Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ:"Είναι και ενοχλητικό και έξω από τις συνήθειες της ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς"

«Ομολογουμένως αυτές οι ενέργειες δεν είναι και δεν ήταν ποτέ γνώρισμα της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς. Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες δεν κάνουν καλό στο χώρο μας και προβληματιζόμαστε όλοι», σχολίασε ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την απόφαση του προέδρου του κόμματος να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τους δύο βουλευτές που εξέφρασαν διαφορετική γνώμη στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ομολογουμένως αυτές οι ενέργειες δεν είναι και δεν ήταν ποτέ γνώρισμα της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς. Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες δεν κάνουν καλό στο χώρο μας και προβληματιζόμαστε όλοι. Είμαστε αρκετά προβληματισμένοι γύρω από ένα γεγονός που αναγγέλθηκε με τον τρόπο που αναγγέλθηκε. Είναι θέμα του κόμματός μας όμως να το δούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία».

Η ΔΗΜΑΡ, όπως ανέφερε, «είναι ένα κόμμα μελών και ίσων. Πάνω απ’ όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αριστεράς λειτουργούν πάντα με θεσμικό τρόπο. Θα το δούμε όμως τις επόμενες μέρες στα θεσμικά μας όργανα μια και στην Κεντρική Επιτροπή θα το θέσουμε έτσι όπως πρέπει να το θέσουμε αρκετοί. Είναι προφανές ότι έχουμε αιφνιδιαστεί και δεν είναι μέσα στις συνήθειές μας. Η δημοκρατία μέσα σε ένα κόμμα, καλό του κάνει, κακό δεν του κάνει. Τα μονολιθικά κόμματα πια, φαίνεται ότι είναι για το προηγούμενο, το παλιό πολιτικό σύστημα που μας έφερε εδώ που μας έφερε. Θα έπρεπε κανονικά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που και πάλι δεν είναι «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Εδώ δεν πρόκειται απλώς για απόψεις. Πρόκειται για συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που εκκρεμούν προς συζήτηση και θα έπρεπε κάποια στιγμή να συζητηθούν ανοιχτά, γιατί έχουν περάσει έξι μήνες διακυβέρνησης του τόπου και «να κάνουμε και ταμείο» κάποια στιγμή».

«Αυτό είναι και ενοχλητικό και έξω από τις συνήθειες της ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό που γίνεται έχει στοιχεία παλαιοκομματισμού. Αυτό που λέει ο απλός πολίτης είναι ότι τέλος πάντων, συνεχίζεται και σήμερα αυτή η νοσηρή πολιτική που μας έφερε εδώ. Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει κάποτε (και η ΔΗΜΑΡ γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε, είναι ένα κόμμα εν μέσω κρίσης), να μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της και να πει εγώ κάνω τομή σε σχέση με αυτά που γινόταν μέχρι σήμερα, κάνω τομή σε σχέση με το παλιό. Οικοδομώ το καινούργιο με μια υγεία», παρατήρησε.

Ευθύνες και κυβερνήσεις συνεργασίας

«Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν. Όμως κατά τη γνώμη μου αυτό το οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ήταν ενδογενές. Κάποια στιγμή θα έπρεπε να φύγουμε από την εποχή των κοτζαμπάσηδων και αυτών που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και θα έπρεπε να φτιάξουμε ένα οργανωμένο σύγχρονο κράτος. Σήμερα το πιο προοδευτικό είναι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο κράτος που θα είναι επ’ ωφελεία της κοινωνίας και των πολιτών. Πέρασαν πάρα πολλά χρήματα, δυστυχώς αυτά δεν επενδύθηκαν επ’ ωφελεία του πολίτη και της κοινωνίας», παρατήρησε ο κ. Φωτεινός.

Όπως είπε, «εγώ πιστεύω ότι σε αυτή την κυβέρνηση, μπορώ να δεχθώ ότι ο τόπος δεν έμεινε ακυβέρνητος. Από εκεί και πέρα θεωρώ χρέος του δικού μου χώρου σε ένα σχήμα που τα άλλα κόμματα δεν έχουν σχέση με την πολιτική που εκφράζουμε εμείς για τη χώρα, πρέπει η ΔΗΜΑΡ να αρθρώσει το δικό της πολιτικό λόγο, που έλεγε και προεκλογικά και μπορεί όντως να φέρει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο φτιάχτηκε η ΔΗΜΑΡ. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν είναι όποιος έχει το πάνω χέρι μπορεί και επιβάλει στους άλλους τη δική του στρατηγική. Η στρατηγική θα πρέπει να χαράζεται από κοινού, και νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας πιο ισχυρός θεσμός, αυτός του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μπορεί οι κυβερνήσεις συνεργασίας να έχει τουλάχιστον ότι κάποιος εποπτεύει».

«Όταν αυτή τη στιγμή εμείς σαν ΔΗΜΑΡ, από τη γέννησή μας λέμε ότι είμαστε ενάντια στη φοροδιαφυγή και στη διαφθορά, σήμερα που δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, εγώ πιστεύω ότι είτε ένα όνομα, είτε δύο, είτε δέκα, ουσιαστικά δεν λύνει το πρόβλημα. Ο Έλληνας πολίτης θα λέει ότι έχουν μικροκομματική λογική. Κατά τη γνώμη μου, για ένα εθνικό θέμα, πηγαίνεις στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και λες συγκάλεσε το συμβούλιο των αρχηγών. Έχουμε εντοπίσει όλοι το ίδιο πρόβλημα και αφού όλοι κοπτόμαστε ότι είναι το εθνικό θέμα, να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, να βρούμε με συμβιβασμούς τη λύση. Δηλαδή θέλει 200 βουλευτές ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ο νόμος περί άρσης της ασυλίας βουλευτών. Πρέπει όλοι οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι πάντες, να δικάζονται όπως δικάζεται ο κάθε πολίτης. Δυσκολίες υπάρχουν παντού, όμως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν δυσκολίες», σχολίασε.

Όπως υπογράμμισε, «πρέπει να αποκτήσουμε ξανά το ηθικό πρόταγμα που χάσαμε σαν πολιτικοί και να ακούμε το τι θέλει και ο πολίτης. Ο πολίτης δεν θέλει δεν θέλει αποκλειστικά τον Παπακωνσταντίνου ή πιθανόν οποιονδήποτε άλλον ενέχεται. Θέλει κάποτε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει τη δυναμική του αυτή και να έχει τη βούληση να πει ότι θα κάνω το καθήκον μου. Τα μέτρα που αποδέχθηκαν και ψηφίστηκαν με το δεύτερο μνημόνιο, πέρυσι την άνοιξη, είναι προφανές ότι μας έχουν εγκλωβίσει. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε. Δύο είναι οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν. Είναι ριζικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ξένοι, για να μπορέσουμε να στηριχθούμε όσον αφορά το κράτος, το φορολογικό και τον τρόπο που θα ανασυγκροτήσουμε τις δικές μας δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: