Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: «Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να αποκρυβεί»

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποκαλυφθούν πολλά πράγματα. Αρκεί να μην είναι αργά», παρατήρησε ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Γιάννης Δημαράς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


«Ως υπουργός Οικονομικών, που πήρε την περίφημη λίστα, για την οποία μιλάμε εδώ και 3 χρόνια, την οποία την έδωσε, λέει, για να διαφυλαχθεί, αλλά η λίστα χάθηκε και δεν μπορεί ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε η Δικαιοσύνη να βρει, ποιος τελικά είναι εκείνος που πήρε τη λίστα από τα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. Που την έβαλε; Τι έγινε, τι συνέβη; Για να ξαναστείλει το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας τη λίστα την αυθεντική και να δούμε ότι υπήρχαν διαφορές σε αυτά που διετείνοντο τότε και υποστήριζαν αυτοί που είχαν και αλλοιώσει τη λίστα, μέχρι σήμερα που μπορούμε να γνωρίζουμε και δέκα πράγματα. Αλλά τα πράγματα είναι και πιο σύνθετα», παρατήρησε ο κ. Δημαράς.

Όπως είπε, «επειδή τον προβληματισμό κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, δεν δόθηκε απάντηση στα σαφή και απλά ερωτήματα. Ξέρετε πόσο απλό ήταν να πει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι την έδωσα για διαφύλαξη τη λίστα πχ στον κ. Δημαρά. Από εκεί και πέρα να ζητηθούν οι ευθύνες του κ. Δημαρά να δούμε τι την έκανε, και ποιος έκανε την αλλοίωση. Σήμερα τυχαίνει να ανακοινώνεται ότι δύο από τους συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχονται από τους αρμόδιους εισαγγελείς για το αν πήραν ή όχι τη λίστα, και τι την έκαναν, και ποιος είναι αυτός που έκανε την αλλοίωση από τη λίστα την αρχική στο στικάκι που στη συνέχεια δόθηκε. Αυτά που έχουν γίνει είναι απίστευτα πράγματα. Υποθέτω ότι αν ομολογήσει κάποιος ότι πήρε τη λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει και το αν είχε εντολή για αλλοίωση της λίστας».

«Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να αποκρυβεί»

«Εκείνο που κατετέθη στην Επιτροπή από τον κ. Βενιζέλο, είναι ότι του εδόθη η λίστα από τον αρμόδιο της διερεύνησης της υποθέσεως, τον κ. Διώτη. Και ο κ. Διώτης είπε ότι αυτή η λίστα είναι αποτέλεσμα υποκλοπής. Και ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε αυτή την ερμηνεία, είπε στην επιτροπή ότι δεν την άγγιξε καν, και εν συνεχεία την παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά είναι προσχήματα, γιατί ενώ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα έπρεπε να συνεχίσει τις εργασίες της και να διατυπώσει στους ήδη ανθρώπους που είχε καλέσει για να ενημερώσουν τα ερωτήματα, η Επιτροπή, με πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να στείλει την υπόθεση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Επιτροπή Οικονομικών, ελέγχου του Πόθεν Έσχες της Βουλής. Δηλαδή ουσιαστικά, όταν η πρόταση η δική μου ήταν να συνεχίσουμε την έρευνα, ανεξαρτήτως του τι κάνει η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες, και αν προκύψει κάτι καινούργιο να το παραπέμψουμε στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε», παρατήρησε.

Όπως υπογράμμισε, «θεωρώ ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί να αποκρυβεί. Αν είναι αποφασισμένο το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε μια κάθαρση και αυτοκάθαρση, η προκαταρκτική επιτροπή να γίνει ούτως ή άλλως, για να φανεί ποιος εμπλέκεται και ποιος είναι αθώος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είπε ότι δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ, είναι πάρα πολλές άλλες. Και απλά αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και για τους πολίτες να μην δει τι γίνεται σε αυτή την ιστορία. Δεν μπορεί την ώρα που ο ελληνικός λαός πεινάει, να μην έχει προχωρήσει τις έρευνες αυτές για να δει ποιοι εκ των Ελλήνων έχει βγάλει τα μαύρα λεφτά έξω. Αυτά είναι μεγάλα, καθαρά πολιτικά ερωτήματα».

«Δεν υπάρχει κανένα κάδρο. Αν υπάρξει προκαταρκτική εξέταση και έρευνα, αυτή δεν θα σταματήσει ούτε στον κ. Παπανδρέου, ούτε στον κ. Βενιζέλο. Και βεβαίως πρέπει όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον απλό πολίτη. Δεν μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια και να μην ξέρει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί», τόνισε και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν πριν από 1,5 μήνα που οι ΑΝΕΛ να έχει καταθέσει αίτηση για προκαταρκτική εξέταση για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, και αυτή η πρόταση να έχει απορριφθεί και από τη ΝΔ, και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ και μετά να έρχονται οι ίδιοι και να ζητούν προκαταρκτική εξέταση. Είμαι βέβαιος ότι θα αποκαλυφθούν πολλά πράγματα. Αρκεί να μην είναι αργά».

Τέλος, για την Αριστερά, σχολίασε πως «όταν οποιοσδήποτε πολιτικός μηχανισμός βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Υπάρχει ένα πολιτικό κατεστημένο που διαπερνά όλα τα κόμματα. Και αυτό με φοβίζει πιο πολύ. Υπάρχουν ιδιωτικές επιθυμίες που ξεπερνούν και την ιδεολογία, και τον χαρακτήρα, και τον πολιτισμό των κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: