Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παράδοση - Παραλαβή αντιπεριφέρειας Πολιτισμού - Τουρισμού

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα έγινε χθες το πρωί, η τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού από τον Κώστα Παπακοσμά, στον Γιώργο Γερομάρκο, ο οποίος επιλέχθηκε από τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για να είναι ο επόμενος θεματικός αντιπεριφερειάρχης μέχρι το τέλος της θητείας.


Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Παπακοσμάς, που εκτός από τις ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη και όλους τους συμβούλους αλλά και τους συνεργάτες του προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό δράσης για τα δύο χρόνια της θητείας του, που ήταν και τα πρώτα δύο χρόνια του θεσμού. Όπως είπε υλοποιήθηκε η αποκέντρωση στην πράξη, όσον αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής, που πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας.

Όπως είπε, το πρώτο μέλημα ήταν η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. «Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια αποδείχθηκε ότι όταν αποφασίζουμε να συνεργαστούμε τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, απομονώνοντας τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας». Στόχο ακόμη, όπως είπε, αποτελούσε και ο ορθολογισμός των δαπανών με την αξιοποίηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ, κάτι που οδήγησε στην ύπαρξη ιδιαίτερα σημαντικής παρακαταθήκης. «Το σύνολο των δράσεων μας καλύφθηκε από τους ΚΑΠ, ενώ ξεπεράσαμε αρνητικές φιλοσοφίες ετών και αξιοποιήσαμε στο έπακρο το διαδίκτυο για να προβάλουμε την Περιφέρεια».

Όπως είπε, δόθηκε τέλος στις πολυδάπανες αποστολές στο εξωτερικό και στα ταξίδια των αιρετών, αφού τη δουλειά που έπρεπε να γίνει την έκαναν μόνο εξειδικευμένα στελέχη. Αναφέρθηκε σε σειρά εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες προβάλλεται η Περιφέρεια, και χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα τη σύνθεση της Επιτροπής. Παράλληλα, υπογράμμισε κάποιες δράσεις εμβληματικού χαρακτήρα, όπως είπε, όπως η διανομή βιβλίων που υπήρχαν στις αποθήκες της Περιφέρειας στις βιβλιοθήκες και τα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη χάρτα πολιτισμού, τη χάρτα τοπικών προϊόντων και εκδηλώσεων, και την εκκίνηση των διαδικασιών για τη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν. Τέλος αναφέρθηκε στη διαφάνεια που υπήρχε, και στο γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο.

Η τοποθέτηση Γερομάρκου

Παίρνοντας το λόγο ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης, που πλέον στην αρμοδιότητά του έχει και άλλους τομείς όπως την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τους φυσικούς πόρους, ευχαρίστησε τον Κ. Παπακοσμά, λέγοντας η προσφορά του αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αντιπεριφέρεια Πολιτισμού - Τουρισμού και σημείωσε ότι αξιοποιώντας αυτή την κληρονομιά θα προσπαθήσουν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά στόχων για κάθε τομέα, τονίζοντας ότι άμεσα θα γίνουν συναντήσεις με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Για τον τουρισμό, μεταξύ άλλων ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κάθε έτος, κάθε εξάμηνο, θα πρέπει να επανακαθορίζουμε τις κινήσεις μας. Οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας, είναι οι σύμμαχοί μας και συμπαραστάτες μας. Εν όψει της νέας χρονιάς και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα βρεθούμε άμεσα ώστε να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Άμεσα θα προχωρήσουμε επίσης στις κινήσεις για ενδυνάμωση υπαρχόντων γεγονότων που μπορούν να δημιουργήσουν τουριστικούς πόλους, καθώς και στον σχεδιασμό για την δυνατότητα θεσμοθέτησης νέων γεγονότων (event). Παράλληλα θα δουλεύουμε τα σχέδιά μας για στρατηγικές κινήσεις με ορίζοντα πιο μακροχρόνιο.Διάθεση μας είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειάς μας με περισσότερα στοιχεία από τον πλούτο που διαθέτουμε, ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε ένα προϊόν το οποίο θα καλύπτει περισσότερες επιλογές των επισκεπτών που θα προσκαλούμε κάθε φορά. Σκοπός μας είναι, να δημιουργήσουμε αναπτυξιακούς πόλους, στους οποίους ο τουρισμός θα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο».

Για τον πολιτισμό παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «ο πολιτιστικός τουρισμός (η αξιοποίηση δηλαδή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και των εκδηλώσεων και των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας) είναι ο ένας πυλώνας αυτής της προσπάθειας.

Ο άλλος πυλώνας είναι η δραστηριότητα γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό: υπάρχουν στην Περιφέρεια μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί και θεσμοί (όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος των Φιλίππων, καθώς και η δραστηριότητα των ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Κομοτηνής) που επενδύουν όχι μόνο στην καλλιτεχνική αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική της σύγχρονης τέχνης, αλλά και που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία της Περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας χρειάζεται να υπηρετεί τη διασύνδεση των πυλώνων αυτών με τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος, η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς και ουσιαστικούς δεσμούς μέσω της πολιτιστικής συνεργασίας, που μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμοι για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας».

Για την απασχόληση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στην Περιφέρεια υλοποιείται σημαντικός αριθμός έργων από προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ δύο σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη μέσα από την υλοποίηση 40 έργων: οι Τοπικές Δράσεις για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων (ΤΟΠ/ΕΚΟ) και τα Τοπικά Σχέδια για την Στήριξη της Απασχόλησης (ΤοπΣΑ). Αναμένεται επίσης ένας σημαντικός αριθμός καινούριων προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, καθώς επίσης τα ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που αποτελούν μία νέα προτεραιότητα για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Το στοίχημα ωστόσο για την Περιφέρεια είναι να αξιοποιήσει τα προγράμματα αυτά προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να υποστηρίξει νέες βιώσιμες κατευθύνσεις στην απασχόληση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μαζί με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων».

Τέλος, για το εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και τους φυσικούς πόρους ανέφερε πως «στο άμεσο διάστημα θα έχω επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους μας , δηλαδή τα Επιμελητήρια τους Εμπορικούς συλλόγους κλπ. Η Διοίκηση της Περιφέρειας μας, έχει δείξει μέχρι στιγμής την αμέριστη συμπαράσταση στα προβλήματα των επιχειρηματιών. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της περιοχής μας, όπως πιστεύουμε και στην δυναμική των επιχειρηματιών μας. Μαζί θα κινηθούμε για τις λύσεις των προβλημάτων, καθώς και στους σχεδιασμούς του μεγάλου στοιχήματος που υπάρχει μπροστά μας: την ανάκαμψη και την Επαναδημιουργία των χαμένων θέσεων απασχόλησης».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: