Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γεφύρι της Πλάκας, αυτοψία και αναστήλωση

Aυτοψία στην περιοχή των Τζουμέρκων πραγματοποιεί σήμερα κλιμάκιο ειδικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.

Το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Περικλή Βασιλάκη, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στόχος της συνάντησης ήταν, αφενός, η ενημέρωση για το εύρος των ζημιών που έχει υποστεί το μνημείο και, αφετέρου, ο συντονισμός του έργου αναστήλωσής του.

Αρωγή τοπικών φορέων

«Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εμβληματικό μνημείο μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικό δείγμα του ηπειρωτικού και νεοελληνικού πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης μετά το τέλος της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί πλήρως στην προτέρα μορφή». Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο δεσμεύεται «να φέρει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή εις πέρας το έργο αναστήλωσης» με την αρωγή των τοπικών φορέων και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος «θα έχει την ευθύνη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο». Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού ήταν άμεση, καθώς κλιμάκιο τεχνικών της οικείας εφορείας αρχαιοτήτων βρέθηκε στο σημείο». Κατά την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν η πτώση του ανατολικού ακροβάθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας, καθώς και η μερική καταστροφή του δυτικού ακροβάθρου.

Για την αναστήλωση του μνημείου θα επαναχρησιμοποιηθούν αυθεντικά δομικά στοιχεία σε συνδυασμό με νέο υλικό, ενώ για τον έλεγχο της κατάστασης των θεμελίων θα πρέπει να υποχωρήσει επαρκώς η στάθμη των υδάτων. Χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα στις όχθες του ποταμού Άραχθου -και στη θέση παλαιότερης γέφυρας, η οποία είχε καταρρεύσει δύο φορές-, το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Με μήκος 40 μέτρα και ύψος 19, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, ενώ από το 1881 έως το 1913 συνέδεε την Ελλάδα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στις δύο πλευρές του υπήρχαν στρατιωτικά φυλάκια.


(Πηγή: Χρ. Σανούδου, Καθημερινή, Ανασκαφή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: