από το ποσό που το είχε κανονίσει ο κ. Γεωργίου, το 15,4% ή 15,8% γιατί ξαναϋπολόγισε και το ΑΕΠ. Το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής του κλάσματος του ελλείμματος. Το 15,8% αν το δούμε αφαιρετικά και βγάλουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν θα έπρεπε να μπούνε, όχι μόνο κατά τη γνώμη μας, κατά τα κριτήρια ευρωπαϊκών νόμων αν θέλετε. Είναι οι ευρωπαϊκοί κανόνες λογαριασμών. Θα έπρεπε να βγούνε πάρα πολλά δις, και από αυτό τον υπολογισμό καταλήγουμε ότι το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι όχι 15,4%, όχι μονοψήφιο, αλλά ίσως και κάτω του 5%, που μας φέρνει στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία. Ακόμη και η Γαλλία είχε 7,5% έλλειμμα το 2009. Είναι πολύ μεγάλη απόκλιση με τα δεδομένα που βλέπουμε και όχι τα φουσκωμένα. Αυτά τα δεδομένα μπορούμε να τα τεκμηριώσουμε γιατί είναι μαϊμού και πρέπει να φύγουνε. Και βασιζόμαστε πάνω σε ευρωπαϊκούς κανόνες τους οποίους ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε αλλά πολύ γενικά, ότι το κάνουμε σύμφωνα με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοεί προφανώς αυτό το ESA, το οποίο βέβαια εμπεριέχει κριτήρια, αν το διαβάσει κανείς σωστά, βάση των οποίων λειτουργεί κάποιος για να υπολογίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, «με αυτό το έλλειμμα όχι μόνο δεν θα μπαίναμε στο μνημόνιο. Βασικά με τη συνεχή αυθαίρετη άνοδο του ελλείμματος που βαφτίστηκε 7-8 φορές πριν το 15,4%, που είχε βαφτιστεί 4-5 φορές πριν το μνημόνιο, η οποία αύξηση του ελλείμματος ακολουθείται παράλληλα από αύξηση των spreads και των cds και κατέστησαν την Ελλάδα ανίκανη, την εποχή του Μαίου του Καστελόριζου, να είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές για δανεισμό».

«Βλέπω ένα δίχτυ συσχέτισης»

«Από εκεί και πέρα, αντί ο κ. Γεωργίου που υποτίθεται ότι του έκανε την τιμή το κράτος να τον βάλει πρόεδρο μιας ανεξάρτητης αρχής, να κάτσει να υπολογίσει από το μηδέν αυτούς τους υπολογισμούς. Η ΕΣYΕ, η προηγούμενη ΕΛΣΤΑΤ το είχε εκτιμήσει τον Σεπτέμβριο του 2009 γύρω στο 6%. Μετά ο κ. Προβόπουλος το είχε εκτιμήσει γύρω στο 9%. Αυτά ήταν εκτιμήσεις όμως. Μπορεί η εκτίμηση να στηριζόταν σε κάποια στοιχεία, τα πραγματικά στοιχεία όμως θα έπρεπε κανείς να περιμένει να τελειώσει η χρονιά και μετά να τα υπολογίσει. Εδώ τελείωσε το 2009 και αντί να κατεβαίνουν οι υπολογισμοί ανεβαίνανε», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «εγώ επειδή είμαι και στατιστικός βλέπω ένα δίχτυ συσχέτισης 100% αν θέλετε, μεταξύ των spreads και του ελλείμματος, όπως ανέβαινε αυθαιρέτως. Από εκεί και πέρα βέβαια κάποιος μπορεί να σκεφθεί ότι γινόταν γι’ αυτό το σκοπό να πάμε κάπου αλλού για τις δανειακές μας ανάγκες. Αν ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα δεν θα χρειαζόταν να καταλήξουμε ούτε στο ΔΝΤ ούτε στα μνημόνια».

«Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από ανθρώπους του εξωτερικού και από Έλληνες του εξωτερικού. Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους της Eurostat. Ο πρόεδρος της Eurostat για τους δικούς του λόγους έδινε τις εντολές στον κ. Γεωργίου, ο οποίος βέβαια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ούτε καν στατιστικός, ούτε αναπληρωτής προϊστάμενος της στατιστικής υπηρεσίας του ΔΝΤ, παρόλα τα δελτία Τύπου που τον έλεγαν έτσι. Ήταν απλώς ένας μικρός τομέας του τμήματος στατιστικής που ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος, οικονομικής φύσεως», τόνισε ο κ. Λογοθέτης, και κλείνοντας σημείωσε πως «όταν δεν μπορώ να πιστέψω αυτά τα στοιχεία που φέρνει ο πρόεδρος και τα δημοσιεύει μέσω της Eurostat, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ ούτε να εκφράσω γνώμη για την ορθότητα των στοιχείων των μετέπειτα ετών. Πως τα υπολογίζουν ούτε ξέρω ακόμα. Αυτή τη στιγμή ξέρω τεκμηριωμένα για τα στοιχεία του 2009, για τα οποία επαναλαμβάνω ακολουθείται μια αφαιρετική μέθοδος, δηλαδή αρχίζω από το υψηλό ποσοστό που μας έδωσε ο κ. Γεωργίου και αφαιρώ στοιχεία που δεν έπρεπε να μπούνε. Και μπορώ να σας τα εξηγήσω αυτά».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: